Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

LANDSLAGET, NORGE-TSJEKKIA

Lagerbäck om Tariks håpløse beslutning: - Det er klart man blir skuffa over en sånn feil

Kjempetabbe unna 2-1-seier.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge-Tsjekkia 1-1 (0-1):

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Lars Lagerbäck fikk alt annet enn en god start som norsk landslagssjef da det ble 0-2-tap mot Nord-Irland i mars.

Tapet i Belfast sørget for at Norge er sjanseløse på en plass i VM-sluttspillet i Russland neste år. Mot Tsjekkia i kveld var den viktigste oppgaven for Lagerbäcks unge mannskap å få en god opplevelse.

Og gi treneren noen etterlengtede svar slik at han kan begynne å forme laget som skal kjempe om å ta seg til EM-sluttspillet i 2020.

Lars Lagerbäck fikk forhåpentligvis også noen gode svar i kveld. Gutta hans leverte nemlig 45 svært gode minutter tilsammen - de første 15 og de siste 30 - og burde faktisk vunnet kampen etter en strålende avslutning.

Tsjekkia tok ledelsen rett før pause, men Alexander Søderlund utliknet for Norge etter hvilen etter at en god Tarik Elyounoussi skaffet Norge straffe.

Sistnevnte sitter nok uansett igjen med en dårlig følelse i kveld. Like etter utlikningen valgte han å skyte da han med masse tid til overs bare kunne dyttet til side og fått Søderlund på åpen kasse, men han tok altså et håpløst valg.

- Det er klart man blir skuffa over en sånn feil, sier landslagssjef Lars Lagerbäck til TV Norge etter kampslutt.

Han var uansett fornøyd med prestasjonen samlet sett.

- Dette er definitivt et skritt framover fra den forrige kampen, sa svensken.

På pressekonferansen noen minutter seinere, utdypet han:

- Dette var et steg framover. Det var litt blandet i første omgang. Da hadde vi en del balltap, men det så veldig bra ut i 2. omgang. Totalt sett gjorde spillerne en bra jobb. De var veldig arbeidsvillige og hadde bra «attityd».

Om situasjonen der Tarik Elyounoussi ikke spilte til Søderlund, sier han:

- Jeg føler en kombinasjon av skuffelse og sinne. Normalt sett spiller man ballen når man er to mot keeper, men jeg har ikke pratet med Tarik selv, så jeg vet ikke hva som er grunnen. Jeg vurderte aldri å ta ham av banen. Jeg vet ikke hva slags feil man skal gjøre før man blir tatt av.

God norsk start

Det begynte svært lovende med norske øyne på landslagsarenaen.

Lagerbäcks gutter presset tsjekkerne bakover i åpningsminuttene, og spesielt Elyounoussi-fetterne Tarik (spiss) og Moi (kant) så friske ut innledningsvis.

Tarik dro til med et brukbart skudd med venstrefoten etter fem minutters spill, men ballen gikk omtrent en meter utenfor Tsjekkia-keepers Tomas Vacliks lengste stolpe fra relativt langt hold.

BOMMET: Tarik Elyonoussi hadde en eventyrlig sjanse til å sende Norge i ledelsen mot Tsjekkia, men misbrukte sjansen. Se høydepunktene fra kampen her. Video: TV Norge Vis mer

De norske gutta fortsatte i samme stil det første kvarteret. Norge var spesielt gode på høyresiden, der samarbeidet mellom Jonas Svensson og Moi Elyounoussi fungerte tidvis glimrende.

De store målsjansene klarte vi ikke å skape i starten, til tross for at Norge tidvis så bedre ut enn på lenge.

Halvveis i første omgang så Norge igjen halvarlige ut etter en Stefan Johansen-corner fra høyre. Etter litt fram og tilbake var Nordtveit høyest i feltet, men headingen fra West Ham-spilleren var verken spesielt hard eller velplassert, og ble enkelt stoppet av Tomas Vaclik.

Tsjekkia tok over

Tsjekkia, som er på 44. plass på FIFA-rankingen - Norge er på 87. plass - var riktignok ikke ufarlige i starten. Tsjekkerne forsvarte seg godt, og var svært flinke til å bruke rommet mellom Norges stopperpar og sentrale midtbaneduo.

Sander Berge og Stefan Johansen ble flere ganger liggende for høyt, noe som skapte potensielle farligheter.

