Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Laboratoriesjef bekrefter mistenkelige dopingprøver

Vet ikke om de var Lance Armstrongs.

SNAKKET OM EPO-TESTER: Sjefen for Sveits-laboratoriet bekrefter at Lance Armstrong (t.v) og Johan Bruyneel var på besøk for å prate ett år etter de mistenkelige prøvene. Foto: AP/Alessandro Trovati
SNAKKET OM EPO-TESTER: Sjefen for Sveits-laboratoriet bekrefter at Lance Armstrong (t.v) og Johan Bruyneel var på besøk for å prate ett år etter de mistenkelige prøvene. Foto: AP/Alessandro Trovati Vis mer

Sjefen for antidopinglaboratoriet i Lausanne bekrefter fire «mistenkelige» dopingprøver i Sveits rundt i 2001, men han kan ikke si om noen av dem stammet fra Lance Armstrong.

Martial Saugy slår også fast at han møtte Armstrong og sportsdirektør Johan Bruyneel til diskusjoner omkring datidens testmetoder for å avsløre EPO-misbruk.

- Det ble avlagt fire mistenkelige dopingprøver i Sveits rundt i 2001, men jeg vet ikke om noen av dem tilhørte Armstrong. De ble tatt i forbindelse med fire forskjellige etapper, så jeg vet ikke om de stammet fra samme rytter eller fire forskjellige, sier Saugy i et intervju med avisen Neue Züricher Zeitung.

Tyler Hamilton, en tidligere lagkamerat av Lance Armstrong, hevdet i CBS-programmet «60 minutes» forrige uke at en positiv Armstrong-prøve var blitt skjult i forbindelse med Sveits rundt i 2001.

- Disse testene ble ikke dekket over, og de var heller ikke å betegne som positive. De var mistenkelige, og man ville ikke hatt en sjanse i rettssystemet på det grunnlaget, slår Saugy fast.

2001 var året da den første EPO-testen ble tatt i bruk.

En prøve var positiv kun dersom minst 80 prosent av tegnene typiske for EPO-misbruk ble påvist. Mellom 70 og 80 prosent ble prøvene betegnet som mistenkelige, men det var også rom for naturlige forklaringer i disse.

Året etter ble sannsynlighetsgraden øket til 85 prosent.

I 2002 hevder Saugy at han møtte Armstrong og Bruyneel.

- De ønsket å vite hva jeg mente med uttrykket «mistenkelige tester». Like i forkant fikk jeg høre at det var mistanke om at 2001-testene ble knyttet til Armstrong.

Den tidligere laboratoriesjefen avviser at møtet fant sted i Lausanne-laboratoriet, slik Hamilton hevder.

- Det handlet heller ikke om noe enkelt prøveresultat eller å skjule noe. Jeg forklarte hvordan EPO-testen fungerte og hvorfor det var mistenkelige prøver så vel som positive. Det var opplysende samtaler som jeg også ga i andre sammenhenger, sier Saugy.

(NTB)