Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

La Petter være seg selv

Dette handler egentlig lite om private lag. Det er en privat sak.

BARE PÅ BESØK:Petter Northug i landslagsdrakt, men bare for en stund. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
BARE PÅ BESØK:Petter Northug i landslagsdrakt, men bare for en stund. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer

NÅR Petter Northug sitter for seg selv i  Kuusamo mens de gamle landslagskompisene hans hygger seg sammen noen meter unna, er det ikke nødvendigvis bildet av en ny kald tid i norsk langrenn. Petter har sjelden vært noen samlende figur i denne gjengen; her er han vant til å rusle alene eller med sine nærmeste venner og medhjelpere.

Sånn er det ikke skiftet fra landslaget til COOP-drakta som gjør at det trekker kjølig tvers igjennom det norske langrennslaget rett før den internasjonale sesongstarten. Noen hektiske måneder som privatløper har ikke gjort Petter Northug til talsmannen for private lag. Han er fortsatt mest seg selv.

Det betyr at agendaen er det å bli best mulig til å gå fort på ski.

FOR Petter har dette gjennom hele karrieren vært en ganske privat greie. Han har gjerne tatt i mot råd fra de han tror har noe klokt å komme med, men ikke nødvendigvis vært så opptatt av å formidle all denne kunnskapen til alle andre. Slett ikke fordi han er gjerrig av natur; fokuset er bare brent fast på det han selv skal prestere.

Denne helt spesielle konsentrasjonsevnen har gjort Petter Northug til en ekstremt effektiv konkurranseløper. Han er en individuell utøver i en individuell idrett, og slike typer bygger sjelden lag. Den personligheten er grunn nok til å være forsiktig med å trekke slutninger fra håndteringen av Petter Northugs videre reise med landslaget til det faste samarbeidet mellom Skiforbundet og de ulike privatlagene.

I denne sammenhengen er det Petter som er ulik de fleste andre.

NÅR Skitinget neste sommer sannsynligvis kommer til å debattere hvorvidt VM -og OL-start skal være forbeholdt landslagsløpere slik den internasjonale langrennsjefen Vegard Ulvang nylig åpnet for, er det derfor ikke Petter de bør snakke om. Han kan behandles for seg. I hvert fall så lenge forbundet er så strikse med de private reklamerettighetene at landslagets egne sponsorer ikke føler seg lurt.

Utfordringen her er å sette opp et reglement som økonomisk sikrer sammenhengen mellom rekrutteringen i klubbene landet rundt og de nasjonale elitelagene. Det er dette som over tid gjør den norske langrennsporten dominerende internasjonalt.

Petter Northug kommer uansett ikke tilbake som fast landslagsløper.

VED å definere Petter ut av konflikten, kan skilederne lettere se at landslagene står sterkere enn noen gang. Der jobber de beste lederne og de beste trenerne med alle de beste løperne. Minus Petter; altså.

Det finnes ingen front av privatlag som utfordrer dette systemet. Vel tiltrekker langrenn seg gledelig nok flere sponsorer enn noen gang; men de fleste privatlagene som også nyter godt av det, tilpasser seg det tradisjonelle norske toppidrettssystemet:

- Den dagen vi blir oppfattet som konkurrenter til Skiforbundet legger vi ned, sa Remi Goulignav, hovedsponsoren for suksessrike Team United Bakeries forleden til Langrenn.com., og forsikret at de aldri ville fiske etter landslagsløpere

HAN er som flere andre privatsjefer lei av det kampen som den ivrige langløpsgründeren Nils Marius Otterstad i årevis har ført mot Skiforbundet. Otterstads privatlag heter nå Team Centric og henter gjerne etablerte landslagsløpere:

- Vi er åpne for hvem som helst, Også landslagsløpere, bare holdningene er de rette, uttalte Otterstad under sesongstarten på Beitostølen sist helg.

For det er holdninger det er snakk om; bare ikke i den versjonen som Otterstad framhever. Dette gjelder oppgaven med å lage best mulig idrett på grunnlag av et landsomfattende, samlet norsk langrennsmiljø.

Så lenge det er utgangspunktet, kan gjerne en type som Peter Northug få lov til å være mest mulig seg selv både på og utenfor landslaget.