Lær armtaket i crawl

Høye albuer i Svømmeskolen.

(Dagbladet.no): I denne episoden av Svømmeskolen må du spisse ørene ekstra. For armtaket i crawlsvømmingen kan virke komplisert, men igjen handler det bare om øvelse. Og gode råd er gratis på DagbladetTV.

Armtaket består av tre faser: isettet, trekkfasen og skyvfasen.

Isettet, altså hvordan hånden treffer vannet, er viktig. En huskeregel er at hånden skal settes i vannet i en direkte linje foran skulderen. Kroppen skal roteres mot den samme siden, slik at isettet kommer så langt frem som mulig. Det er i denne fasen du får tak på vannet.

Trekkfasen er etter isettet og til armen passerer under skulderen. Underarmen skal beveges innover og bakover. Albuen skal være høy.

Skyvfasen er den siste delen av armtaket, hvor hånden passerer hoften og forlater vannet. I denne fasen skyver man nesten direkte bakover med hånden og underarmen, samtidig som armen føres inn mot kroppen.

Anne-Mari Gulbrandsen (23) viser i videoen hvordan et riktig armtak skal se ut. Vi filmer også under vann, slik at det er lettere å se detaljene. Armtaket høres kanskje vanskelig ut, men Anne-Mari har flere tips til hvordan du kan øve for å bli bedre.

- Når du gjør et riktig armtak, kjenner du at du kommer langt, og at du har mye motstand mot de lange flatene på armene. Det viktigste er at det er hånden som treffer vannoverflaten først, og at albuen er det siste punktet som går under vann, forklarer Anne-Mari.

Hun regnes som Norges beste kvinnelige svømmer.

Svømmeskolen er et samarbeid mellom DagbladetTV og Norges svømmeforbund. De 13 episodene går samtidig som forbundets mosjonskampanje, «Svøm deg til Island». Tidligere episoder kan du se her.

LÆRER DEG Å SVØMME CRAWL: Anne-Mari Gulbrandsen forklarer og demonstrerer.