Ladet opp med skrekkhistorier

Sigurd Pettersen ladet opp med skrekkhistorier om stygge fall før han satte utfor og tok sin første verdenscupseier for året.

RUKA (Dagbladet): Pettersen taklet usikkerheten som rådet i det utsatte hopprennet etter Thomas Morgensterns stygge fall best av alle. Vinden i de finske morgentimene i går var nesten like lumsk som på lørdag kveld. Og da satt galgenhumoren løst blant hopperne på toppen av den store bakken i Ruka.

- Vi snakka om Morgenstern på den måten at vi kødda med det som skjedde, sier Sigurd Pettersen til Dagbladet.

- Kødda, hvordan da?

- Det blir sånn typisk galgenhumor. Vi forteller hverandre vandrehistorier om stygge fall, og folk som blir tatt av vinden, eller glemte å feste bindingene skikkelig og mister skiene. Ja, det blir en måte å psyke seg opp på, å spøke med det.

- Like rolig

For det var mange av de 73 hopperne som virket preget av den sterke vinden. Og med skrekkbildene av den flygende østerrikeren i bakhodet, landet usedvanlig mange langt oppe i 140 metersbakken. Blant dem var Andreas Kofler, landsmannen til Morgenstern som også falt lørdag, og så vidt sneik seg over hoppkanten og landa på kulen.

- Han var redd. Og treneren holdt ham igjen til vindpølsa nesten hang helt slapt ned, sier Bjørn Einar Romøren.

Han er romkamerat med Sigurd Pettersen, og forteller at gårsdagens norske vinner er en harmonisk mann.

- Jeg kan avsløre én ting om Sigurd. Han er like rolig som han ser ut, sier Romøren.

Og det er trolig grunnen til at han så langt er best av de norske hopperne.

- Pjokk med bart

Pettersen selv framhever nemlig evnen til å være rolig som en av de viktigste egenskapene man må ha som skihopper.

- Se bare på han vesle pjokken med barten (red.anm Adam Malysz). Han utstråler bare en sånn enorm ro i alt han gjør. Han går rundt, bare smiler, er hyggelig med alle, stresser aldri, jobber på, og kliner til i hopp etter hopp. Det er derfor han klarer å være så stabil i toppen, sier Pettersen.

Adam Malysz har vunnet verdenscupen tre år på rad. I går ble han nummer to. Så det er kanskje ikke tilfeldig at det var to sindige karer som sto øverst på pallen.

Tredjemann, finske Veli-Matti Lindstrøm, er heller ingen utagerende kar. Ei heller de andre finske stjernene Janne Ahonen og verdensrekordholder Matti Hautamäki.

Profesjonell

Etter et mislykket renn fredag, bestemte Pettersen seg for å ta revansje da han sto og frøys på toppen i går.

- Jeg var rett og slett innbitt, og konsentrert om å ikke la meg påvirke av andre ting enn det å hoppe på ski.

Og etter en sesong i fjor med mange opp og nedturer, føler Pettersen seg mer voksen.

- Jeg har lært. Blitt ett år eldre og flinkere til å takle tingene rundt meg. Både oppmerksomheten og det som skjer rundt konkurransene.

Derfor er han også øyensteinen til trener Mika Kojonkoski.

- Jeg er stolt av Sigurd. Av alle gutta på laget er han og Roar de som jobbber hardest med trening. Hoppmessig er Sigurd kanskje den mest profesjonelle, sier Kojonkoski, til Dagbladet.

<B>BEST: </B> Godt psyket opp av skrekkhistorier om tidligere ulykker i bakken, hoppet Sigurd Pettersen lengst og best av samtlige i går morges. En «morgenstern» som holdt seg på beina.