NØKKELEN TIL SUKSESS: Lars Lagerbäck har brukt mye tid på hvordan forsvar og angrep skal samhandle. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
NØKKELEN TIL SUKSESS: Lars Lagerbäck har brukt mye tid på hvordan forsvar og angrep skal samhandle. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

Landslagssjefen mener laget har blitt trygge på seg selv

Lagerbäcks positive hjernevask

Svensken forklarer lagets utvikling med mer tid sammen og terping på spillemåte. Selv kaller han det positiv hjernevask.

Hjernevask er et ord med nesten bare negative konnotasjoner, men på Norges landslag har det vært nøkkelen til gode prestasjoner og en etterlengtet seiersrekke.

- Jeg tror på positiv hjernevask i jobben med landslag. Spillerne kommer fra så forskjellige miljøer i klubbene, og da må vi bruke tiden vi har sammen til å jobbe med lagets spillidé. Nesten all treningstid brukes på hvordan vi skal samhandle i angrep og forsvar, sier Lagerbäck.

Slik forklarer han lagets utvikling det siste drøye året:

- Mer tid til å jobbe sammen, tid til å utkrystallisere en stamme og repetere hvordan vi vil spille, det er den fremste årsaken. Vi jobber med stilen så mye spillerne orker. Det er møter hver dag, og alltid repetisjon av hvordan vi skal spille, leve og jobbe. Det er slik man hjernevasker folk.

Lagerbäck klager ikke lenger, som han gjorde i begynnelsen, over at landslagsspillerne er for «snille».

- Nå er det en aggressivitet i spillet som i det minste nærmer seg høy internasjonal klasse. Se på kampen mot Island. Det var ingen snille gutter, sier han.

Forvandlet

Landslagskaptein Stefan Johansen nikker når NTB sammenfatter Lagerbäcks forklaring.

- Ja, det er akkurat sånn det er. Fra en spillers perspektiv tar det tid å få jobbet spillestilen inn i et lag som får ny trener. Vi var forsiktige i starten. Vi lå bra defensivt, men kom ikke innpå folk og gikk ikke for å vinne ballen. Vi bare ventet på at de skulle gjøre feil. Nå prøver vi å tvinge dem til å gjøre feil, sier han.

- Jeg vil si det er en av de største forskjellene, og så er han veldig opptatt av å bygge en stamme. Det har han gjort, og jo lenger vi har den, desto bedre vil det fungere. Jeg tror og håper det er det som er i ferd med å skje.

Johansen har ingen problemer med Lagerbäcks hjernevask.

- Det fungerer jo, så det er ikke noe problem. Det er noen få ting som er viktige i hans spillestil, og dem er han beinhard på at vi skal få til. Det kan bli mye gjentakelser, men det er ikke uten grunn han har hatt suksess som landslagstrener, sier han til NTB.

- Island var et vanskelig lag å bryte ned, og vi så at de fortsatt har Lagerbäck-blod i årene.

Selvtillit og styrke

Lagerbäck ser utvikling på mange områder i det norske spillet.

- De beveger seg mye bedre enn i begynnelsen. Det er bedre variasjon mellom å stille spørsmål tidlig og bygge opp med tålmodighet. Samhandlingen mellom backene og kantene er også bedre, sier han.

- Vi gjør ikke noe annerledes, men vi kommer til å betone flere og flere momenter.

Han vet ikke hvorfor spillerne var så beskjedne i starten, men mener at svake resultater kan ha gått ut over selvtilliten.

- Det var ikke et landslag fylt av selvtillit da jeg begynte. At det kom inn en svenske kan også ha skapt ytterligere usikkerhet, det er vanskelig å si, men de var veldig forsiktige. Nå begynner de å fortjene betegnelsen «svært mentalt sterke».

Nå har Norge begynt å vinne, noe som ifølge Lagerbäck kan gi en «boost». Han ser også faren for å slippe seg ned litt, og han slutter definitivt ikke å vaske hjerner.

- En av mine ledestjerner har vært at alt vi gjør skal være 100 prosent, om det er møte, kamp, restitusjon eller noe annet. Det er også del av den positive hjernevasken.