La Tommy styre Norge

Nils Johan Semb ga Tommy Svindal Larsen kapteinsbindet og 180 minutter sentralt på midtbanen. Og landslagssjefen fikk svaret han håpet på: Tommy er klar til å styre Norge.

For et år siden hadde Nils Johan Semb null i utbytte av B-landslagets samling på La Manga. I hvert fall i form av spillere som fikk være med til EM og videre inn i en ny VM-kvalifisering.

Nå er situasjonen en annen:

  • Semb har fått to spillere som må inn i førsteelleveren mot Nord-Irland 28. februar, og forhåpentligvis i VM-kvalikkampen mot Polen 24. mars: Tommy Svindal Larsen og Thorstein Helstad.
  • Han har fått ytterligere én spiller som må med i troppen: Frode Johnsen.
  • Semb har fått tre spillere som fort kan ha spilt seg inn i en tropp: Dagfinn Enerly, Fredrik Winsnes og Morten Bakke.
  • Og han har fått demonstrert at norsk fotballs midtstoppermangel er overdrevet: Azar Karadas og Pa-Madou Kah.

Fysisk basis

Tommy Svindal Larsen har 99 landskamper på aldersbestemte landslag. I dag antyder han at det kanskje er en medvirkende årsak til at han ikke har flere på vårt beste landslag.

Tommy kom til fotballverden som Guds gave for ti år siden. Men det er først nå han framstår som en fullmoden landslagsspiller.

  • Litt fordi han kanskje ble litt utbrent av kamptettheten i ungdomsåra, men mest fordi han har vært plaget av skader og sjukdom og kanskje ikke hatt en upreget høy smerteterskel.

Etter et års tid uten store skadeproblemer har Tommy omsider fått en fysisk basis som gir ham bedre utholdenhet og stabilitet. Begge deler helt avgjørende i den kampen Semb avgjør.

I Hongkong fikk Tommy sin etterlengtede sjanse sentralt i en midtbanefemmer. Og han tok den.

  • Med ballsikkerhet og fornuft i overgangssituasjonene, høy arbeidskapasitet - og selvtillitt til å vise at han vil prege Norge i tida framover.

Da får han også muligheten.

Kvarme inn

Øvrige begrunnelser for laget mot Nord-Irland:

  • Thorstein Helstad har brukt kampene i Hongkong til å spille seg inn. Fart på minst én flanke er helt avgjørende. Helstad er antakelig best på venstresida. Det er også Solskjær, som har skuddet - ikke farta - som fremste våpen. Det avgjør plasseringen.
  • Eirik Bakke har fått sjansen sentralt på midtbanen i de siste landskampene, men uten å overbevise. Bakke er antakelig bedre som indreløper, når han i større grad kan involvere seg framover i banen.
  • Carew er i øyeblikket et klart valg som alenespiss.
  • Semb har i øyeblikket ingen fullgode høyrebacker. Basma er nyoperert og Alexander Aas er foreløpig litt for uskolert. Det betyr at Bjørn Tore Kvarme bør få sjansen neste gang.