ALT FOR NORGE: Lars Lagerbäck er i full gang med jobben som landslagstrener i fotball. Her utenfor garderoben på Ullevaal stadion. <br>Foto: John Terje Pedersen
ALT FOR NORGE: Lars Lagerbäck er i full gang med jobben som landslagstrener i fotball. Her utenfor garderoben på Ullevaal stadion.
Foto: John Terje PedersenVis mer

Lagerbäck om idrettens plass i Norge: - Dere er litt nummer én

Lars Lagerbäck (68) mener idretten har en helt spesiell posisjon i Norge. Nå skal han få fart på fotballandslaget også.

ULLEVAAL (Dagbladet): Svenske Lagerbäck begynner allerede å bli husvarm i korridorene på Ullevaal stadion.

«Ja, vi elsker», står det utenfor det aller helligste, Norges garderobe. De siste åra – under Per-Mathias Høgmo – har realiteten heller vært: «Ja, vi hater.»

Det er ikke noe galt med Høgmo, han er en hyggelig kar. Men fotball handler om resultater. Og det felte mannen fra Gratangen.

20 henvendelser

Denne uka har Norges Fotballforbund forsøkt å tilfredsstille rundt 20 henvendelser om intervju med den nye frelseren Lagerbäck.

- Ja, det har vært mange intervjuer. Det viser hvor stor interessen er for idrett i Norge. Det har jeg alltid opplevd når jeg har vært her. Norge er litt enestående med tanke på den plassen idretten får i samfunnet. Både i media og på andre områder. Dere er litt nummer én, sier Lagerbäck til Dagbladet.

Først og fremst er det en fagmann av klasse som har kommet til Norge. Han har ledet Sverige, Nigeria og Island i til sammen sju sluttspill.

Etter suksessen med Island i sommer – der laget kom til EM-kvartfinalen – regnet han ikke med å ta en fulltidsjobb igjen. Men så ble på en måte toppfotballsjef Nils Johan Semb født på ny.

Fra å være kritisert i flere år, regnes det som en bragd å ha klart å overtale Lagerbäck. Det avgjørende møtet fant sted på Arlanda flyplass utenfor Stockholm 30. januar. Lagerbäck ønsket en siste utfordring med Norge. Eller siste og siste: Han blir i alle fall overrasket selv om han tar en ny fulltidsjobb etter at kontrakten går ut i 2019.

Isolerer seg

- Etter denne uka kommer jeg til å isolere meg. Jeg skal se gjennom x antall kamper med cirka 35 norske spillere vi har plukket ut. Av kamper med det norske landslaget i 2016, er det bare den mot Tsjekkia jeg har sett skikkelig. Jeg skal også kikke gjennom noen kamper med Nord-Irland de neste sju til ti dagene, forteller han.

Nord-Irland er motstander i Belfast søndag 26. mars. Skal Norge klamre seg til et siste håp om VM-sluttspill i 2018, er tre poeng på Windsor Park eneste løsning. Men mest realistisk er EM-sluttspillet to år seinere.

Med 81. plass på FIFA-rankingen ligger Norge i sportslige ruiner. Ingen trenger å late som noe annet.

Assistenttrener

Lagerbäck vil ha på plass en norsk assistenttrener til uka. Han og Semb har fire-fem mann på blokka. Så handler det om å finne de 13–14 spillerne som skal utgjøre kjernen i troppen.

Treneren velger spillere etter sin filosofi. Norge skal «back to basic». Kort fortalt: Du forsøker ikke å spille ut Tyskland. Du forsvarer deg til et godt resultat, så får underholdningsverdien være deretter.

Og Lagerbäck lover: Han skal lære seg nasjonalsangen.

Samboer

Privat er han samboer med Helene Fors. Han har to voksne barn med sin tidligere kone Barbro, skriver Expressen.

- Hvordan reagerte samboeren da Norge-jobben ble aktuell?

- Det vet jeg egentlig ikke om jeg vil gå inn på. Ettersom jeg er her, har hun akseptert det. Men privatlivet snakker jeg ikke om.

Når det kommer til fag – derimot – stiller han gjerne til intervju hver uke, påpeker han. Men den biten skal Norges Fotballforbund få styre i starten. Og når vi først har trenerkapasiteten foran oss, må vi jo konfrontere han med en historie fra tida i Nigeria. Angivelig nektet han å hilse på Argentina- trener Diego Maradona under VM-sluttspillet i 2010.

Konstruert historie

- Tror du på alt som står i media? Historien er at Maradona forsvant i en slags eufori ut på banen etter at kampen var slutt (Argentina vant 1-0). Jeg jager ikke mennesker for å takke for kampen. Han ville ut og feire med spillerne side, så da fikk han gjøre det. Jeg har aldri vegret meg for å ta noen i hånda. Det var en konstruert historie, sier Lagerbäck.

Før kampen mot Nord-Irland blir det i alle fall noen solide håndtrykk. Da skal han ta 23–24 spillere hånda. Sammen skal de bygge framtidstro.