FØLER MED THOR: Johan Kaggestad tok seg en prat med Thor Hushovd etter onsdagens etappe. Sykkeleksperten irriterer seg over at nordmannens lagkamerater så seint som i går brukte unødvendige krefter i front av hovedfeltet i stedet for å spare kruttet til dagens viktige spurtetappe. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FØLER MED THOR: Johan Kaggestad tok seg en prat med Thor Hushovd etter onsdagens etappe. Sykkeleksperten irriterer seg over at nordmannens lagkamerater så seint som i går brukte unødvendige krefter i front av hovedfeltet i stedet for å spare kruttet til dagens viktige spurtetappe. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Laget til Hushovd virker veldig forvirret

Kaggestad fikk det siste beviset i går. I dag skal alle unntatt to kjempe for Thor.

|||(Dagbladet): I Fotball-VM var det en utbredt oppfatning at det ville være mer på tross av enn på grunn av Diego Maradona om Argentina skulle gå helt til topps.

Den samme tankegangen er i ferd med å snike seg inn om Cervelo og Thor Hushovd.

Mange har reagert på den manglende assistansen nordmannen får fra lagkameratene i Tour de France, men i går greide han likevel å vinne tilbake den grønne poengtrøya med hjelp av gode venner på konkurrerende lag.

Skylder på sportsdirektøren
Sykkelekspert Johan Kaggestad mener Cervelo-laget også i går foretok merkelig taktisk valg som gjorde alt annet enn å favorisere Hushovd - den eneste på laget med mulighet til å oppnå noe i sammendraget.

20 kilometer før mål, etter at Hushovd hadde sluppet seg ned i hovedfeltet igjen, begynte lagkameratene plutselig å dra opp tempoet i front av feltet.

- Jeg synes det var snålt å se at de svei av så mye krefter i avslutningen på etappen i dag, for å plassere Sastre. Han kunne plassert seg selv, eller så kunne Volodymir Gustav gjort det. Cervelo burde spart beina sine til dagens etappe for å hjelpe Thor. I stedet sitter Brett Lancaster (Hushovds sisteopptrekker i spurten) foran og kjører opp farten i feltet. På dagens etappe blir det spurt, om ikke om 1. plassen, så ganske sikkert om mange poeng. Da bør Cervelos sisteopptrekker ha friske bein, sier en irritert Kaggestad til Dagbladet.

- Du så ikke Bernhard Eisel (Cavendish-hjelper) ligge foran i feltet, han sparte helt sikkert beina sine for Cavendish. Det gjør også Danilo Hondo (Petacchi-hjelper). Så det var merkelig, og det har vært mye merkelig med dem de siste dagene. Laget virker veldig forvirret. Sportsdirektør Jean-Paul van Poppel greier ikke å få laget til å fungere, legger han til til.

Alle unntatt én skal jobbe for Thor
På torsdagens etappe ble også Hushovd overlatt til seg selv de siste 10 kilometerne, mens rivalene hadde minst tre, fire mann til å hjelpe seg.

Grimstad-oksens personlige trener, Atle Kvålsvoll, sier det ikke skal være tvil om hvem Cervelo skal hjelpe.

LEDER MED SEKS POENG: Thor Hushovd tok tilbake den grønne poengtrøya i går, og er nå seks poeng foran Alessandro Petacchi. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
LEDER MED SEKS POENG: Thor Hushovd tok tilbake den grønne poengtrøya i går, og er nå seks poeng foran Alessandro Petacchi. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Per i dag har Sastre én mann, mens resten skal jobbe for Thor. Det er planen. Så gjelder det bare å få satt den ut i praksis, sier han til Dagbladet.

Kvålsvoll har selv vært kritisk til Cervelo-lagets innsats for sin elev, men han ser ikke helsvart på situasjonen.

- Brett Lancaster hadde en god første etappe i Brüssel og på neste, men har ikke truffet skikkelig etter det. Å ta hjulpet til for eksempel Petacchi kan funke bra, men det som ofte skjer er at det blir én for mye på toget, så han blir stengt. Det er det som plager Thor mest, at han har rotet det til posisjonsmessig. Den ene dagen, etappen etter at han vant, hadde han ikke gode nok bein. Men på de andre spurtene har posisjonene vært for dårlig. Det er der det store forbedringspotensialet ligger, sier han.

- Må Hushovd bare akseptere at Petacchi og Cavendish er raskere i en spurt?

- Han liker ikke å tape, så han kommer til å prøve maks for å slå dem. Men før Touren hadde han ikke fått spurtet på flere måneder, og dermed blir spurtene i selve rittet treningen. Det er en rå arena for å drive med slikt. Samtidig blir flere av konkurrentene hans slitne, mens Thor selv holder koken. Da blir det en kombinasjon, av hvem som har mest krefter igjen og hvem som er hurtigst på slutten.

Ny spurt i dag
Dagens 13. etappe er 196 kilometer lang og går fra Rodez til Revel. Etappen består av fem kategoriserte stigninger, men av den overkommelige sorten for spurterne (tre fjerdekategori og to tredjekategori).

Uansett om et brudd går i mål eller ikke kommer det med stor sannsynlighet til å bli spurtet om viktige poeng, og etter dagens etappe er det bare to etapper igjen hvor det er forventet massespurt.

Hushovd har en ledelse på seks poeng ned til Alessandro Petacchi, og må trolig komme foran italieneren på minst én av spurtene.

HAR IKKE LEVERT: Hushovds opptrekker Brett Lancaster. Foto: Pensinger/Getty Images/AFP
HAR IKKE LEVERT: Hushovds opptrekker Brett Lancaster. Foto: Pensinger/Getty Images/AFP Vis mer

- Det blir mer spennende enn noen gang, tror Kaggestad.

- Hva bør Cervelo gjøre for å hjelpe Thor i dag?

- Når det går brudd bør ikke Cervelo kjøre det inn, men Lampre og HTC Columbia. På innlagte spurter med samlet felt må de ha to eller tre mann som trekker opp for Thor. For et par dager siden var det nettopp samlet felt, og da satt Lampre med to mann foran Petacchi, mens Thor hadde to fra Cervelo bak seg. Ikke minst må de organisere seg de siste fem kilometerne av etappen, og bli enige om hvem som gjør hva. 

SIER ALLE UNNTATT TO STÅR TIL DISPOSISJON FOR HUSHOVD: Men så gjelder det å få det ut i praksis, sier Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SIER ALLE UNNTATT TO STÅR TIL DISPOSISJON FOR HUSHOVD: Men så gjelder det å få det ut i praksis, sier Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer