TUNG START: Lars Lagerback. Nå er han avhengig av to seirer for at det første året ikke skal bli en fiasko, mener Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen. Foto: NTB Scanpix
TUNG START: Lars Lagerback. Nå er han avhengig av to seirer for at det første året ikke skal bli en fiasko, mener Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen. Foto: NTB ScanpixVis mer

VM-kvalifisering San Marino-Norge på MAX torsdag kl. 20.45

Lagerbäcks første år er på vei til å bli en gedigen fiasko

Vi kommer ikke til Russland om vi slår San Marino og Nord Irland og tar seks nye poeng i VM-kvalifiseringen. Men vi kommer oss videre. Blir det ikke seks poeng, er det en fiasko.

SAN MARINO (Dagbladet): Lars Lagerbäck trodde knapt sine egne ører da spørsmålet om San Marino-turen var som en ferie å regne falt på mandagens pressekonferanse.

Det er bra.

Vi liker at gubben er skjerpet, avfeier flåseri og tar alle kamper like alvorlig i sitt forsøk på å gjenreise norsk landslagsfotball. For kommer ikke laget hans ut på topp etter torsdagskvelden i den lille republikken og den påfølgende søndagen mot Nord-Irland hjemme på Ullevaal stadion, vil status for 2017 være den at Norge herrer A har gått ytterligere tilbake.

Det er ikke bra.

Om det blir fasiten etter årets fjerde landslagssamling betyr det at Lars Lagerbäck, den ettertraktede sluttspillgarantisten som ja til Norge nærmest som en vennetjeneste overfor toppfotballsjef Nils Johan Semb, har tatt Norge et steg tilbake.

ELLER TO OM jeg følger Lagerbäcks egne analyserende skritt på veien siden debut-elendigheten i Belfast i slutten av mars. Den kvelden satt man med en følelse av at svensken ikke helt var klar over hvor skjørt og mangelfullt det norske fotballandslaget egentlig er. At Lagerbäck rett og slett ikke var klar over hvilken enorm oppgave han hadde tatt på seg.

Men i juni – mot Tsjekkia (1–1) i VM-kvalifisering og Sverige (1–1) i privatlandskamp – ble det vesentlig bedre, en framgang Lagerbäck har omtalt som ett skritt fram, og da vi slo Aserbajdsjan 2–0 for en måned siden tok laget ytterligere et skritt i riktig retning. Men tre dager etter det var vi i Stuttgart.

Der raste det.

FOR LARS LAGERBÄCK og Norge var totalhavariet mot Tyskland tre skritt tilbake. Det er ikke noe jeg finner på gjennom å tenke på et tall. Det er Lagerbäcks egne ord, hans billedlige beskrivelse på ydmykelsen 4. september. Hvilket betyr at Norge per dato, fortsatt etter Lagerbäcks egne vurderinger og metaforiske bilde på stoda, ikke har hatt framgang i 2017.

Slår vi ikke Nord-Irland i kjølvannet av de tre poengene det ikke skal være mulig å rote bort i San Marino vil det bildet forverre seg.

DET VAR IKKE det vi så for oss ved ansettelsen i slutten av januar. Da Lars Lagerbäck ruslet inn i den norske garderoben på Ullevaal Stadion var det, om ikke hallelujastemning, så i hvert fall en god porsjon optimisme å spore.

Selv Nils Johan Semb ble omtalt i positive vendinger og fikk klapp på skuldra for godt utført arbeid. Det er ikke hverdagskost for den omstridte toppfotballsjefen.

Men som enkelte av oss nøkternt påpekte var det ikke et nytt landslag vi fikk i slutten av årets første måned, ei heller nye landslagsspillere.

Og som vi alle vet kan en trener/pedagog/strateg/taktiker bare gjøre mye, uavhengig av fortidas suksess og framganger – for Lars Lagerbäcks del målt i sju internasjonale sluttspill.

Til sjuende og sist er det alltid laget og spillerne som må levere resultatene.

DERFOR, SELV OM VM-kvalifiseringa er kjørt for lenge siden, er denne samlinga langt mer enn et pust i bakken ved Adriaterhavskysten og en avsluttende hjemmekamp mot Nord-Irland. For Lars Lagerbäck og Norge er denne uka og disse to kampene det som vil definere stemningen og framtidstrua både innad og utad.

Vinner vi begge er fotballen heldigvis sånn innrettet at optimismen ikke bare kommer av seg selv og som et resultat av resultatene. Den vil også spire og gro gjennom vinteren der vi nordmenn ikke har annet å gjøre enn å se på TV eller langrenn. Men taper vi mot Nord-Irland blir det fort veldig mørkt.

Det er derfor Lars Lagerbäck er ett undre prosent skjerpet.

Litt, selv om du ikke ser det på han, handler det om hans gode navn og rykte også.