<strong>VIKTIG KAMP:</strong> Nord-Irland-kampen er svært viktig for Lars Lagerbäck og Norge, selv om landslaget ikke kan gå til VM. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
VIKTIG KAMP: Nord-Irland-kampen er svært viktig for Lars Lagerbäck og Norge, selv om landslaget ikke kan gå til VM. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Norge - Nord-Irland, søndag klokka 20.45

Lagerbäcks puslespill er avhengig av at alle brikkene faller på plass mot Nord-Irland

Skal Norge møte 2018 med håp og en viss standing i folket må laget gjøre en god kamp mot Nord-Irland. Sjelden har en uviktig kamp vært viktigere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ULLEVAAL (Dagbladet): Nord-Irland var i EM-sluttspillet 2016, skal høyst sannsynlig spille play off til VM i Russland og er derfor på det nivået Norge ønsker å være. Et sluttspillag på europeisk nivå etter utvidelsen fra 16 til 24 nasjoner før Frankrike-EM - et play off-lag til VM fordi nåløyet der er veldig mye trangere.

SÅNN SETT ER den avsluttende VM-kvalifiseringskampen på Ullevaal selve lakmustesten på Lars Lagerbäcks første år som norsk landslagssjef. Gjør vi en god kamp og helst også vinner har vi tatt steg og kan glede oss til 2018 og Nations League som vil danne grunnlaget for EM-kvalifiseringen til 2020. Taper vi er vi egentlig der vi var da Lars Lagerbäck tok over. Hvilket betyr at kampen som ikke betyr noe i VM-sammenheng betyr ekstremt mye for Norge.

Det er faktisk lenge siden vi har spilt en viktigere fotballkamp.

8-0 SEIEREN OVER San Marino var hyggelig, oppmuntrende og selvtillitsbyggende. I tillegg viste den offensive plussfaktorer som gjennombruddsvilje, Moi's dødballfot og Håvard Nordtveits presise og spillvendende høyrebein. Alt sammen viktige og verdsatte elementer i det store puslespillet. Men som fotballkamp i et hvor-står-vi-perspektiv er San Marino-Norge uten verdi, vi ble jo aldri testet torsdag kveld.

Det var enveiskjøring mot ingen i 90 minutter.

Hadde San Marino et innlegg som utfordret oss i egen boks så husker jeg det ikke.

MOT NORD-IRLAND blir vi det, utfordret og testet. Mot gruppas andrelag vil Lars Lagerbäcks mannskap bli satt på alle tenkelige prøver. Og det er ikke nok at den defensive strukturen er bra selv om jeg hører Norges landslagstrener si han er fornøyd med den biten av gjenreisningen av laget, vi må fungere som enkeltindivider også.

Vi husker jo hva som skjedde i Belfast (0-2).

Tapet for Tyskland (0-6) er umulig å glemme.

EN MOT EN defensivt har Norge hatt et betydelig problem. Det hjelper ikke at rammeverket ser bra ut når spillerne taper de avgjørende duellene. Slik vi glapp da Nord-Irland tok ledelsen i Belfast og slik vi tapte utallige dueller mot Tyskland i Stuttgart. For så lenge ideen er god og strukturen ditto er det ofte de indivuellene feilene og manglene som taper fotballkamper.

Ser vi framgang på det området mot Nord-Irland vil nye steg være tatt.

Saken fortsetter under lenken.

NORGE HERRER A trenger slike steg, små eller store. Landslaget, som norsk fotball generelt, trenger en betydelig opptur. Før i verden, da vi var gode eller i posisjon til å oppnå noe, var interessen for fotballandslaget enorm. Nå er det langrennssporten som er i den posisjonen. Der er ingen nyhet for liten. For hva sier man om NTBs hastemelding klokka 08.18 tirsdag 5. september - dagen etter fotballguttas 0-6 i Stuttgart og snaue fem timer før langrennsjentene skulle ha pressetreff i forbindelse med en barmarkssamling to og en halv måned før sesongstarten på Beitostølen:

Marit Bjørgen sto over tirsdagens morgenøkt under treningssamlingen i italienske Livigno.

Ifølge Gro Eide i Skiforbundet skal Bjørgen ha sagt at hun «kanskje brygger på noe».

Det er interesse det.

TORSDAG KVELD VAR det fem skrivende journalister, to fotografer, NRK TV, TV2 og VG-TV på plass i San Marino. Det er liten interesse, på kanten til ingen interesse. Jeg sier ikke at Norge herrer A er på vei til å bli en kuriositet. Jeg sier bare at standingen og viktigheten i opinionen, der fotballen er nå, er laber og synkende. For publikumstall lyver ikke selv om fotballen gjør så godt de kan gjennom å sminke elendigheten med «solgte billetter».

Når nedturer og tap skaper større engasjement enn gleder og oppturer er det noe fundamentalt galt.

DERFOR ER DENNE kampen mot Nord-Irland så enormt viktig. Den alene kan gi norsk fotball noe å overvintre på, et håp om bedre tider, et håp om det Island, Danmark og Sverige opplever. For slår vi et av lagene som holder nivået vi søker og drømmer om vil det være liv laga for reell optimisme rundt Lars Lagerbäcks Norge.

En ny smell vil gjør det som lenge har vært blytungt enda tyngre.

  • Norge-Nord-Irland på MAX søndag kveld klokka 20.45

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer