La oss slippe denne idyllen

ULLEVAAL (Dagbladet): Trond Andersen løp hånd-i-hånd med en representant for EM-vertskapet, og på ekspertplass satt størrelser som Drillo og Nils Arne Eggen og unnskyldte elendigheten med spillernes store arbeidsmengde for tida. La oss slippe denne idyllen både på og utenfor banen.

Det er 180 minutter offisielle minutter igjen til vi møter Spania. Og det som ble vist - og avslørt - mot Belgia, forteller ikke annet enn at Norge og Nils Johan Semb har veldig dårlig tid.

Kanskje satt alle varemerker igjen på de draktsettene som ble byttet ut før gårsdagen. De var i hvert fall borte:

 • Overgangene ble ødelagt av elendig presisjon.
 • Den kompakte midtbanefemmeren var full av smutthull.
 • Dødballene ble aldri noen sjansefaktor av betydning.
 • Og flere nøkkelspillere sviktet betenkelig.

Likevel: Alle som spilte mot Belgia kommer til EM.

 • Spørsmål 1 - på bakgrunn av gårsdagen:

Fortjener de det?

 • Spørsmål 2 - på bakgrunn av de siste månedene:

Er det blitt for mye ro og idyll rundt EM-uttaket?

Fortjener ikke

Det første spørsmålet bør vel i rettferdighetens navn ikke besvares i minuttene etter kampslutt. Men skal vi likevel være såpass flåsete, og avgi et svar etter 90 minutter mot Belgia, så blir det noe sånt som dette:

 • Ja, Ole Gunnar Solskjær fortjener definitivt å komme til EM. Og Thomas Myhre, fordi han er keeper, og ikke kunne gjøre noe fra eller til i går. Og John Arne Riise og John Carew, fordi de er urutinerte unggutter det ikke stilles de samme kravene til, og fordi flankerollene på et norsk landslag er ekstra krevende.

Resten fortjener ikke å komme til EM. Fordi samtlige av dem var et par karakterer unna hva som forventes.

Fem sikre

Hypotetisk og tøvete i et større EM-perspektiv, ja, selvsagt. Men svaret er mer enn godkjent som referat fra gårsdagen.

Og selv om treningslandskamper på Ullevaal har hatt en lei tendens til å være gørr kjedelige de siste årene, så minner vi igjen om dette:

 • Det er kun 180 minutter landslagsfotball igjen til vi møter Spania i EM.

Og legger til dette:

 • Det er kun fem spillere som kan være sikre på å få spille den kampen: Erik Mykland, André Bergdølmo, Steffen Iversen, Ole Gunnar Solskjær og Tore André Flo.

Av disse er det kun Myggen og Bergdølmo som kan være sikre på å få spille i den posisjonen de liker best - henholdsvis som indreløper og venstre back.

Med andre ord:

Tenninga burde vært ekstremt høy hos samtlige i går. Det så aldri slik ut.

Grue seg

Det andre spørsmålet: Har Semb for tidlig og i for stor grad signalisert hvilke spillere som er EM-klare?

Er det blitt så mye ro og idyll rundt kjernetroppen at det har sneket seg inn en holdning om at det viktigste nå er å holde seg frisk og skadefri?

Det virket ikke slik mot Tyrkia i februar. Mer mot Sveits i mars. Og definitivt mot Belgia i går. Og det bekrefter vel egentlig bare våre antakelser. I så fall er det bare å grue seg til de gjenstående treningslandskampene mot Slovakia og Italia.

Og enda verre - åpningskampen i EM. For i et så sammensatt spill som fotball, er det ikke bare å skru på en mental bryter, og tro at alt skal gå så mye bedre. Selv ikke for topp profesjonelle fotballspillere.

Holdningen må ligge både i hjertet og hjernen - også hjemme mot Belgia.

 • På 0- 0 liknet dette en kamp vi bare kunne glemme.
 • På 0- 1 var vi i ferd med å gjøre det.
 • På 0- 2 tippet likegyldigheten over i en guffen følelse av at her hadde Norge mer omfattende problemer enn vi ønsker å se på denne sida av EM.