Lær fotball av amerikanerne

USA HAR 20 MILLIONER fotballspillere. Men ikke så mange gode å snakke om. Ikke før nå. I et VM som har utviklet seg til en slags stilkamp mellom de tunge og tradisjonelle nasjonene og de lette og nyskapende, har USA kvalifisert seg til kvartfinalen med en eksemplarisk praktisering av en av fotballens helligste skrifter:

  • Innlegg fra kanten.

USA ER FLINKERE enn alle andre i øyeblikket til å spille seg til gunstige posisjoner høyt oppe på kantene - og følge opp med presise innlegg og godt timede bevegelser foran mål.

I åttedelsfinalen mot Mexico kom det to nye scoringer på denne måten. Og ytterligere noen sjanser. Akkurat som gjennom hele innledningsspillet. Denne temmelig fotballkulturløse nasjonen står plutselig fram som læremester i en av angrepsfotballens viktigste suksessteorier. I tillegg har USA kommet minst to kamper for langt i forhold til alle eksperters forhåndstips.

NOK ET EKSEMPEL på et VM preget av såpass mange tilfeldigheter og overraskelser at det foreløpig er for tidlig å trekke endelige konklusjoner. Både i forhold til kvaliteten og til de generelle utviklingstrekkene i spillet.

TIDLIG PÅ 80-TALLET kjøpte USA inn et kobbel av utdaterte storheter - med Pelé og Beckenbauer i spissen - for å skape en profesjonell liga og forsøke å få opp interessen rundt verdens viktigste kommersielle idrett. Det gikk dårlig.

20 ÅR SEINERE har amerikanerne for lengst innsett at det kreves mer enn penger og lettvinte løsninger for å få fart på den type fotball som praktiseres i VM i disse dager. I hjemme-VM i 1994 blottla amerikanerne stoltheten og dugnadsånden. To år seinere blottla Brandi Chastain bh-en etter seieren i OL-finalen på hjemmebane.

DERMED HADDE DEN europeiske fotballen fått den nødvendige appellen hos amerikanerne. Både fornufts- og følelsesmessig. I tillegg har amerikanerne skjønt betydningen av talentutvikling og et solid fundert seriesystem.

MOTSTANDER MEXICO forsvant ut av VM uten særlig ære. Nasjonens siste minutter var preget av sure miner og usportslig oppførsel. USAs innbytter Cobi Jones kan være glad for at han kom fra kampen med både nyrene og høyreleggen intakt.

BRASIL VANT SOM forventet over Belgia. Men ikke på forventet vis. Brasilianerne avslørte store defensive svakheter og virket rett og slett dårlig trent. Belgia spilte seg til flere store sjanser - og en scoring som feilaktig ble annullert.

DE INDIVIDUELLE FERDIGHETENE avgjorde. Belgias avsluttere - som oftest Mark Wilmots - feilet der Brasils største stjerner - Rivaldo og Ronaldo - lyktes. Rivaldos 1- 0-mål vil sikkert få et ufortjent magisk stempel. De fleste angrepsspillerne som er i VM ville klart det samme. Det handlet mer om at Rivaldo var på rett plass til rett tid - og viktigst:

Han fikk også plass og tid. Én tellefeil i Belgias forsvarslinje var nok til at det antatt svakeste laget i åttedelsfinalen røyk ut av VM.

ENGLAND ER FAVORITT mot Brasil i kvartfinalen. Brasil har riktignok imponert mest i VM, men også avslørt større svakheter - både taktisk og utholdenhetsmessig. Det er vanskelig å se hvordan Brasil skal makte å angripe seg ut av de defensive problemene mot et lavtpressende og fysisk sterkt England. England har dessuten Beckham og to digre midtstoppere som brøyter seg vei til semifinalen på en dødball eller to.

oivind.monn-iversen@dagbladet.no