SKAL HA DET GØY: Gullgrossist Michael Phelps (t.h) har begynt å svømme hos gamletrener Bob Bowman igjen. Første del av målet er allerede nesten oppnådd: Han har gått ned 17-18 kilo i vekt. Foto: EPA/ROY DABNER / NTB SCANPIX
SKAL HA DET GØY: Gullgrossist Michael Phelps (t.h) har begynt å svømme hos gamletrener Bob Bowman igjen. Første del av målet er allerede nesten oppnådd: Han har gått ned 17-18 kilo i vekt. Foto: EPA/ROY DABNER / NTB SCANPIXVis mer

La på seg 18 kg i løpet av få måneder

Phelps måtte tilbake i bassenget.

(Dagbladet): Han er allerede den mestvinnende olympier gjennom alle tider.

Da Michael Phelps (28) la opp etter London-OL hadde han tatt 22 medaljer i de olympiske lekene, hele 18 gull. Ingen er i nærheten av å matche bragden.

Likevel gjør amerikaneren comeback i kveld norsk tid. Fordi han ikke lenger orket å være et fysisk vrak.

Veide 102 kg På en pressekonferanse i natt fortalte en munter Phelps at kiloene festet seg straks han sluttet med flere svømmeøkter per dag.

- Å komme i form igjen er det viktigste for meg, sier Phelps.

- På mitt verste har jeg veid 102-103 kilo. Da jeg konkurrerte i London veide jeg 85 kilo, så vekta gikk opp ganske fort.

Han svømmer i Arizona i kveld men har i mange måneder ladet opp med gamletreneren Bob Bowman.  

ELSKER IDRETTEN: Michael Phelps vil ikke spekulere i om satsingen holder fram til OL om to år. AP /Matt York / NTB SCANPIX
ELSKER IDRETTEN: Michael Phelps vil ikke spekulere i om satsingen holder fram til OL om to år. AP /Matt York / NTB SCANPIX Vis mer

- Jeg ønsket å se hvor mye vekt jeg klarte å kvitte meg med, og hvor raskt jeg kunne få framgang.

Han klarte nemlig ikke målsetningen da han la opp: Å ikke bli tjukk.

- Jeg skal ikke forfalle som i 2009, da la jeg på meg 10 kilo på seks måneder. Jeg skal ikke dit nå, sa Phelps i 2012.

Gøy Men det ble enda verre enn som så. Og allerede i mai i fjor registerte Phelps seg hos antidopingapparatet i USA, slik at han kunne være klar igjen i mars.

Med comebacket starter selvsagt ryktene om at 28-åringen satser mot Rio-OL om to år, for å gjøre sin egen olympiske rekord enda mer uslåelig.

Men svømmeren sier at det foreløpig dreier seg om å ha det gøy.

- Jeg gjør dette for meg selv. Hvis dere ikke synes jeg blir så god som jeg burde, så er det bare meninger, sier Phelps.

Tre kilo unna Trener Bowman tror Phelps kan ta flere OL-gull, men understreker at svømmeren fortsatt har et stykke fram til toppformen.

SLANK: Her viser Phelps fram sine 88 kilo i bassenget før kveldens konkurranse. Foto: Christian Petersen/Getty Images/AFP
SLANK: Her viser Phelps fram sine 88 kilo i bassenget før kveldens konkurranse. Foto: Christian Petersen/Getty Images/AFP Vis mer

Dessuten er han tre kilo unna matchvekt, den 193 cm høye atleten veier per i dag 88 kilo.

- Jeg tror han bare tester seg litt i vannet, for å se hvordan det går. Jeg vil ikke si at dette er et fullblods comeback, sier Bowman.

De to begynte treningen sammen igjen ett år etter London-OL.

- Han har kommet seg i god form siden september. Han kan gjøre en god innsats og han blir ikke pinlig berørt. Han er i god nok form til å konkurrere skikkelig, sier treneren.

71 medaljer Mange har prøvd å komme tilbake på topp i svømming, etter avbrekk. Australske Ian Thorpe prøvde i 2012, men klarte ikke å kvalifisere seg. I stedet måtte han legge seg inn på rehab i vinter.

Phelps vil være 31 år under Rio-OL, og er ikke redd for å ødelegge rykte sitt. Totalt står han med 71 medaljer i langbanemesterskap, 57 av dem i det edleste metallet.

- Jeg gjør dette fordi jeg ønsker å svømme igjen, jeg liker å være i bassenget og nyter svømmesporten igjen. Jeg ønsker å ha det gøy.

Og som trener Bowman sier:

- Hans ettermæle er allerede sikret.

KOSER SEG: Phelps svømte noen prøverunder i bassenget i Arizona i går kveld. Foto:Rob Schumacher-USA TODAY Sports / NTB SCANPIX
KOSER SEG: Phelps svømte noen prøverunder i bassenget i Arizona i går kveld. Foto:Rob Schumacher-USA TODAY Sports / NTB SCANPIX Vis mer