Lader opp til OL i Syden

I dag kommer den gamle alpinhelten Lasse Kjus tilbake fra en ukes treningsopphold på Lanzarote.

Snaue sju uker før OL i Torino valgte alpinledelsen og Kjus sjøl en uvanlig vri for å bøte på 34-åringens luftveisproblemer. Kjus har tilbrakt ei uke på treningssenteret Club La Santa på kanariøya Lanzarote. I dag kommer han hjem til Norge - forhåpentligvis frisk nok til å prøve å kvalifisere seg til OL.

-  Vi har satt inn tiltak slik at han skal få fred og ro til å prøve å finne tilbake til formen. Han har hatt problemer med luftveiene lenge, og det har ikke blitt bedre med åra, sier landslagslege Arild Danielsen til Dagbladet.

Ikke kvalifisert

Kjus har hatt en tung start på sesongen. Hans beste prestasjon i verdenscupen til nå er en 17. plass i super-G i Lake Louise seint i november. Men etter rennene i Beaver Creek tidlig i desember pådro Kjus seg en forkjølelse.

. Og han trenger lenger tid på å restituere seg enn for eksempel meg og deg, som kanskje blir kvitt den etter et par dager, forklarer lege Danielsen.

Kjus har først og fremst drevet styrke-og kondisjonstrening under oppholdet i Spania.

-  Det er litt bedre klima der nede, og vi håper dette kan være resepten, sier konstituert landslagssjef i alpint Jørund Li til Dagbladet.

Landslagssjefen medgir at et Syden-opphold noen uker før et vinter-OL kan høres noe uortodoks ut. Men før Vail-VM i 1999 var blant annet en frisk Lasse Kjus på et treningsopphold i Phoenix i ørkenstaten Arizona. Den gang endte det med fem medaljer av fem mulige på Siggerud-mannen.

 SLITER:  Luftveiene til Lasse Kjus skaper problemer i forkant av OL. Forhåpentligvis har Syden-oppholdet gjort ham bra. Foto: Arnt E. Folvik
SLITER: Luftveiene til Lasse Kjus skaper problemer i forkant av OL. Forhåpentligvis har Syden-oppholdet gjort ham bra. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Ikke ønskelig

-  Det ideelle ville vært om Lasse var frisk. Det er det optimale. Men her må vi gjøre individuelle vrier i opplegget. Det er ikke noe vi ønsker å gjøre, men nå får vi bare avvente resultatet.

Alpinledelsen håper nå at Kjus, som fyller 35 om ni dager, kan være med på samlingen i Hemsedal denne uka.

-  Vi håper han er på ski etter hjemkomst. Vi får gjøre opp status da, sier Li.

-  Håper dere Lasse er klar allerede til Adelboden 8. januar?

-  Ja, vi må si såpass. Men vi sender ikke løpere som ikke er friske, påpeker landslagssjef Li.