Zlatan Ibrahimovic

Lader opp til kamp - med å slakte medspillerne

Zlatan Ibrahimovic er bekymret over nivået i den amerikanske ligaen, medspillerne og mentaliteten i laget.

BEKYMRET: Zlatan Ibrahimovic mener at tiden i MLS har vært den vanskeligste tiden noensinne. Foto: Katherine Lotze / AFP
BEKYMRET: Zlatan Ibrahimovic mener at tiden i MLS har vært den vanskeligste tiden noensinne. Foto: Katherine Lotze / AFPVis mer

- Jeg er som en Ferrari blant Fiat, sier Zlatan Ibrahimovic i et større intervju med ESPN.

Det er hans måte å lade opp til en av LA Galaxys viktigste kamper, nemlig derbyet mot Los Angeles FC på fredag.

For dårlig nivå

Zlatan er skråsikker på at han er den beste spilleren i den amerikanske ligaen.

- Helt ærlig, så holder ikke MLS det samme nivået som ligaene i Europa. Da jeg spilte der, spilte jeg med gutter som var på det samme nivået som jeg, eller veldig nærme. Det gjør det lettere å spille sammen. Her er jeg som en Ferrari blant Fiat, sier Zlatan, og fortsetter:

- Det kan hende en Ferrari kan bli en Fiat eller at en Fiat kan bli en Ferrari, men jeg hadde de samme problemene også på landslaget.

Svensken slakter derfor sine medspillere, og drar også med seg sine svenske lagkamerater fra landslaget i dragsuget.

- Problemene var ikke så store der, på landslaget, men jeg fortalte dem at jeg kan ikke godta det. Jeg kan ikke akseptere når ballen ikke kommer der den skal, eller at den kommer for seint, sier han.

Det bekymrer den svenske toppspilleren. Zlatan er redd for at han etter hvert vil bli som en Fiat også.

- Nivået er for lavt og det gjør meg saktere. Jeg vil at de skal holde samme nivå som meg. Spillet her i USA kunne vært så mye raskere, mer taktisk og med mer rytme, sier Zlatan.

Artikkelen fortsetter etter videoen.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

Toppnivå, men resultatene mangler

Zlatan Ibrahimovic har en imponerende gullrekke og tatt medaljer hvor enn han har vært. Til tross for at han har levert scoring etter scoring i MLS-ligaen, klarte ikke LA Galaxy å kvalifisere seg til sluttspillet forrige sesong. Klubben er heller ikke ledende i Los Angeles, der er rivalen Los Angeles FC bedre. Det irriterer spissen. Både fotballnivået og mentaliteten er for dårlig, mener han.

- Her kan man vinne fem kamper og fortsatt tenke «Det går bra, vi er i sluttspillet.» Hvorfor skal vi spille de første åtte månedene da? Det aksepterer jeg ikke. For å være best, må man være best hver dag.

Han sammenlikner det med ligaen i Europa.

- Hvis man ender sist i Europa, rykker man ned. Det er et press.

LA Galaxy endte på sjuendeplass forrige sesong. Topp seks sikret avansement til sluttspillet.

- Dersom vi hadde tatt sjetteplassen, ville folk sagt at vi hadde en god sesong. Det stiller jeg spørsmålstegn ved. Vi må kjempe for førsteplass, ikke sjetteplass.

- Vil eierne det?

For Zlatan, handler 50 prosent av fotball om mentalitet. Det er en mangelvare i den amerikanske ligaen, og også årsaken til at ligaen ikke når opp internasjonalt, mener han.

- I Europa er det slik at jeg kan si ifra og kjefte på spillere dersom jeg ikke får ballen der jeg vil. Her blir slike ting tatt personlig. De unge spillerne har blitt flinkere til å håndtere presset, men det er fortsatt en lang vei å gå, sier Zlatan.

På spørsmål om hvordan MLS skal komme på høyde med de internasjonale ligaene i Europa og Sør-Amerika, mener han at det er eierne som står i veien.

- Vil de det? Vil eierne det? Sier Zlatan, og fortsetter:

- Jeg tror ikke det. Man tjener ikke penger på fotball. Det er kanskje to klubber i Europa som gjør det, resten gjør det av lidenskap for sporten. I tillegg er det for mange regler i denne ligaen, og det løfter ikke opp fotballen.

Han viser til regler for budsjett, lønn og overganger.

- Det er flere regler her enn jeg har i hjemmet mitt. Av alle steder jeg har spilt som profesjonell, så har dette vært det vanskeligste, sier Zlatan.

Los Angeles Galaxy spiller fredag mot Los Angeles FC i derbyet som blir kalt «El Trafico», den amerikanske versjonen av El Clásico i Spania, møtet mellom Barcelona og Real Madrid.