DRØMMEN: Med seier over Norge er trener Lars Lagerbäck og Island et hakk nærmere drømmen om Brasil-VM. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DRØMMEN: Med seier over Norge er trener Lars Lagerbäck og Island et hakk nærmere drømmen om Brasil-VM. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Lagerbäck styrer Island mot fotballsensasjonen

Dette er svenskens forklaring.

ULLEVAAL (Dagbladet): Per-Mathias Høgmo fikk en forferdelig start for Norge, og interessen for landslaget stuper. For Islands trener Lars Lagerbäck lever VM-drømmen.

- Det føles bra å være her. Vi har prestert bedre enn Norge, og vært spesielt gode etter sommeren, sier Lagerbäck.

Da gruppene til VM-kvaliken ble trukket sommeren 2011, var de fleste eksperter enige: Sammen med Sveits var Norge favoritter i gruppe E.

Island, Slovenia, Albania og Kypros kunne du omtrent herje med, lød omkvedet.

I kveld spilles den siste runden i gruppa. Norge er plassert i skammekroken, mens Island slåss mot Slovenia om å sikre playoff til Brasil-VM.

- Norge er ikke der de skal være for øyeblikket, påpeker Lagerbäck, og innrømmer at han ble forbauset da Drillo fikk sparken.

- Ja, det overrasket meg. Det var bare to kamper igjen, sier han.

Parademarsj Treninga på Ullevaal i går ble en parademarsj for Lagerbäck og hans menn. Situasjonen var så snudd på hodet som den kunne få bli.

Det var Norge som skulle være i Islands posisjon. Det er hit fotballspillere kommer når de vil ta spranget fra den islandske ligaen.

Det er Norge som er storebror. Og det er Norge som er det forjettede land når en islending vil tjene en slant eller to på fotballen. Vel å merke hvis vi ser bort ifra de store ligaene.

Bare spør Veigar Páll Gunnarsson. I Vålerenga skummet han fløten, og hadde ei årslønn på tre millioner kroner.

Sjelden har en pressekonferanse med det islandske laget vært bedre besøkt enn i går. Lagerbäck, som også har trent Sverige og Nigeria, elsket hvert eneste sekund.

Han tok seg god tid til journalistene. Han smilte til høyre og venstre.

- Vi hadde et mål om å komme dit vi er i dag, sier Lagerbäck, vel vitende om at verden står overfor en fotballsensasjon.

Innendørshaller Island har aldri vært i et VM- eller EM-sluttspill. På Dagbladets spørsmål om årsaken til det «islandske mirakelet» svarer Lagerbäck:

- De siste åra er det bygd flere innendørshaller på Island. Det har bidratt til at det kommer opp en ny generasjon gode fotballspillere.

- Når jeg startet i jobben (2012), var det en del spillere som satt på benken i klubbene sine. I dag scorer de mål for klubbene sine.

Han fortsetter:

- Mange av dem er fortsatt unge. Det betyr at de kan spille fotball i fem-ti år til. Jeg er svært positiv til framtida. Det islandske landslaget kan bli virkelig godt.

To av de største stjernene er Eidur Gudjohnsen (Club Brugge) og Gylfi Sigurdsson (Tottenham). Sistnevnte er lagets toppscorer i kvaliken med fire mål.

- Formen er god, sier Sigurdsson.

- Hvem vinner på Ullevaal?

- Det er like stor sjanse til hvert av lagene, sier han diplomatisk.

Ballbesittelse Over 2000 islendinger er ventet på landslagsarenaen i kveld. Per-Mathias Høgmo vil se mer av det han prøver å innføre: Offensive backer, kanter som løper innover - og ballbesittelse.

Men dette er først og fremst Islands kamp. På pressekonferansen i går ble Lagerbäck spurt om laget har en person i Bern som vil rapportere om det som skjer i kampen Sveits-Slovenia.

- Vi nøyer oss med moderne teknikk, sa Lagerbäck, til en humrende sal.

Han mener det er en fordel å møte lag som er i formingsfasen.

- Norge har vært en liten skuffelse. Jeg trodde de ville være med helt inn. Men det er små marginer i fotball, sier Lagerbäck.

- Frykter du noen norske spillere?

- Jeg kan respektere spillere. Men frykt er et feil ord, påpeker han.