ENGASJERT: Lars Lagerbäck snakket på en pressekonferanse i San Marino mandag kveld.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ENGASJERT: Lars Lagerbäck snakket på en pressekonferanse i San Marino mandag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

San Marino - Norge

Lagerbäck holder spillerne våkne hele natta

- Det der kan diskuteres, sier landslagssjefen om strabasiøs hjemtur.

San Marino – Norge, klokka 20.45 torsdag

SAN MARINO (Dagbladet): Fotballandslagets trener, Lars Lagerbäck (69), var offensiv og tydelig da han snakket på en pressekonferanse i San Marino mandag kveld.

Han nektet å la seg pille på nesa da han fikk spørsmål om vrakede Martin Ødegaard. Og han slo kraftig tilbake da han ble spurt om turen til San Marino i virkeligheten er en ferie.

Dette er likevel fakta: San Marino har ikke vunnet en fotballkamp på 13 år. Å si noe annet enn at Norge skal høvle over lilleputtnasjonen i VM-kvaliken blir feil.

Men:

Etter kampen – som starter klokka 20.45 torsdag – tar Lagerbäck og spillerne et charterfly tilbake til Norge. Avgang fra Rimini – et par mil fra San Marino – er klokka 00.45. Først klokka 03.25 lander flyet på Gardermoen.

Deretter setter laget seg på bussen som frakter dem videre til spillerhotellet i Sandvika. Det er en tur på nærmere sju mil.

Det betyr at mange av spillerne ikke vil falle til ro før i fem-seks tida fredag morgen. To dager seinere – førstkommende søndag – venter Nord-Irland i VM-kvalifiseringen.

Hva slags oppladning er dette?

Virkeligheten

Da Dagbladet stilte spørsmålet på mandagens pressekonferanse, var Lagerbäck klar på at han hadde tenkt gjennom problemstillingen. Og den riktige løsningen er ikke nødvendigvis valgt.

DAGBLADETS PAPIRAVIS I DAG: San Marino har ikke vunnet et fotballkamp på 13 år. Kan du huske mot hvilket lag? San Marino spiller kampene sine på det som på godt norsk kalles for en bakgård.
DAGBLADETS PAPIRAVIS I DAG: San Marino har ikke vunnet et fotballkamp på 13 år. Kan du huske mot hvilket lag? San Marino spiller kampene sine på det som på godt norsk kalles for en bakgård. Vis mer

- Det er bare å tilpasse seg virkeligheten, sier han.

- Jeg er veldig glad for at vi har et charterfly og kan reise hjem direkte. Du kan diskutere det der – om det er bedre å sove der du er eller ikke. De fleste spillerne legger seg ikke og sover rett etter kamp. Jeg tror dette er den beste løsningen. Du kan diskutere om det er bedre å overnatte. Men vi fikk et charterfly, og det takket jeg ja til.

Alternativet kunne vært at charterflyet for eksempel gikk fredag kveld. Da kunne spillerne trent i San Marino om formiddagen, for så å dra hjem med søvnbalansen i behold.

Bare sju-åtte timer etter at de ankommer hotellet i Sandvika, setter de seg på bussen for å trene på Ullevaal stadion.

Teller ikke

Nå teller kampen uansett ikke noe for Norge, annet en stolthet. I forrige kamp ble laget revet i filler av Tyskland og tapte 6–0. Noe av det verste som kan skje Lagerbäck er at laget tar en heldig seier mot San Marino. Tap er det ingen som engang tar i sin munn. Deretter taper laget for et energisk Nord-Irland på Ullevaal.

Det vil i praksis si at svensken har hatt null framgang på sju kamper. Lagerbäck er også klar på at han ikke er fornøyd med progresjonen.

- Det vi har prestert hittil er knapt godkjent. Jeg vet ikke hva jeg hadde av forventninger. Det begynte tregt med både Sverige og Island. Jeg kan ikke svare på hvilke forventninger jeg hadde, sier han.

Tyskland og Nord-Irland kjemper om å vinne gruppa. Vinneren går direkte til VM-sluttspillet i Russland neste sommer. Toeren får muligheten til playoff.