- La på 20 meter

Bjørn Einar Romøren (22) og de norske hopperne stiller til start i dag med hoppdresser utviklet av en finsk Reodor Felgen.

RUKA (Dagbladet): Nye og strengere regler for hvor vide hoppdressene kan være gjør at dagens verdenscupåpning er mer åpen enn noen gang. Regelen om at dressen ikke kan være videre enn seks centimeter noe sted på kroppen, gjør at teknikk, kraft og presisjon blir viktigere enn før. Dessuten må dressene være mer passformet individuelt til hopperne.

- Da jeg fikk den nye finske dressen, satt den som et skudd, og jeg fant sittestillingen med en gang på grunn av at den passet perfekt på kroppen. I forhold til dressen jeg hadde i sommer da regelen var ny, så hopper jeg 15- 20 meter lenger, sier Romøren.

Har forsprang

Dressen til Romøren er laget i Finland av totalt ukjente Qual.

- Det er bare en lokal Reodor Felgen som sitter inni skauen og er spesialist på aerodynamikk. Det er egentlig ikke noe fabrikk, så det er bare Norge og Finland som har fått dresser av ham foreløpig. Jeg tror det gir oss et forsprang i de første rennene, sier Romøren.

Usikkerheten er likevel stor. Det går rykter om at tyske Sven Hannawald sliter med å få det til å stemme med nydressen. Gode flygere som OL-mester Simon Amman og 194 centimeter høye Florian Liegl har knapt vært over kulen i årets plastsesong.

- Det gikk rykter om at Andreas Goldberger har med seg fem dresser hit til Finland, så det er litt hysteri, smiler Romøren, som har vært den jevnt beste av nordmennene på trening i Ruka.

Satser på fysikk

Romøren tror de nye dressreglene på sikt vil tjene de norske hopperne.

- Det er fordi vi alltid har satset på fysikk. Dessuten har vi alltid vært flinke til å fly. Finnene har også samme filosofi, og jeg regner med at navn som Adam Malysz og Janne Ahonen vil være i toppen. Fordi de er de mest tekniske, sier Romøren.

Den tyske storstjernen Sven Hannawald er skeptisk til regelendringene. Fordi farten i tilløpet må økes, og høyden over kulen blir større. Han tror verdenscupsesongen vil gi renn med betydelig kortere hopp enn i fjor, og at det vil bli satt få bakkerekorder.

- Den analysen er jeg enig i. For å komme langt ned i bakken må høyden og farten bli veldig stor. Det er utopi å tro at man vil slå verdensrekorden på over 230 meter med de nye dressene, sier Steinar Bråthen, som er analysesjef på det norske hopplandslaget.

DRESS FOR SUKSESS: Bjørn Einar Romøren viser fram sin splitter nye finske hoppdress som er betydelige smalere og sitter tettere på kroppen enn den han brukte i fjor. Hemmelighetskremmeriet på utstyrsfronten fortsetter i hoppverdenen. - Det blir spennende å se hvordan regelverket slår ut. Jeg tror det blir mer rettferdig, sier Romøren til Dagbladet.