- Lag vi vet vi har bra tak på

Håndballjentene møter Romania og Ungarn i VM.

FORTSETTER SUKSESSEN? I fjor vant Norge både OL og EM. Om 142 dager starter de jakten på den første VM-tittelen siden hjemmetriumfen i 1999. Foto:  Gorm Kallestad / SCANPIX
FORTSETTER SUKSESSEN? I fjor vant Norge både OL og EM. Om 142 dager starter de jakten på den første VM-tittelen siden hjemmetriumfen i 1999. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no) Norge var naturligvis førsteseedet da VM-gruppene ble trukket ved IHFs hovedkvarter i Basel i ettermiddag.

De regjerende OL- og EM-mesterne var plassert i seedingsnivå én sammen med regjerende verdensmester Russland, Spania og Tyskland.

Håndballjentene er trukket mot Romania, Ungarn, Japan, Tunisia og Chile i gruppespillet i VM i Kina i desember. Både Romania og Ungarn er tøffe motstandere, men Norge kan trolig også være fornøyde med at de unngår lag som Frankrike, Sør-Korea og Danmark.

- Som jeg alltid sier, må vi forholde oss til de vi får. Men dette er en helt grei trekning, selv om vi vet at det er tøffe lag i VM, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til Dagbladet.

- Vi møter to gamle kjenninger i Romania og Ungarn, to lag vi har møtt mange ganger. Det vet vi blir tøffe bataljer, men det er også lag vi vet vi har hatt bra tak på før. Japan vet vi er i drivende utvikling, med flere europeiske trenere inne de siste årene. Tunisia er et land med enormt mange aktive jenter, ettersom det er en stor skoleidrett i landet. Chile er et helt ubeskrevet lag for oss. Det er spennende, sier Hergeirsson.

Pytlick har begynt psyko-krigføringen
Norge bør normalt sett ta seg videre til mellomspillet. Der venter trolig Spania, Sør-Korea og vertsnasjonen Kina. Kasakhstan er en outsider i gruppe D.

- Det er litt interessant, for i mellomspillet kan det fort vente lag som spiller utpreget med utgruppert forsvar, jeg tenker på Sør-Korea og Kina spesielt, og de skiller seg sånn sett litt fra eksempelvis Ungarn og Romania. Men det møter vi også i Japan i gruppespillet, sier Thorir Hergeirsson til Dagbladet.

- Vi jobber også med å få en kamp mot Kina i høst, som en del av forberedelsene til dette, forteller landslagssjefen.

Danskenes landslagssjef Jan Pytlick sa tidligere denne uka at han aller helst ville unngå Norge, men Thorir Hergeirsson vil ikke trekke fram noen lag som skrekkmotstandere.

- Kjenner jeg Jan rett, har han allerede begynt med psykologisk krigføring og er ute etter å dele ut favorittstempel, sier Hergeirsson med en liten latter.

- Men det er mange gode nasjoner. Bredden i toppen blir stadig større, og det er bra for sporten. Sjarmen med VM er at flere lag får presentert seg, og det er med på å gjøre håndballen verdensomspennende. For lag som oss, som har som mål å ta medalje i store mesterskap, er det alltid klart at for å klatre må du vinne neste kamp - uansett motstander, sier han.

THORIRS FØRSTE: I desember leder Thorir Hergeirsson landslagsjenten for første gang i et mesterskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
THORIRS FØRSTE: I desember leder Thorir Hergeirsson landslagsjenten for første gang i et mesterskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Målsetningene kan settes i juli
De norske gulljentene reiser til Kroatia i slutten av juli, for å spille to kamper mot det kroatiske vertskapet.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson tok ut denne troppen, som har flere forfall. Gro Hammerseng og Gøril Snorroeggen rehabiliterer henholdsvis kne og skulder, mens Katja Nyberg er operert for en korsbåndskade. Kari Aalvik Grimsbø og Tonje Larsen har fått feriefri.

- Allerede når vi møtes i slutten av juli kan vi drøfte måøsetningene internt, i og med at vi vet hva vi møter. Da skal spillerne også være sentrale som de alltid er, sier Hergeirsson til Dagbladet.

Resten av VM-forberedelsene består av en turnering i Århus i slutten av september, landskamper i midten av oktober og firenasjoners på hjemmebane fra 19. november.

- Alt i alt er jeg fornøyd. Greie lag, selv om det alltid er tøffe lag i et VM, landslagssjefen.

Norge jakter den første VM-triumfen siden seieren på hjemmebane i 1999 og mesterskapet i Kina spilles fra 5. til 20. desember.

- Lag vi vet vi har bra tak på