Og utover i omgangen tok - dessverre sett med norske øyne - tsjekkerne mer og mer over. Norge ble spilt dype, og tsjekkerne fortsatte å komme veldig enkelt til det sentralt foran Norges sekstenmeter.

Etter en halvtimes spill skapte bortelaget to kjappe sjanser etter hverandre etter svakt norsk forsvarsspill, men Rune Almenning Jarstein vartet begge ganger opp med gode redninger.

Havnet under

Og så gikk det som det måtte gå: Tsjekkia tok ledelsen på Ullevaal stadion.

Tsjekkia slo inn fra høyre, og i boksen var det full av hvitkledde spillere. På bakerste stolpe var Theodor Gebre Selassie hakket raskere enn Jonas Svensson, og backen hamret kula i nettaket fra kloss hold, til 0-1.

Til tross for Norges friske innledning var det fortjent da tsjekkerne tok ledelsen etter 36 minutter.

Noen få minutter før pause fikk Alexander Søderlund imidlertid en kjempesjanse til å utlikne, men avslutningen fra noe spiss vinkel i boksen, var svært svak og gikk rett på keeper Vaclik.

Muligheten kom etter en kontring der Tarik Elyounoussi gjorde alt riktig, men Søderlunds avslutning var ikke i samme klasse.

Lagene gikk dermed til pause på 0-1.

Noen veldig få minutter etter pause var det nær at det sto 0-2. Tsjekkia fikk igjen slå inn relativt upresset fra høyre. I boksen tok en umarkert Michael Krmencik ned ballen og la igjen til Tomas Soucek.

Sistnevnte dro til fra 17-18 meter, men ballen traff tverrliggeren og gikk over.

Utliknet

ENDELIG JUBEL: Målscorer Alexander Søderlund feirer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENDELIG JUBEL: Målscorer Alexander Søderlund feirer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men de norske gutta hadde tydeligvis fått en god prat i pausa, for plutselig var det Norge som kjørte kampen. Og det tok ikke lang tid før Tarik Elyounoussi dro seg inn i 16-meteren - og ble felt - og Norge fikk straffespark.

Alexander Søderlund risikerte ingenting fra ellevemetersmerket. Brennhardt. Høyt. I mål.

Norge fortsatte å kjøre, og ikke lenge etterpå var Elyounoussi igjen sentral da han snappet ballen på norsk banehalvdel.

Plutselig var han og spissmakker Søderlund helt alene med keeper Vaclik, men da Tarik bare behøvde å dytte ballen tilside slik at Søderlund kunne dytte den i mål, forsøkte han å score selv, men avslutningen ble reddet av keeper.

I ettertid framstår det helt vanvittig at Elyounoussi ikke spilte ballen.

Norge gode etter pause

Han så riktignok ikke ut til å la seg prege av tabben. Både Tarik og fetter Moi, og ikke minst innbytter Mats Møller Dæhli, som hadde kommet inn for en svak Jo Inge Berget, storspilte for Norge utover i 2. omgang.

Ti minutter før slutt var innbytter Bjørn Maars Johnsen nær ved å få foten på et innlegg etter helt strålende forarbeid av Moi Elyounoussi, men tsjekkerne fikk klarert.

Tsjekkia så veldig slitne ut i sluttminuttene, mens Norge fortsatte å jakte scoringen som kunne sikre Lars Lagerbäcks første seier som norsk landslagstrener.

Maars Johnsen var nær igjen dypt inne i tilleggstida, men nådde ikke helt fram på ballen i feltet, og fikk dermed ikke skikkelig kraft på headingen. Det ble også Norges siste mulighet.

Etter en god og oppmuntrende siste halvtime fra Lagerbäcks lag er det Norge som har størst grunn til å være misfornøyd med 1-1 i kveld.

Det vitner om et norsk lag i bedring.

Startet i 4-4-2

Norge startet med følgende lag i kveld (4-4-2): Rune Almenning Jarstein; Jonas Svensson, Tore Reginiussen, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami; Moi Elyounoussi, Sander Berge, Stefan Johansen (k), Jo Inge Berget; Alexander Søderlund, Tarik Elyounoussi.

Gustav Valsvik ble byttet inn for en hodeskadet Tore Reginiussen etter 33 minutter. Mats Møller Dæhli kom inn for Berget etter 61 minutter, mens debutant Bjørn Maars Johnsen ble byttet inn for Alexander Søderlund ti minutter seinere.

Hele Norges coronakart