RADARPAR: Martin Ødegaard (t.v.) og Morten Thorsby elsker å spille sammen. Nå kan duoen bli flyttet opp på A-landslaget samtidig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
RADARPAR: Martin Ødegaard (t.v.) og Morten Thorsby elsker å spille sammen. Nå kan duoen bli flyttet opp på A-landslaget samtidig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Norges største talenter: Jakten på krigerne

Lagerbäck stusser over Ødegaard-fokus. Hyller i stedet Thorsby og Berge

Både Lars Lagerbäck og Kjetil Rekdal har stor tro på fysikken som Sander Berge, Morten Thorsby og Kristoffer Ajer bringer med seg inn i norsk landslagsfotball. Thorsby håper Lagerbäck ikke glemmer Martin Ødegaards kvaliteter.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I sommer vant Tyskland - verdens beste fotballnasjon - U21-EM etter 1-0 over Spania i finalen.

Onsdag gikk tyskerne - riktignok med en helt annen spillerstall - på en smell mot de norske U21-gutta i Drammen, hvor talenter som Martin Ødegaard, Morten Thorsby, Kristoffer Ajer, Iver Fossum og Sondre Rossbach skinte.

Dagen derpå - etter en god natts søvn - sier tomålsscorer Thorsby til Dagbladet at bragden endelig har sunket inn.

- Å slå Tyskland er en stor prestasjon, selv om de klaget litt på kunstgressunderlaget. De manglet noen spillere, men bredden der er så enorm at dette uansett er et av verdens beste U21-landslag, sier Thorsby til Dagbladet.

Han scoret to vakre mål på karakteristisk vis - med løpene som har gjort ham til en av de mestscorende i nederlandsk fotball - da han på Øyvind Leonhardsen-vis kom fra dypet og iskaldt satte ballen i mål to ganger med løpskraft, teknikk, timing og presisjon.

Rekdal: - Svært etterlengtet

Thorsby representerer, i likhet med blant andre Sander Berge og Kristoffer Ajer, en fysisk kapasitet som har vært mangelvare hos de små, tekniske kunstgresspillerne som Norge har avlet fram i nyere tid. Det gleder tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal.

- Den fysikken som blant annet Thorsby og Ajer har, er svært etterlengtet for norsk landslagsfotball. De har nok mange av de egenskapene som Lagerbäck ser etter, akkurat som Sander Berge. Endelig får vi opp flere slike typer. Det er veldig etterlengtet, sier Rekdal til Dagbladet.

ROS: Lars Lagerback skryter vel så mye av Morten Thorsby enn Martin Ødegaard, men vurderer begge to på A-landslaget. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
ROS: Lars Lagerback skryter vel så mye av Morten Thorsby enn Martin Ødegaard, men vurderer begge to på A-landslaget. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

- Det er mange fysisk sterke unggutter som har blitt oversett i Norge. Den tankegangen må vi endre på. Vi må heller hjelpe disse typene, ikke minst stoppere og spisser. Vi trenger en miks med ulike spillertyper, mener 48-åringen.

Duellstyrke, løpskraft, mentalitet og sluttprodukt i spillet er egenskaper som Lars Lagerbäck dyrket da han skapte fotballmirakler med Island. Nå vil han gjøre det samme med Norge, og da er en spiller som Thorsby svært interessant.

Lagerbäcks ros

Til Dagbladet sier Norges svenske landslagssjef at han for øyeblikket anser Thorsby som vel så interessant som ballmagikeren og lagkompisen Martin Ødegaard.

- Fysikk er en viktig faktor i toppfotball i dag. Har du ikke det, kommer du ikke til å vinne fotballkamper, sier Lagerbäck til Dagbladet.

- Sander Berge er den som er lengst framme i utviklingen av talentene her. Jeg har aldri trent en spiller som har vært så god som 19-åring som Sander. Martin Ødegaard er også spennende, men det er flere interessante norske U21-landslagsspillere enn ham.

FYSIKK: Kjetil Rekdal er glad for at Norge får fram talenter med god fysikk.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FYSIKK: Kjetil Rekdal er glad for at Norge får fram talenter med god fysikk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Hvem tenker du på?

- Morten Thorsby for eksempel har gjort det veldig bra denne høsten og er en vi følger nøye med på. Jeg liker typen. Han løper mye og smart, han går i krigen og scorer mål fra midtbanen, sier Lagerbäck.

- Hva tenker du om at vi nordmenn snakker så mye mer om Ødegaard enn alle de andre talentene våre?

- Dere bestemmer hvem dere vil snakke om. Det kan kanskje være litt skjevt bilde iblant, men det er dere som styrer den diskusjonen. Kanskje er det en fordel å være litt i skyggen også, sier svensken.

Thorsby smigret

Når Dagbladet viderebringer Lagerbäcks hyggelige beskrivelse av Thorsby til Heerenveen-spilleren, svarer han:

- Jeg har ikke snakket noe med Lagerbäck, men det er hyggelig om han har troa på meg. Jeg tenker at jeg fikk vist meg bra fram mot Tyskland og vist styrkene mine, sier Thorsby til Dagbladet.

- Det kan virke som at du er vel så nære en plass på A-landslaget som Martin Ødegaard?

SMIGRET: Morten Thorsby setter pris på rosen fra Lars Lagerbäck. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SMIGRET: Morten Thorsby setter pris på rosen fra Lars Lagerbäck. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det vet jeg ikke, men Martin har ferdigheter som er helt unike. Jeg trives veldig godt sammen med Martin, og det hadde vært kjempegøy om vi fikk muligheten sammen på A-landslaget. Vi kjenner hverandre veldig godt og vet hvordan vi utnytter hverandres styrker best mulig, sier løpsmaskinen.

Rekdal tror på Ødegaard

Kjetil Rekdal tror det er et tidsspørsmål før både Thorsby og Ødegaard får sjansen.

- Ødegaard kommer til å spille for det norske A-landslaget på et eller annet tidspunkt igjen. Når det norske landslaget er gode nok til å bruke hans kvaliteter godt nok i systemet til Lagerbäck, vil han finne sin plass. Men akkurat nå er det bedre å spille 90 minutter mot Tyskland U21 enn fem minutter mot Nord-Irland, mener Rekdal.

Det norske U21-landslaget har hatt en tøff høst etter at 5-0-seieren over Kosovo i den første kvalifiseringskampen plutselig ble strøket etter en administrativ tabbe. Den påfølgende kollapsen i bortemøtet med Kosovo, preget gruppa, innrømmet Martin Ødegaard nylig til Dagbladet.

- Vi har hatt en tynge periode med poengtrekk og noen mindre gode dager som har påvirket oss, så vi trengte denne oppturen, sier Thorsby til Dagbladet dagen etter Tyskland-seieren.

Onsdag kveld reiste de seg til de grader da de snudde 0-1 til 3-1 mot selveste Tyskland. Det er en av de beste enkeltkampene i norsk landslagsfotball på lang tid. Det er nå fem år siden U21-unggutta utklasset selveste Frankrike med sifrene 5-3 i playoffen til U21-EM i Israel.

BRAGD: Norge U21 slo Frankrikes stjerner hele 5-3 høsten 2012. Onsdag fulgte den nye generasjonen opp med en lignende bragd mot Tyskland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BRAGD: Norge U21 slo Frankrikes stjerner hele 5-3 høsten 2012. Onsdag fulgte den nye generasjonen opp med en lignende bragd mot Tyskland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Ydmyket Griezmann og Lacazette

Da stilte Frankrike med stjerner som Antoine Griezmann, Alexandre Lacazette og Raphaël Varane - tre spillere i ypperste verdensklasse i dag. Både Griezmann og Lacazette scoret mot Norge i Drammen, men det gjorde også Harmeet Singh, Anders Konradsen, Jo Inge Berget, Thomas Rogne og Håvard Nielsen.

- Det er vanskelig å sette prestasjonene opp mot hverandre, men kampene mot Frankrike og i EM var helt avgjørende kamper. De måtte vinnes for å få belønning. Kampen i går handlet etter den svake starten mest om prestisje og å prestere, så jeg rangerer den litt bak, sier fotballekspert Lars Tjærnås til Dagbladet.

Da Norge slo England 3-1 i U21-EM i 2013, møtte de en rekke Premier League-stjerner med Jordan Henderson, Danny Rose og Wilfried Zaha i spissen. Jevngamle Harry Kane fikk ikke plass i den engelske troppen.

Norge spilte seinere uavgjort mot Marco Verratti og Italia, mens Spania med blant annet Isco, Álvaro Morata og David de Gea ble et par hakk for tøffe i semifinalen.

For Norges del har hele 19 av 20 utespillere og 20 av 23 spillere totalt i troppen fra U21-EM i Israel vært oppe på A-landslaget. I dag er spillere som Joshua King, Håvard Nordtveit, Stefan Johansen, Ørjan Nyland, Omar Elabdellaoui og Markus Henriksen sentrale brikker på A-landslaget, mens flere av de øvrige bronsegutta er litt og ut av troppen.

Vil ha opp tre av U21-gutta

I den forrige U21-generasjonen har Mohamed Elyounoussi, Mats Møller Dæhli og Alexander Sørloth tatt steget opp på A-landslaget.

- Hvor mange av gutta som slo Tyskland gjør det samme?

- Normalt skal en være ekstremt fornøyd hvis en får opp to-tre i hver generasjon som blir faste A landslagsspillere. Det er mange årganger som konkurrerer, og det kommer alltid opp noen få som ikke har gått veien gjennom systemet, sier Tjærnås.

- I denne årgangen er det så markante enere at jeg tror det kan bli tre-fire som tar steget helt opp. Det er en årgang på høyde med den som tok bronse i EM, men litt bak den kanskje aller største årgangen vi har hatt, 69-gjengen som ble stammen i Drillos 90-tallslag.

Tjærnås håper tre av U21-gutta blir flyttet opp på A-landslaget allerede ved neste mulighet.

- Per i dag ville jeg tatt ut Ajer, Ødegaard og Thorsby til neste tropp. De to første er etter min mening udiskutable, i alle fall Ødegaard. Ajer bør med fordi han har det meste en stopper skal ha, men må sørge for å få klubbkamper regelmessig snart, sier han.

- Thorsby ville jeg tatt med fordi han har en så finstemt luktesans for scoringer. Så er det et par andre som er helt oppe i bildet, men jeg hadde inkludert disse, og latt resten være på samme nivå inntil videre

Aktuell for større klubber

Morten Thorsby er i likhet med Markus Henriksen en målfarlig midtbanespiller som Lagerbäck synes er meget spennende.

- Jeg prøver å komme med mange og gode løp inn i boksen. Når man kommer med dype løp bakfra, er gjerne motstanderen mer uoppmerksom på deg enn når de skal passe på en spiss, forteller Thorsby til Dagbladet.

Heerenveen-spilleren har havnet på blokka til større klubber i større ligaer etter sin strålende sesongstart.

- Det er smigrende, men både Martin og jeg tenker først og fremst på at det skal bli veldig bra å få spille en sammenhengende sesong i Heerenveen. Det er det som er best for utviklingen vår. Å få kontinuitet i trenings- og kamphverdag gjør det enklere å ta nye steg, forteller Thorsby.

- Vi har spillere med fysikk og kontringsstyrke i større grad enn det forrige U21-landslaget, som hadde flere små og tekniske spillere. Det er viktig å ha en homogen gruppe med ulike spillertyper og styrker.

Mer fysikk

Kjetil Rekdal gleder seg over norsk fotballs generelle opptur den siste uka.

- Resultatet viser at vi har kapasitet, selv om vi ikke må glemme at disse gutta også tapte mot Kosovo. Men den siste uka har vært en etterlengtet opptur for norsk landslagsfotball. Vi har mye å gå på fotballmessig, selv om vi slo Nord-Irland, men nå gikk vi i krigen og vant dueller. Det var godt å se, sier Rekdal.

Han ser også positivt på at Norge nå får opp spillertyper med mer fysikk enn forrige U21-generasjon. Én av disse er stopperkjempen Kristoffer Ajer, som også er en ledertype og en potensiell landslagskaptein i framtida.

- Jeg føler vi har en god blanding og balanse i laget. Vi trenger det for å kunne ha ulike kamptilnærminger. Dette laget kan både angripe og forsvare seg. Vi har de lettbeinte teknikerne, og vi har samtidig de fysiske spillerne som kan ta duellene og score på dødballer, sier Kristoffer Ajer til Dagbladet.

- Det har vært mye snakk om mangelen på fysikk blant de norske ungguttene som kommer opp for tiden, så det er bra at noen har det. Det lover bra med disse unggutta på vei opp, supplerer «Moi» Elyounoussi.