- Laget har store ambisjoner for ham

Katjusja klargjør Bystrøm for debut i Ardennene.

HJELPE ALEX, SÅ VENTER ARDENNENE: Katjusja har planlagt vårsesongen for Sven Erik Bystrøm, og vil la ham debutere i blant annet Milano-Sanremo og Amstel Gold Race. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
HJELPE ALEX, SÅ VENTER ARDENNENE: Katjusja har planlagt vårsesongen for Sven Erik Bystrøm, og vil la ham debutere i blant annet Milano-Sanremo og Amstel Gold Race. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.noVis mer

(procycling.no): Lagkameratene nyter lav novembersol og rundt 15 varmegrader på sykkelen i Calpe, mens Sven Erik Bystrøm veksler mest mellom styrkerommet og behandlingsbenken.

- Jeg har en senebetennelse på utsiden av kneet. Jeg har ikke fått trent langturer under hele treningsleiren, sier en litt brakkesyk haugesunder til procycling.no.

Heldigvis har han forhåpentligvis mye å se fram til månedene som kommer.

Den stilige 23-år gamle rytteren vil få sin debut i Amstel Gold Race og La Flèche Wallone i april.
 
Traff med 2015-opplegget Før han kommer så langt er han en del av laget som skal hjelpe Alexander Kristoff til å vise at monumentseirene i Sanremo og Flandern ikke var et blaff.

- På hvilket punkt i løpet av våren håper du å være i toppform?

- Det er vel i Ardennene, men det er også litt vanskelig å si. Jeg er nødt til å være på topp i løpet av klassikerne. Der forventer laget at jeg gjør en god jobb for Alexander. Så håper jeg å beholde formen i to uker etter Flandern, og dra det videre med meg inn i Amstel Gold Race. I fjor klarte jeg å komme meg tidlig opp på et høyt nivå, og holdt det hele forsesongen.

- Hvordan klarte du det? Det er jo slikt mange ryttere bare drømmer om?

- Det må du spørre Stein Ørn om. Jeg følger planen jeg får av ham slavisk, gliser Bystrøm.

Ikke rask nok Den norske trenerguruen er også på plass på den spanske østkysten.

Han forteller at Bystrøm nok en gang skal igjennom klassikerprogrammet for å utvikle kapasiteten videre. I Katjusja vil U23-verdensmesteren fra 2014 være den eneste som kombinerer det med de mer kuperte rittene i Ardennene.

For å få det til, sløyfes både GP Scheldeprijs og Paris-Roubaix, for å gi rom for trening og restitusjon etter Flandern rundt.

- Laget har store ambisjoner for Sven Erik på sikt. De ønsker at han skal bli en klassikertype, og at han viser fram potensialet i større løp på sikt. Jeg tror terrenget i Ardennene passer ham bedre enn de belgiske klassikerne. Rett og slett fordi han alltid vil møte typer som Alexander, Peter Sagan og John Degenkolb i flatere terreng, sier Ørn.

I Ardennene er det stort sett Joaquim Rodriguez det dreier seg om hos Katjusja. Tidligere var han flankert av Daniel Moreno, men løytnanten har meldt overgang til Movistar foran 2016-sesongen.

Mer låst under Flèche enn i Amstel De øvrige rytterne fra Ardenner-laget har stort sett sin tilhørighet i entouraget rundt «Purito» eller er hentet fra GrandTour-mannskapene.

- Jeg har ikke de største forventningene for egen del denne gangen, men jeg ser fram til å kjøre der, sier Bystrøm beskjedent.

- Er det i retning av Ardennene karrieren din kommer til å peke de neste årene?

- Det kommer vel litt an på hvordan det går neste år. Det er terreng jeg normalt sett trives godt i. Jeg har fått beskjed om at jeg har en friere rolle i Amstel, mens det er all in for Rodriguez i Flèche Wallonne.

Ørn om resultater: - Utopisk Det var «Ardenner-egenskapene» som banet vei for karrierens hittil største triumf i Ponferrada for et drøyt år tilbake.

Bystrøm hugg som en hai fra Messina oppover den siste motbakken i den spanske VM-løypa. Det angrepet kunne ingen svare på.

I fellesstarten blant proffene brukte Michal Kwiatkowski, som også vant årets Amstel Gold Race, samme oppskrift da han avgjorde tittelen til sin fordel.

På tross av vidunderbarn som den polske 25-åringen, har flesteparten av rytterne som dominerer disse rittene allerede rukket å passere 30 fylte år.

- Å komme inn som andreårsproff og kjøre resultater i Amstel Gold Race eller Flèche Wallonne er selvsagt utopisk, men det dreier seg om å sanke erfaring og oppleve hvordan disse rittene fungerer. Da er det fint å starte opp uten forventninger og resultatpress på startstreken. Sven Erik har allerede en god rytme i kroppen fra de belgiske klassikerne. Når han klarer seg godt der, vil han også vite hvordan han skal posisjonere seg når han inntar Ardennene, påpeker Ørn.

Bedt om å roe seg ned Tilbake i Calpe er det en småstresset Bystrøm som ser lagkompisene legge ut på den ene langturen etter den andre.

- Jeg stresset litt i starten, men de sier jeg ikke skal gjøre det. Jeg har trent godt i oktober og har grunnlaget. Jeg er nok ikke den som trives best med motgang. Jeg liker best når jeg er frisk, og har aldri gått skadet før.

Heldigvis har han god tid til å ta igjen det tapte før han sesongåpner i Qatar i starten av februar.

Andre høydepunkter i løpet av våren blir Strade Bianche (som han misset på grunn av sykdom i fjor) og Milano-Sanremo.

I tillegg følger han Kristoff som en skygge mellom E3 Harelbeke og Flandern rundt.

Sven Erik Bystrøms rittprogram ut april måned:

8.-12. februar: Tour of Qatar
16.-21. februar: Tour of Oman
27. februar: Omloop Het Nieuwsblad
2. mars: Le Samyn
5. mars: Strade Bianche
17. mars: GP Nobili Rubinetterie
19. mars: Milano-Sanremo
25. mars: E3 Harelbeke
27. mars: Gent-Wevelgem
29.-31. mars: Tredagers i De Panne
3. april: Flandern rundt
17. april: Amstel Gold Race
20. april: La Flèche Wallonne

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!