Martin Ødegaard tilbake på A-landslaget

Lagerbäck ser ikke på YouTube

Martin Ødegaards mange lysende involveringer er blitt en hit på YouTube. Det interesserer Norges landslagssjef midt i ryggen

TILBAKE: Martin Ødegaard får sin første A-landskamp for Norge siden mars 2016 når han starter mot Makedonia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TILBAKE: Martin Ødegaard får sin første A-landskamp for Norge siden mars 2016 når han starter mot Makedonia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MARTIN ØDEGAARD ER er unggutten med de lysende offensive involveringene, 18-åringen som får enkelte norske TV-kommentatorer til å snakke i tunger når han passerer en motspiller eller tre, og som i løpet av de siste månedene er blitt en hit YouTube.

DET FØRSTE ER en sann glede for norsk fotballs framtid. Det andre ikke like mye. Jeg har alltid hatt problemer med atferd som er eller minner om religiøs ekstase. Mens det tredje er helt forståelig, tribunene – de uten ansvar for resultater og tabeller, det overordnede målet med det vakre spillet – elsker jo tunneler, balanserte finter, hælflikker og følsomme pasninger.

Derfor er Martin Ødegaard skreddersydd for YouTube og sosiale medier.

DET SAMME KAN ikke sies om Lars Lagerbäcks fotball. Snarere tvert imot. Alt Norges landslagstrener bryr seg om, prioriterer og holder høyt er derfor ikke på YouTube. Det ville kjedet folk til døde. Men det skyldes ikke at Lars Lagerbäck ikke lar seg begeistre av det Martin Ødegaard og andre lettbeinte kunstnere kan finne på med ballen i beina, alle som er glade i fotball liker jo det (også), det skyldes at han ikke ser det som spesielt viktig.

Som den med ansvaret for resultatene og tabellene er Lars Lagerbäck opptatt av absolutt alt som skjer i en fotballkamp.

Ikke bare de lyse offensive øyeblikkene.

I DET PERSPEKTIVET er dette comebacket hos Norge herrer A en slags oppvåkning for Martin Ødegaard. Visste han det ikke fra før så har han i hvert fall fått det med seg denne uka i Skopje. At fotballspillet i Lars Lagerbäcks hode først og fremst handler om organisering, struktur og balanse. At kollektivet trumfer individet alle dager. Og det er ikke bare et faglig faktum, og i dette tilfellet også et fotballfilosofisk faktum, som gjør Martin Ødegaards evalueringer av seg selv, slik jeg tolker denne uttalelsen til Dagbladet for tre dager siden "Det hender at jeg kikker på involveringene mine etter kamper. Sånn sett er det fint at det kommer på YouTube. Det er alltid fint å se hvordan du har spilt." til et verdiløst verktøy i landslagssammenheng.

Lars Lagerbäck er nemlig ikke veldig interessert i de enkeltes involveringer.

Det er de pluss 89 minuttene uten ball – de som ikke er på YouTube – han er opptatt av.

DERFOR ER DET først og fremst uten ball Martin Ødegaard må overbevise Lars Lagerbäck om at han igjen er en spiller for Norge A. På kort sikt. At han nær sagt kan gjøre hva som helst med ballen i beina vet landslagssjefen fra før. Det er på alle de andre sidene og elementene ved spillet – det Lars Lagerbäcks fotball først og fremst er tuftet på – han må levere når han får sjansen mot Makedonia. Hvilket handler om å jobbe som ei bikkje uten ball, finne posisjonene, passe på avstandene og ikke gjøre som han ofte gjør når han spiller for U21-laget, gå dypt i banen for hente ballen eller for å bli spilt på feilvendt.

Lars Lagerbäck vil ikke ha noe av det.

De gangene Martin Ødegaard kommer på ballen skal han helst være rettvendt.

FOR TRE ÅR siden, som 15-åring, fikk Martin Ødegaard 26 minutter i Norges EM-kvalifisering mot Bulgaria på Ullevaal stadion. Jeg husker folk reiste seg av begeistring da guttungen skaffet Norge et innkast midt på banen. Så dumme var vi. Og så blinde. Så lett trodde vi det skulle bli fordi guttungen var ønsket av alle de store klubbene i Europa. Men fotball virker ikke sånn, det kommer ikke av seg selv – det gjorde det ikke da og det gjør det ikke nå.

Martin Ødegaard kan ikke gå på vannet.

Det ser bare sånn ut på YouTube.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer