ALLE ER LIKE: Lars Lagerbäck ser ikke først og fremst individene og hva den enkeltes ferdigheter kan bidra med i et fotballag. Han ser mennesker som skal fylle roller og gjøre jobben rollen krever. Derfor er han ikke bekymret for de mange utskiftningene til kampen mot Slovenia. Reservene har vært med lenge og kan det de også. Da er det bare å gjøre det ifølge Norges landslagstrener. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
ALLE ER LIKE: Lars Lagerbäck ser ikke først og fremst individene og hva den enkeltes ferdigheter kan bidra med i et fotballag. Han ser mennesker som skal fylle roller og gjøre jobben rollen krever. Derfor er han ikke bekymret for de mange utskiftningene til kampen mot Slovenia. Reservene har vært med lenge og kan det de også. Da er det bare å gjøre det ifølge Norges landslagstrener. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Lagerbäck er en faktamann som spiller faktafotball

Lagerbäck bryr seg om rollene, det betyr ingenting hvem som fyller dem

Etter 18 måneder som norsk landslagstrener skal Lars Lagerbäck opptil to eksamener på tre dager. Han må levere på begge.

  • Nations League: Norge - Slovenia klokka 18.00 på TV 2.

KALL DET ET mål, kall det krav, det spiller ingen rolle. Skal Norge møte 2019 med EM-garderingen Nations League gir gruppevinnerne, er det bare to seirer som er godt nok mot Slovenia og Bulgaria.

FOR FOTBALLNASJONER SOM oss, de små med større drømmer enn realistiske muligheter til å nå internasjonale mesterskap, er Lars Lagerbäck det nærmeste du kommer en sluttspillgarantist. Sju ganger hadde han vært i EM og VM da Nils Johan Semb til slutt fikk overtalt ham til å gå for et åttende sluttspill med Norge.

Fem på rad med Sverige, ett med Nigeria og ett med Island.

DET ER DEN cv'n norsk fotball nå setter sin lit til. Det er tankene og filosofien bak alle disse framgangene vi håper skal bryte forbannelsen og ta oss ut av skyggenes dal. Og den første virkelige testen på om Lars Lagerbäcks faktafotball kan holde liv i det norske håpet får vi denne lørdagskvelden mot Slovenia.

Vi må vinne.

Ikke tro noe annet.

VM-KVALIFISERINGEN HAN arvet etter Per-Mathias Høgmo var i realiteten kjørt etter de fire første kampene. Derfor ble Lagerbäck aldri målt på det som skjedde i 2017.

DE FIRE TRENINGSKAMPENE som åpnet 2018, selv om det alltid er viktig å vinne, og tre av dem de facto gikk mot VM-nasjoner, skiller heller ikke klinten fra hveten. Sparring er aldri som the real deal. Og da Kypros kom i den første kampen som virkelig måtte vinnes ble liksom ikke det den store testen heller.

Det var mest en selvfølge.

Og så vant vi 2–0.

VI MÅTTE IKKE vinne kampen vi tapte i Sofia heller. Du må ikke vinne alle seks kampene for å vinne gruppa i Nations League. Ett bananskall kan tolereres. Men jeg tror ikke du tåler to, og da står vi ved Norge-Slovenia og Norge Bulgaria.

De må vinnes.

For første gang siden han kom i slutten av januar 2017, Lars Lagerbäck vinne med Norge.

TRE AV FIRE foretrukne forsvarsspillere er ute. Det er et faktum. I tillegg er det tvil rundt en sliten Sander Berge. Men han er ikke bekymret, Lagerbäck, snarere tvert imot, han er som han alltid er.

Går en mann ut, kommer en annen inn.

Det handler om rollen og jobben.

Hvem som utfører den er ikke viktig.

FRAM TIL AVSPARK lørdag klokka 18.00 er det en god ting. En veldig god ting. Lars Lagerbäck er mannen med faktabasert fotball. Han tror på den, prediker den, repeterer den og fraviker den ikke.

Lars Lagerbäck ser ikke elleve individualister som spiller sammen i et lag.

Han ser elleve mennesker/fotballspillere i et kollektiv.

DERFOR TROR IKKE Lagerbäck på forandringer som bryter med planen uten å bryte med filosofien og grunnspillet. Han leser ikke fotballkamper som en Pep Guardiola. Han tar ikke radikale grep. Han tror ikke en mann kan forandre noe som helst.

SELV NÅR KAMPMØNSTERET og bakevja du har spilt deg inn i trenger noe ekstraordinært, kjører han på. Det er ikke planen det er noe feil med når spillet ikke virker. Det er strukturen. Eller utførelsen. Så har laget spilt seg i trøbbel, eller fått et strukturelt problem slik han leste den offensive ensidigheten i Sofia, er det laget som må løse det.

Å prøve noe nytt og sette inn en spiller eller to som kan bryte mønsteret, tror han ikke på.

LESER MAN RESULTATENE Lars Lagerbäck har oppnådd siden han var i sitt første sluttspill med Sverige (EM 200), er det til å forstå. VM 02, EM 04, VM 06, EM 08, VM 10 og EM-16 er også grunnen til at han er i Norge. Men vi tåler ikke et nytt Sofia uten at det blir tatt grep eller iverksatt virkemidler, vi tåler ikke en ny veldig, veldig bra kamp som ender med tap.

Det er nemlig ikke veldig, veldig bra å tape.

Akkurat som det ikke er veldig, veldig bra å ikke skape målsjanser når du ligger under 1–0.