La oss slippe flere helsekurer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER GLEDELIG at Steffen Iversen, John Carew og Eirik Bakke rapporteres i bedre fysisk form enn noen gang. Landslaget trenger alle tre. Men det er trist at rapporten kommer etter at de har vært igjennom en slags helsekur, utarbeidet av den norske landslagsledelsen.

Slike tiltak burde de selv ha sørget for å slippe. Og de burde definitivt hatt et støtteapparat i klubbene som sørget for det.

  • La oss slippe å høre om flere landslagsspillere som må oppdras i elementær fysisk fostring.
  • Og la oss håpe at Iversen, Carew og Bakke har lært det som skal til for at de skal stå fram som stabilt gode landslagsspillere. Det er to dager til Norge-Danmark. Det er på tide at det skjer.

LANDSLAGSSJEF Nils Johan Semb kan med rette føle seg litt provosert. Alle disse spillerne har bidratt til landslagets skuffende resultatrekke de siste to årene. Åpenbart uten å ha ivaretatt de fysiske og holdningsmessige forpliktelsene som kreves av en landslagsspiller.

Interessante observasjoner i ei tid da landslagets problemer stort sett har vært knyttet til landslagssjefens navn - ikke spillernes.

DET ER OGSÅ beklagelig at ikke den norske landslagsledelsen får tilstrekkelig informasjon om testresultater og alminnelige helseopplysninger som kan bidra til å forebygge enkeltspilleres fysiske forfall. Korte landslagssamlinger gir ikke tid til inngående testing. Derfor må kontakten med de forskjellige klubbene forbedres.

FOR MANGE - spesielt et par rutinerte trenerkapasiteter i Rosenborg-miljøet - fungerer helsekuren fra landslagsledelsen som en bekreftelse på sannheten i gamle påstander:

  • Norske fotballtalenter reiser for tidlig utenlands. Og de blir ikke bedre av det.

Ofte ender de på en reservebenk. Umodne og nyrike - og i helt andre miljøer og fotballkulturer.

ETTER EN FLOTT fotballungdom der det åpenbare talentet og den naturlige fysiske utviklingen har gitt dem naturlige fortrinn og automatisk medgang, må de plutselig forholde seg til en ny hverdag. Nye utfordringer og nye begreper:

  • Skader, reservestatus og en karriere som plutselig ikke tar de naturlige trinnene oppover. Ofte uten venner eller familie i nærheten.

Stagnasjonen er langt på vei uunngåelig.

CAREW, IVERSEN OG BAKKE har flere fellestrekk som styrker denne skepsisen:

  • De har i tur og orden blitt lansert som Norges største fotballtalenter.
  • De har blitt kjøpt av utenlandske toppklubber i meget ung alder - naturligvis uten særlig erfaring fra landslags- og A-lagsspill.
  • Og de har ikke utviklet seg slik alle forventet.

Forhåpentligvis bare midlertidig. Alle tre har kommet seg skadefrie gjennom oppkjøringa til sesongen i England og Spania. Det lover godt.

LANDSLAGSLEGE Lars Engebretsen trekker fram Ole Gunnar Solskjær som et forbilde for unge utenlandsproffer. Solskjær har en enestående treningsmoral og profesjonell holdning. Engebretsen bør sørge for at Solskjærs erfaringer samles og systematiserer - og bruke dem overfor kommende utenlandsproffer. Før de må settes på helsekur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer