La Ronaldo holde EM ut

For nå er han ekstremt stor til å være den nest største.

USTOPPELIG I EM? Cristiano Ronaldo er på vei til å sikre legendestatusen. FOTO: Reuters/Peter Andrews.
USTOPPELIG I EM? Cristiano Ronaldo er på vei til å sikre legendestatusen. FOTO: Reuters/Peter Andrews.Vis mer

SELVSAGT er Cristiano Ronaldo stor nok som fotballspiller til å bli målt bare i kraft av seg selv, men sånn er engang sporten i denne divisjonen. I fotballens egen legendeserie blir de aller, aller beste også rangert innbyrdes. Helt på topp har det i snart tretti år vært Maradona mot Pele, underveis var Zidane uvant heldig fordi han fikk glitre alene, mens det nå bare gjelder Messi mot Ronaldo.

Der har Ronaldo lenge vært regnet som nummer to. Sterkere og hurtigere; javel, men uten det udefinerbare som skiller fotballens ypperste der antall mål og poeng ikke strekker helt til.

Men pokaler hjelper alle, og der blir det noen dager til med en sjelden mulighet for Ronaldo til å utligne avstanden.

INNVENDINGEN mot disse to yngste stjernespillerne er at de ennå ikke har ledet lagene sine til en avgjørende internasjonal triumf. Muligens teller bare verdensmesterskap i denne spesielle konkurransen. Det er der Pele, Maradona og Zidane har sementert sin legendestatus. Men et EM på veien for Ronaldo er ikke å forakte for en spiller som nok selv følger denne konkurransen ganske tett.

Det er ikke mer enn en snau uke siden han kontret enda et spørsmål om manglende form etter et par misser i åpningskampen med et sleivspark i retning av rivalen:

- Vet dere hvor Messi var på dette tidspunktet i fjor? Vet dere det? Han ble sendt ut av Copa America i sitt eget hjemland. Det synes jeg er verre, sa Ronaldo.

Så gikk han ut og svarte på nye sammenligninger på banen.

FOR i denne turneringen har Ronaldo bare blitt bedre og bedre for hver kamp. Han har en type storhet som ikke umiddelbart er til å lese i de vanlige statistikkene.

Når det gjelder vellykkete pasninger ligger han litt under snittet også for de offensive spillerne. På fire kamper har han fra sin vante plass på venstrekanten variert mellom 57 og 64% suksess med pasningene, og langt på vei spilt for seg selv:

•• Bare seks ganger underveis har han for eksempel slått ballen til Portugals midtspiss. Det gir en eneste pasning pr. time.

Denne spesielle statistikken speiler Ronaldos opphøyete posisjon i laget. Det er han som skal bestemme taktikken underveis, og det er han som helst skal avgjøre det hele for Portugal.

DET skjedde til fulle mot Tsjekkia. Ganske alene skapte han lagets to eneste sjanser før pause; den siste på et medtak på brystet og en påfølgende vending med tsjekkernes sterke stopper Michael Kadlec i ryggen som antydet hva som etterhvert skulle komme:

•• En aldeles storslått Ronaldo-oppvisning.

For såpass svulstig er det like greit å karakterisere denne andreomgangen der han løftet sitt Portugal opp på et nivå som like gjerne kan ende med EM-gull. Her lignet Ronaldo sportens største; altså de spillerne som i kraft av sin suverene klasse fører nasjonene sine til internasjonale titler. Som Pele, Maradona og Zidane; altså.

MEN mest av alt lignet han seg selv.

For det er bare en ualminnelig klok fotballspiller som lager seiersmål som Ronaldos heading til 1 - 0. En spiller som forlengst har rytmen dunkende i blodet og naturlig skjønner når han skal holde igjen og når han skal stupe fram foran motstanderen.

Det var det som skjedde da Ronaldo fra venstrekanten skar foran sin oppasser Theodor Gebre Selassie på nøyaktig rett tid og møtte innlegget og alle forventningene om at dette blir hans store mesterskap.

Akkurat som den store spilleren han allerede er.

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.