Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballandslaget

Lagerbäck om slakten fra Ronaldo: - Et ganske fint kompliment

Svensken har startet «Operasjon Norge». Nå er det resultater og ikke finspill som teller. 

PÅ PLASS PÅ ULLEVAAL: Lars Lagerbäck. Foto: John T. Pedersen 
PÅ PLASS PÅ ULLEVAAL: Lars Lagerbäck. Foto: John T. Pedersen  Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Lars Lagerbäck (68) er i full gang med å prøve å gjenreise fotballnasjonen Norge. Der vi en gang lå som nummer to på FIFA-rankingen - i 1995 - er plasseringen i dag 81.

Det kan sikkert bli verre. Men helst bør det bli bedre. Og svensken har en CV som skulle tilsi det siste.

- Hvordan går det?

- Takk, bra. Jeg har ikke tapt med Norge ennå, så det føles veldig bra, sier Lagerbäck og smiler.

Vi møter den nye landslagssjefen på Ullevaal stadion. Denne uka forsøker Norges Fotballforbund å tilfredsstille rundt 20 forespørsler om intervju. Dette er ganske så enestående før ski-VM starter i Lahti om noen dager. Som regel er det ingen som snakker om norsk fotball i februar.

Men troen på at en svensk frelser har landet, får mediene til å ta av.

Eventyr

Seinest i sommer ledet Lagerbäck Island til kvartfinalen i EM. Det var et herlig eventyr som rystet flere av de store nasjonene. Allerede i første kamp ble det 1-1 mot Portugal.

MISFORNØYD: Cristiano Ronaldo gryntet etter at Portugal spilte 1-1 mot Island i gruppespillet i EM. Seinere vant laget hele mesterskapet. Foto: NTB Scanpix
MISFORNØYD: Cristiano Ronaldo gryntet etter at Portugal spilte 1-1 mot Island i gruppespillet i EM. Seinere vant laget hele mesterskapet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Cristiano Ronaldo langet ut. Superstjerna mente Island bare satset på å forsvare seg. Han slaktet også lilleputtnasjonen for å juble som om de hadde vunnet EM-gull. Den type opptreden vant ikke hans respekt.

- Hva han sa, får han stå for. Meg bekymrer det ikke. Jeg tror han sa det i veldig stor skuffelse. Jeg synes det var et ganske fint kompliment. Da har vi i alle fall irritert ham som motstander, påpeker Lagerbäck.

I svenskens verden er det resultater som teller. Og etter noen Høgmo-år der Norge skulle bli et ballbesittende lag, er det få protester mot at vi nå beveger oss «back to basic».

Om det er en forsvarskamp som må til, så er det en forsvarskamp som må til, slik Lagerbäck ser det.

35-40 spillere

Sammen med toppfotballsjef Nils Johan Semb har den nye landslagssjefen plukket ut 35-40 spillere. Disse skal nå finsiktes, for å se hvem som passer inn i filosofien å spille på.

- Etter denne uka kommer jeg til å isolere meg. Jeg skal se gjennom x antall kamper med cirka 35 spillere. Av de norske landskampene i 2016, har jeg bare sett den mot Tsjekkia skikkelig. Jeg skal også kikke gjennom noen kamper med Nord-Irland de kommende sju til ti dagene.

Nord-Irland er motstander i Belfast 26. mars. En seier på Windsor Park er det absolutt siste halmstrået dersom Norge skal ha håp om VM-sluttspill i Russland i 2018. Samtidig er det «allment akseptert» at Lagerbäck skal få konsentrere seg om EM-sluttspillet i 2020. Litt tid må han tross alt få på å reise et lag fra ruinene.

Den neste tida handler om fokus på to fronter: 1) Sette sammen et støtteapparat. 2) Finne en basistropp.

Mindre støtteapparat

Lagerbäck er klar på at han ønsker et lite og velsmurt apparat rundt seg. Folk skal slippe å snuble i hverandre.

- Jeg kommer til å ha en assistentrener som er norsk, forteller han.

HUSVARM: Lars Lagerbäck begynner å bli husvarm i korridorene på Ullevaal.  Foto: John T. Pedersen
HUSVARM: Lars Lagerbäck begynner å bli husvarm i korridorene på Ullevaal.  Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Så kommer det til å være én - muligens to personer - som på deltid eller heltid jobber med analyse og data. Videre kommer vi til å ha to eller tre personer som kikker på motstanderne. Vi skal også ha et medisinsk team.

- Hvem blir assistenttrener?

- Vi holder på å sluttføre dette nå. Vi har fire-fem navn som er aktuelle. Det er ikke så lett. Folk har andre jobber og avtaler. Vi får se hvem det blir.

Penger

Lagerbäck kommer til å pendle mellom Stockholm og Oslo. Om han leier eller kjøper en leilighet på sikt, får tida vise.

68-åringen kunne tjent langt større penger i en annen verdensdel. Tilbudene var der. Men den fotballfaglige utfordringen betraktet han som størst i nabolandet.

- Hva var den utløsende faktoren?

- Jeg kjente Nils Johan Semb godt. Men først og fremst var det fotballutfordringen, under hvilke forutsetninger jeg skulle jobbe. Det har alltid styrt meg. Hadde jeg vært ute etter pengene, kunne jeg flyttet til en annen verdensdel.

- Det sies at forrige trener, Per-Mathias Høgmo, tjente fire millioner kroner i året. Du skal visstnok ha mellom to og tre millioner. Hvorfor gikk du med på dette med din CV?

- Jeg vet ikke hva han hadde i lønn. Det er totalt uninteressant for meg.

- Fire millioner.

- Det får stå for den som har sagt det. Dette diskuterer jeg ikke med deg.

Vil bli overrasket

- Blir dette din siste jobb?

- I og med at jeg har forsøkt å pensjonere meg et par ganger stenger jeg ingen dører. Jeg sa etter Island at jeg ville bli veldig overrasket om jeg tok en fulltidsjobb igjen. Jeg vil bli enda mer overrasket om jeg tar en fulltidsjobb etter Norge, sier Lagerbäck.

Kontrakten varer ut 2019. Kommer Norge til EM-sluttspillet året etter, er han klar for den oppgaven også. Naturligvis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling