Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballandslaget

Lærte ikke Lagerbäck at Sander Berge og Mats Møller Dæhli må starte, da lærte han ingenting i Belfast

Framtida begynner (igjen) med Tsjekkia på Ullevaal lørdag kveld. I et lag der jevnheten er et stort problem er Norge nødt til å spille med de som skiller seg ut.

TRENER:.  Sander Berge på trening sammen med Ohi Omoijuanfo og Even Hovland. . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENER:. Sander Berge på trening sammen med Ohi Omoijuanfo og Even Hovland. . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet): Det meste var egentlig som normalt da Norge tapte 2-0 for Nord-Irland i slutten av mars. Vi var svake og usikre defensivt, stereotype og lett gjennomskuelige offensivt og så kom Mats Møller Dæhli inn etter 54 minutter og var Norges beste.

DET UNORMALE VAR Sander Berge, årets komet i belgisk fotball. Selv om 19-åringens debut for Norge A bare varte et kvarter brukte han tida eksepsjonelt godt. Og derfor starter han mot Tsjekkia, Sander Berge er nødt til å starte mot Tsjekkia.

Akkurat som Mats Møller Dæhli.

BØR SPILLE: Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen mener Mats Møller Dæhli bør være et naturlig valg for trener Lars Lagerbäck. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet 
BØR SPILLE: Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen mener Mats Møller Dæhli bør være et naturlig valg for trener Lars Lagerbäck. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  Vis mer

LARS LAGERBÄCK HAR flere problemer enn han så komme da han overtok Norge etter Per-Mathias Høgmo. Eller utfordringer som han velger å kalle dem. Det han sliter mest med er jevnheten i spillerutvalget. Norge har rett og slett for få gode spillere per dato. Velger man å være Lagerbäck-positiv kan man snu på det og si det er for mange jevne. Og nettopp derfor må de som skiller seg ut helt klart gis plass, dyrkes og startes som begynnelsen på den stammen vår svenske landslagstrener ønsker å bygge i det norske laget.

Kan hende vi mister noe her og der uten at jeg ser det er mulig å miste så veldig mye mer

På sikt vil laget uansett tjene på det.

ETTER FIRE TRENINGSDAGER i London før Nord-Irland-kampen i Belfast var jeg sikker på at Sander Berges debut kom til å være fra start. Så god var han på trening. Han ga laget en ekstra dimensjon, en dimensjon vi ikke har og som vi trenger. Men da alle de offensive og defensive brikkene skulle på plass og Lars Lagerbäck fant ut at lange innkast kunne være et godt offensivt våpen mot nord-irene, ble Håvard Nordtveit foretrukket ved siden av Stefan Johansen på den sentrale midtbanen.

Husker jeg riktig vant vi ikke et eneste langt innkast i Nord-Irlands straffefelt.

Vi gjorde bare motstanderne blide og trygge.

MATS MØLLER DÆHLI er kanskje den eneste norske spilleren akkurat nå som forventer det uventede, som stort sett er situasjonsorientert og vet hva han skal gjøre med ballen før han får den, som evner å bryte et fastlåst offensivt mønster og som kan gå av motspillere og finne medspillere i rom bare han har bevegelse rundt seg. En slik spiller har ikke Norge råd til å ha på benken.

KAMPEN I BELFAST var ikke første gangen MMD kom inn og var best for Norge, han har stort sett tatt tak i alle landskamper han har spilt siden han debuterte med 25 minutter borte mot Danmark i november 2013, være seg fra benken eller fra start. Og selv om Tsjekkia-kampen for Lagerbäck handler om resultatet i enden av 90 minutter er den begynnelsen på framtida for fotballlaget Norge.

Å starte det prosjektet uten å gjøre Sander Berge og Mats Møller Dæhli til to steiner i grunnmuren vil være det samme som å gå i blinde.

Hele Norges coronakart