Laget mot Ungarn vil fortelle om Høgmo mente det han sa, eller bare var trenerbeskyttende i Roma

Morten P. kommenterer.

SIKRERE MED HØGLI: Dagbladets kommentator, Morten Pedersen, tror Høgmo velger Høgli foran Haitam Aleesami. Enkelt fordi Norge er sikrere med Høgli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SIKRERE MED HØGLI: Dagbladets kommentator, Morten Pedersen, tror Høgmo velger Høgli foran Haitam Aleesami. Enkelt fordi Norge er sikrere med Høgli. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Laget mot Ungarn vil fortelle om Per-Mathias Høgmo mente det han sa, eller bare var trenerbeskyttende i Roma. Jeg tror det siste.

Det er ikke lenger store spørsmål og altfor mange vurderinger som gjøres rundt et norsk landslagsuttak. Det er faktisk veldig enkelt. Laget, fordi Norge har funnet en vei og Per-Mathias Høgmo tilber relasjonene og samhandlingen som kommer gjennom kontinuitet, gir seg selv om alle er friske.

DERFOR VAR VI hundre prosent sikre på Norges lag før Kroatia-kampen i september. Og hadde rett. Det samme gjentok seg før Malta og Italia i forrige måned. Rett igjen. Ikke fordi vi er spesielt flinke, men fordi vi etter hvert er blitt flinke til å lese Norges landslagstrener. Som ikke sier så mye spennende - noen ganger er det faktisk så trenerkjedelig og ullent at det er til å dø av - men som likevel sier nok.

Han er jo tross alt Høgmo.

Prosessenes og utviklingens mann.

DEN VIKTIGSTE AV alle prosesser akkurat nå er den som handler om å få Norge til Frankrike neste sommer. Parallelt med alle andre utviklingsmål lever den som en kortsiktig og ekstremt resultatorientert egen liten stat i Høgmos nasjonale fotballstat av prosesser. Og den fullføres ikke med gambling og usikker synsing rundt formspilleres muligheter til å gjøre en forskjell.

For Høgmo er det bare stø kurs som gjelder.

HVILKET BETYR AT det bare er ett spørsmål rundt laget som starter mot Ungarn. Og det er lite. Veldig lite. Like lite som Tom Høgli, egentlig — om vi skal ta TV 2s Marius Skjelbæk på ordet, som fornøyelig nok kalte FCK-spilleren «The small one» da han skulle forklare Ungarns landslagstrener hvem som mest sannsynlig starter på Norges venstre back i morgen kveld. Og det var ikke vondt ment, det var snarere et lite bilde på en klok fotballfaglig vurdering.

Fordi Norge er sikrere med Høgli.

OM HØGMO VELGER Tom Høgli, og jeg kan ikke se at han ikke gjør det, innrømmer han samtidig at det han sa om Haitam Aleesami etter Italia-kampen i beste fall ble sagt for å hjelpe gutten. Og det er greit, det. Det viser at vi har en godhjerta landslagstrener med stor empati og godt utviklede sjelsevner. For det var jo en ellers ruskete Aleesami som var årsaken til Italias utlikning et drøyt kvarter før slutt, målet som fikk alt til å rase da i hvert fall småting ved kampbildet kunne tyde på at vi var over den verste kneika.

Og det var en kjempetabbe.

MENER HØGMO MOT formodning at Haitam Aleesami virkelig var Norges beste i Roma, vel da må han spille mot Ungarn. Han kan jo ikke vrake bestemann fra forrige landskamp, en spiller som i tillegg har vært god på klubblaget og spilt alle Göteborgs kamper, for en som knapt har kommet seg etter ryggbruddet. Men jeg tror ikke det plager ham, Høgmo altså, han har sine grunner for alt han gjør.

Og godhet i tunge stunder blir aldri brukt mot noen.

Selv fotballfaglig dumskap trumfer ikke nødvendig empati.

DETTE LAGET SLÅR UNGARN I MORGEN KVELD: Ørjan Nyland—Omar, Even Hovland, Vegard Forren, Tom Høgli—Alex Tettey, Stefan Johansen—Per Ciljan Skjelbred, Markus Henriksen, Jo Inge Berget—Alex Søderlund.