Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Laget i vårt hjerte

GLASGOW (Dagbladet): Sist gang landslaget spilte, ble det pepet ut av hjemmepublikummet på Ullevaal. Det hadde vært ok om noen i den stusselige bermen hadde sett landslagstreninga i går, og kanskje skjønt litt mer av hva som lager gode og dårlige fotballprestasjoner. I hvert fall de gode.

For i går spilte landslagsgutta bare topp fotball.

Treningsøkta på den irrgrønne matta til bydelsklubben Partick Thistle lekte seg langs hele registeret på det som løfter fotball over det meste av annen idrett:

 Dribleserien til Alexander Ødegaard som varte som en middels slalåmomgang, før han skrenset ballen i mål med en avsluttende flikk.

 Luftavgangene til Steffen Iversen som endte helt oppe i skyene der selv målmann Espen Johnsens hender ikke rakk opp.

 Rytmen og farten i overgangsspillet som kommer til å ramme skottene plutselig når hjemmelaget blir for ivrige lørdag.

Bare landslaget tør.

OG FOR

å tørre, må de fleste av oss være trygge. Det er enkel psykologi selv for overbetalte fotballspillere; pluss for skuffete hjemmefans som syntes de betalte for mye for å se Nye Norge feige bort under kampen mot Hviterussland i forrige måned.

-  Vi ble engstelige da vi ledet, sier Åge Hareide nå om den fadesen, og tar med seg selv i kritikken. Det er derfor ingen snakker resultat før kampen mot Skottland, men bare om å spille så bra fotball som dette laget kan.

DER SETTER

treningskampene i våres foreløpig standarden. De var ubetydelige i forhold til å nå VM i 2006, men avgjørende for å få gruppa med landets beste spillere til å tro på at Norge kan kvalifisere seg for et sluttspill uten slavisk å følge Drillos prinsipper for effektiv fotball.

Det var den forandringen det norske fotballfolkets ønsket og Åge Hareide lovet da han overtok landslaget. Selv om det svikefulle Ullevaal-publikummet glemte seg før dommeren blåste til pause i den første hjemmekampen, prøver Hareide å få omstillingen i gang igjen.

Mot Skottland blir landslaget mer offensivt enn vanlig i en VM-kvalik på bortebane med både John Carew og Steffen Iversen som spisser, Jan Gunnar Solli som ny framskutt sentral midtbanespiller pluss vekselsvis Magne Hoseth eller Jan Derek Sørensen som hengende kant for å kontre kjapt mot skottene.

DEN INNSTILLINGEN

kan ramme lagets kaptein og eneste ledertype. Martin Andresen blir muligens vraket fordi han er litt treigere enn Tommy Svindal Larsen på små flater. Kjappe bein er avgjørende for å vinne de duellene på midten som skal starte det norske overgangsspillet.

Samtidig vet Hareide at det å ta vekk kapteinen sin idet VM-kvaliken så vidt er kommet i gang, er et tegn på at Martin egentlig ikke er god nok til å løfte laget til sluttspill.

Etter bare to svake kamper, er det for tidlig å konkludere slik. Martin Andresen har stoppet opp med motgangen i Stabæk, men er altfor ung til å sjaltes ut.

KANSKJE KOMMER

denne VM-kvaliken litt for tidlig. Fornyelsen etter Drillo/Semb-perioden er så vidt i gang, og prosjektet for å få Norge til å spille pen fotball kommer til å kreve både tid og tålmodighet for å lykkes.

Hvis det i det hele tatt er mulig for en liten fotballnasjon å blande estetikk inn i et spill som er skapt for følelser.

Den gamle storspilleren Berti Vogts prøvde å ta med seg noen pene tyske pasningsmanerer da han overtok det skotske landslaget, men lærte fort at fotball i Skottland er og blir en luftsport.

Forandringen må uansett komme fra hjertet. I morgen prøver Åge Hareide og spillerne seg igjen på noe de tror på.

Før fotballfolket forlanger enda en stilendring, må Nye Norge i det minste få være laget i vårt hjerte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media