Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballandslaget

Lagerbäck om psykologi-teori: - Gjør jeg det?

Mener han ikke bevisst snakker ned fotballandslaget. - Jeg prøver alltid å være realistisk.

FRA SEIER TIL SEIER: Lars Lagerbäck og fotballandslaget har vunnet to privatlandskamper på rad. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRA SEIER TIL SEIER: Lars Lagerbäck og fotballandslaget har vunnet to privatlandskamper på rad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TIRANA (Dagbladet): Norges trenerapparat og spillere hadde en god følelse i går. For andre gang på tre dager gikk laget av banen med seier. Først 4-1 mot Australia fredag, så 1-0 mot Albania mandag.

Kontrastene til forgjenger Per-Mathias Høgmo (58) er store. Mens Høgmo alltid tok tak i det positive - han kunne for eksempel hylle en «smooth hjemreise» etter tap - mener Lars Lagerbäck (69) at dårlige prestasjoner ikke skal feies under teppet.

De skal fram i lyset. Og han snakker gjerne høyt om det.

Spesielt

Treneren har pekt på jevnheten i laget, mangelen på enere, at spillerne er snille som labradorer og at han har kommet fem år for tidlig. Dette får Dagbladets fotballkommentator - Morten Pedersen - til å undres om han bruker omvendt psykologi for å oppnå målet sitt.

- Hvorfor gjør han det? Jeg har aldri opplevd det før. Er det omvendt psykologi Lagerbäck bedriver, er han genial, skrev Pedersen i en kommentar mandag.

Slik svarer Lagerbäck på påstanden om han bevisst snakker ned laget:

- Gjør jeg virkelig det? Snakker jeg dem ned? Jeg prøver alltid å være så realistisk som mulig. Jeg ligger heller lavt.

Flere kategorier

Svensken fortsetter:

- Når vi har gjort en god kamp, gjelder det å vise at vi kan gjøre det igjen. Vi kan ikke svinge. Min erfaring er at det fort kan komme en svak periode hvis du tror at du er bedre enn du er.

- Du bruker ord som breddeidrett om laget og at spillerne er som labradorer?

- Det er ingen tvil om at spillerne har vært for snille. Naturligvis finner du flere kategorier i en gruppe. Med labradorer mener jeg at vi som lag har vært for snille. Vi har kanskje ikke stilt tøffe nok krav til hverandre.

Fornøyd

Lagerbäck tok ikke av på flyplassen i Tirana i går heller. Han uttrykte likevel tilfredshet med de to siste kampene.

- Jeg er ganske fornøyd. Vi har ikke bare to seire, vi har også to gode prestasjoner. Det finnes alltid noe du kan forbedre i fotball. Men skulle jeg ikke kunne si meg fornøyd nå, kan jeg bytte jobb.

Lagerbäck har ledet Norge i elleve kamper. I 2017 handlet mye om prøving og feiling. Han overtok et mannskap som i praksis var ute av VM-kvalifiseringen.

Nå handler det om å spisse et lag som skal være konkurransedyktig til høstens Nations League. Turneringen gir en ekstra mulighet til å kvalifisere seg til EM-sluttspillet i 2020. Motstandere er Kypros, Bulgaria og Slovenia.

Spår gullalder

Først venter Island og Panama i privatlandskamper i juni.

- Hvrdan skal du bruke de to neste månedene?

- Nå skal jeg analysere den kampen her, sånn at jeg kan gi spillerne en god tilbakemelding. Så handler det om å følge spillerne så mye som mulig.

- Drillo spår en ny gullalder for landslaget. Har du samme troen?

- Jeg våger selvsagt ikke å si imot Drillo. Men du vet aldri. Vi har en gjeng mellom 20 og 25 år. Får de spille i klubbene sine, på et høyt nivå, skal landslaget bli bedre og bedre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!