ROT I LEIREN:  OL er ikke stedet for å ta et oppgjør med Petter Northugs hverdag i COOP-stammen. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
ROT I LEIREN: OL er ikke stedet for å ta et oppgjør med Petter Northugs hverdag i COOP-stammen. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

La oppvasken stå!

OL er et dårlig sted for å krangle. Nå er jo alle andre norske skiløpere enn Petter såvidt kommet i gang med festen.

I GÅR gikk en irritert Eldar Rønning bort fra plassen sin på pressekonferansen i Sotsji fordi alle spørsmålene dreide seg om hovedpersonen som ikke var der. Den manøveren tilhører kanskje ikke manualen for smart PR-opptreden, men var i hvert fall en grei markering av at alt har sin tid:

•• Nå gjelder det de norske løperne som faktisk skal gå i OL.

Hvordan det går med Petter Northug vet ingen. Ikke om han kommer tilbake med startnummer i Sotsji heller.

DET er selvsagt en sjokknyhet for det norske sportspublikummet, og må behandles deretter. Alt det Petter har gjort for Norge som langrennsløper tilsier at han vil stjele oppmerksomheten i år framover. Men det betyr ikke at landslagsledelsen skal bli med ham på det røvertoktet.

Derfor burde Vidar Løfshus ha ventet med å betro oss sin drøm om å få Petter Northug tilbake til landslaget. Til Dagbladet sier landslagssjefen:

- Dette er mitt høyeste ønske. Vi kommer selvsagt til å tilby ham en plass, og jeg kommer til å snakke med ham om de åpenbare fordelene jeg ser ved å være på laget, sa Løfshus til Dagbladet i går.

Og så var tjattet i gang.

FOR pappa Northug; høvdingen selv i den ville COOP-stammen, slo direkte tilbake:

- Løfshus kommer med påstander hele veien som jeg personlig mener er veldig dårlig timet, sa John Northug, og la til absolutt for egen regning:

- For oss er utøveren i sentrum og vi forsøker å skape ro rundt idretten og ikke kaste oss i ut i debatt under mesterskap.

Tja, tja.

LIKEVEL er ikke poenget her å ha det gøy med den åpne pappa Northugs plutselige fintfølelse for å slippe løs en livlig diskusjon. I denne saker er det landslagsledelsen som må legge begrensninger på seg selv.

Det er selvsagt vanskelig siden Petter Northugs innsats i Sotsji-OL inviterer til billig moro for flere enn svensker, men det er nødvendig. Både fordi Petter selv fortjener så mye mer etter i årevis å ha underholdt både det norske skipublikummet og Norges Skiforbund i alle betydninger av det ordet. Det er jo han som mer enn de fleste andre skal ha æren for at langrenn er blitt popidrett nummer en i Norge.

Bare det betyr at Vidar Løfshus fortsatt skal være tålmodig når han banker på Petters hotelldør. Ifølge VG gjorde han det gjentatte ganger i går uten å få svar.

Muligens fordi Petter forsøkte å sove seg i form.

MEST mulig avslapning er i hvert fall oppskriften i Petter-leiren på hvordan den riktig OL-formen skal dukke opp i løpet av noen dager. Om det skjer, vet ingen.

Det både landslagsledelsen og vi derimot vet er at norsk langrenn klarer seg flott uten Petter Northug i vanlig form. I løpet av bare et par OL-dager er det blitt tre gull, pluss en bekreftelse på at forbundet rent sportslig har gjort svært mye riktig de siste sesongene.

Det skal skiledelsen være stolte over. Så stolte at de døyver enhver lyst på et oppgjør med COOP-stammen under OL. Det er all grunn til å stoppe privatlag av den typen som COOP representerer, og erfaringene fra Sotsji vil sannsynligvis hjelpe Skiforbundet i den stammekrigen.

Men nå er det først og fremst fest, og da lar vi oppvasken stå mens alle andre enn Petter har det moro.