STAKET SEG TIL TOPPS: Alexander Bolsjunov ga Johannes Høsflot Klæbo en real lærepenge da han staket seg forbi nordmannen og til seier i sesongens første klassiske sprint i Finland. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen/ NTB Scanpix
STAKET SEG TIL TOPPS: Alexander Bolsjunov ga Johannes Høsflot Klæbo en real lærepenge da han staket seg forbi nordmannen og til seier i sesongens første klassiske sprint i Finland. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen/ NTB ScanpixVis mer

Johannes Høsflot Klæbo tapte sprinten i Kuusamo

Lagkamerat Brandsdal om Klæbos sprint-tabbe: - Han trengte den nesestyveren!

Landslagsgutta har snakket om å fullføre spurten på treningene.

KUUSAMO (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo så seg til venstre på oppløpet i Kuusamo, sluttet å stake som han vanligvis gjør i sprintfinalene, men for én gangs skyld måtte han se rivalen Alexander Bolsjunov snike seg forbi på høyresida.

- En lærepenge! Jeg vil ikke bruke andre ord enn det, sa sprintlandslagstrener Arild Monsen til Dagbladet i målområdet etter rennet.

Litt av grunnen til at både Monsen og Klæbo var litt ekstra irritert, er selvfølgelig at seieren glapp for Klæbo, men også at de på treningsleirene i høst har snakket om nettopp det å fullføre spurter.

- Vi har snakket litt om det, faktisk. Det er dumt, spesielt på trening, å stoppe før målstreken. Det er litt unødvendig, og du skal liksom fighte til vi er over målstreken. Kanskje har vi vært litt dårlige på det noen ganger, så vi har snakket om det på trening, forteller tredjeplasserte Eirik Brandsdal til Dagbladet.

Nervøs på Klæbos vegne

I hele fjor kunne Klæbo reise seg opp på oppløpet på de klassiske sprintene, ta av seg stavene og seile over målstreken i ensom majestet.

Men bare på Beitostølen forrige helg, var Emil Iversen svært nær ved å ta en Bolsjunov.

Brandsdal mener Klæbo trengte å få seg en på trynet nå.

- Jeg har faktisk vært nervøs på Klæbo sine vegne mange ganger. Han trengte den nesestyveren der, for ikke å gjøre det flere ganger.

- Du mener han trengte det?

- Ja. Det har ikke så mye å si, om han ikke taper verdenscupen med de tjue poengene han mistet i dag. Det her kommer han sterkere ut av, og så kommer han ikke til å gjøre igjen. Nå fikk han seg en lærepenge, sier Brandsdal.

Sterkere spurt

Alexander Bolsjunov skjønte tidlig at han kunne vinne dagens sprint. Via tolk forteller han Dagbladet at han allerede fem hundre meter før mål var sikker på at seieren var innen rekkevidde.

Bolsjunov hevder han ikke fikk med seg at Klæbo sluttet å stake på oppløpet, men var ikke overrasket over at han var først i mål.

- Jeg visste at jeg er sterkere enn Klæbo i avslutningene, sier Bolsjunov til Dagbladet.

Den russiske landslagstreneren Markus Cramer var ikke like sikker som eleven sin på at det skulle bli russisk seier i dag.

- Jeg tror nok Bolsjunov trodde at det var mulig å vinne her i dag, men når vi så prologtidene og at han var tre sekunder bak, så trodde i hvert fall jeg at det var Johannes som skulle vinne dette, sier Cramer til Dagbladet.

- Det så sånn ut opp den siste bakken også, men igjen, det er mållinja som teller, ikke det som er foran den. Det var en stor feil av Klæbo, men den gjør han ikke igjen, det er jeg sikker på.

- Det er ikke en feil man ser veldig ofte?

- Nei! Jeg tror det er første gang jeg ser dette i verdenscupen for herrer, og jeg er veldig overrasket over at det skjedde. Det var ikke noe gøy for Klæbo, men det var en feil. En uvirkelig feil.

- Visste Bolsjunov at Klæbo har for vane å stoppe litt opp før målstreken?

- Nei, men Bolsjunov slåss til han er ti meter forbi mållinja. Der er da løpet er over for ham!

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Beklaget eget sinne

Klæbo selv var forbanna, flau og irritert da han skjønte at han tapte en ellers meget god sprint på grunn av et øyeblikks arroganse. Unggutten ville aller helst ikke snakke med noen rett etter målgang, og satte seg ned bak reklameplakatene i målområdet.

Der ble han sittende mens resten av finalistene og pallvinnerne gikk æresrunden.

- Jeg må nok beklage både det som skjedde etterpå, og at jeg ikke kom på noen bilder eller noe sånt. Det skal heller ikke skje, men det var nok sinnet mitt som tok over da, sier Klæbo etter pressekonferansen i Kuusamo.

- Hva tenkte du på da du satt deg ned i målområdet?

- Jeg var irritert på meg selv. Det er ingen andre jeg kan skylde på, så da trenger man tid for seg selv og det har man ikke så mye av når man holder på med det som vi holder på med. Men jeg håper ikke jeg gjør denne tabben igjen.

- Du håper ikke?

- Nei, det er jo det jeg må håpe, for i denne verdenen vet du jo aldri. Jeg skal i hvert fall gjøre det jeg kan for at det ikke skal skje. Så får vi prøve å snu det til noe positivt i morgen i stedet.

- Du tør ikke garantere at det ikke skjer igjen?

- Jeg tør ikke love noen ting i dette sirkuset her.

Sesongåpningen i verdenscupen fortsetter med ti og femten kilometer klassisk intervallstart i morgen. Både Klæbo og Bolsjunov stiller til start.