La Solskjær bli kaptein

Ole Gunnar Solskjær er inne i sin beste alder som fotballspiller og sin beste sesong i Manchester United. Det er på tide å stå fram som den naturlige sjefen også på Norge. Som landslagskaptein.

Norge har i øyeblikket bare én naturlig sjef ute på banen: Henning Berg.

Hans rolle i laget påvirkes ikke av om han bærer kapteinsbindet eller ikke. Berg er en naturlig autoritet uansett. Nettopp derfor bør landslagssjef Nils Johan Semb bruke det symbolsk viktige kapteinsvervet til å pålegge andre spillere mer ansvar.

Det er sårt nødvendig når han i morgen stiller med et landslag som mangler både rutine og spilletid sammen - og derfor også sjefer.

Seriøs

I øyeblikket har Semb bare én naturlig kandidat som Bergs etterfølger:

  • Ole Gunnar Solskjær. Han er den eneste som oppfyller de fleste av de kravene man bør stille til en landslagskaptein:
  • Stabil sportslig suksess.
  • Nok fartstid på landslaget.
  • Engasjert og kommuniserende på banen.
  • Seriøs og profesjonell utenfor banen.

Avgjørende

Kapteinsrollen betød minimalt i Drillos tid. Neppe så mye mer for Semb. Men for spillerne er den symbolske verdien meget stor.

Solskjær forteller selv om stoltheten han følte da han overtok kapteinsbindet fra Berg i pausen i siste treningslandskamp mot Nord-Irland.

Det er en følelse som ikke skal undervurderes i en tid da det spekuleres i enkelte utenlandsproffers holdning til landslagsspill.

Kan Semb frambringe noe ekstra i en nøkkelspiller som Solskjær foran en helt avgjørende fotballkamp, så bør han også gjøre det.

Ønskerolle

Noen hevder at Solskjær spiller bedre på United enn på Norge. Det er feil. Derimot spiller han langt oftere på United. Av og til bedre enn for Norge, av og til dårligere. Men det er de gode prestasjonene som omtales og beskrives - og huskes.

Og det er flere gode grunner til at Solskjær skal huskes etter Polen-kampen lørdag:

  • Han er i utmerket form for tida. Det synes både på ballbehandlingen og kroppsspråket.
  • Og treningslandskampen mot Nord-Irland antydet at han var i ferd med å finne seg en ønskerolle i laget - i kombinasjon med Thorstein Helstad og John Carew.

Dermed har Solskjær mye av den tryggheten og selvtillitten han selv trenger for å prestere. Men som en av de mest rutinerte gutta på laget, må han mer enn noen gang bidra til at også de andre presterer.

  • Det vil han gjøre best som kaptein.

Score

Solskjær blir sikkert like fornøyd med Dagbladets forslag til kapteinsbytte, som Berg blir sur. Uansett er det uvesentligheter i forhold til at Norge slår Polen i morgen. I det forsøket blir Solskjærs kapasitet mer avgjørende enn Bergs.

For det er bare én ting som er viktigere enn å forhindre scoringer i morgen: Å score.

Velg ditt eget landslag!