VIL VINNE: Landslagssjef Lars Lagerbäck er opptatt av å skape vinnerkultur i norsk fotball.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VIL VINNE: Landslagssjef Lars Lagerbäck er opptatt av å skape vinnerkultur i norsk fotball. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Lagerbäcks råd til Sander Berge etter Rekdal-hyllest:
- Bør tenke seg godt om

Kjetil Rekdal tror Genks Sander Berge er klar for å gå til en enda større klubb allerede i sommer. Lars Lagerbäck ber 19-åringen tenke seg nøye om.

(Dagbladet): Kommende lørdag kommer Tsjekkia på besøk til Ullevaal i VM-kvalifiseringskampen mot Norge, før Sverige gjester den norske nasjonalarenaen tre dager senere i en privatlandskamp.

Med bare tre poeng på fem kvalifiseringskamper er VM-håpet i praksis allerede forsvunnet. Nå handler det først og fremst om å gjenreise norsk landslagsfotball og bygge et godt landslag med EM i 2020 som det langsiktige målet.

Landslagssjef Lars Lagerbäck ankom dagens pressekonferanse kl. 12.15. To temaer gikk igjen: Den historisk svake FIFA-rankingen og uttaket av den overraskende landslagsdebutanten Bjørn Maars Johnsen.

Den norske landslagsledelsen håper at Hearts-spilleren kan bidra med de samme kvalitetene som Tore André Flo gjorde i norsk fotballs storhetstid.

- Jeg har sett Bjørn en del kamper på video. Han kan sammenlignes med Tore André Flo, svarer Lagerbäck på Dagbladets spørsmål.

Vil skape vinnerkultur

Videre var svensken klar på at Norge skal klatre mange plasser på FIFA-rankingen. Alt annet vil være en skuffelse.

Akkurat nå er Norge ranket som nr. 87 i verden.

- Norge bør være betydelig høyere på FIFA-rankingen når jeg slutter i jobben, om jeg skal være fornøyd. Det finnes kunnskap og kompetanse i denne troppen til å ligge høyere på FIFA-rankingen, mener Lagerbäck.

Med VM-håpet ute, kan det høres vanskelig å finne den store motivasjonen i VM-kvalifiseringskampen mot Tsjekkia. Det benekter Norges svenske landslagssjef.

- Det er to prioriteringer som er viktig: Det første er å vinne kampen. Den andre er å danne en stamme med 10-15 spillere i troppen og 4-5 spillere som skal være en ryggrad i elleveren, forklarer Lagerbäck.

- Det er viktig å bygge en vinnerkultur i laget. Jeg har veldig vanskelig for å tro at spillerne ikke er topp motiverte. Da skal de ikke være på dette nivået, og i så fall har jeg mislykkes i min jobb som trener.

Rekdals hyllest

To av Norges beste spillere, Joshua King og Omar Elabdellaoui, har begge meldt forfall til de to kommende landskampene. Dermed seiler Genk-talentet Sander Berge opp som den kanskje heteste spilleren for øyeblikket.

Belgia-proffen har gjort det så skarpt at større internasjonale klubber har notert Sander Berges navn på blokka. Ungguttens eks-trener Kjetil Rekdal tror 19-åringen er klar for å ta et nytt steg allerede i sommer.

- Sander er et godt eksempel på hva et norsk talent bør gjøre. Han har tatt et mellomsteg i Belgia og har tatt nivået så bra der at han er klar for å ta et nytt steg. Hvis det ikke skjer i sommer, skjer det garantert neste sommer, varslet Rekdal i Europsports Eliteserie-sending i går.

- Bør tenke seg godt om

Blant annet Sevilla skal være være interessert i det norske stortalentet, ifølge VG. Landslagssjef Lagerbäck ber Berge være tålmodig.

- Sander bør tenke seg godt om før han bytter klubb, men den vurderingen må han gjøre selv om han er klar for å ta et nytt seg. Det er sånn det skal være, at han søker seg mot bedre klubber. Men det forutsetter at han har gode sjanser for å få spilletid, sier svensken.

Han velger trolig å fortsette med 4-4-2 i lørdagens oppgjør mot Tsjekkia.

- Jeg vil helst spille med to spisser, men jeg må se det på i lys av spillermaterialet jeg har tilgjengelig. Det er noe jeg må se på, men jeg kommer nok ikke til å teste andre formasjoner enn 4-4-2 før Tsjekkia-kampen, sier Lagerbäck.

- Vi trenger spillere som står fram og kriger. Tore Reginiussen er en slik type. Han har stått fram i Rosenborg, svarer svensken når Dagbladet nevner RBK-stopperens navn.