Teja Gregorins positive dopingprøve ødela for laget

Lagkameraten om Gregorins doping: - 10 år med gode historier ødelagt på et øyeblikk

Sloveneren signerte utøveropprop for strengere dopingstraffer i februar.

EN GLEDE I GRUS: Slovenias mix-lag i stafett fra VM i 2012, Klemen Bauer, Teja Gregorin, Andreja Mali og Jakov Fak, tok sølv og skapte et magisk øyeblikk for slovensk skiskyting. Nå har Gregorin testet positivt etter IOCs retesting av OL-prøver fra Vancouver. Foto: AP /Matthias Schrader/ NTB Scanpix
EN GLEDE I GRUS: Slovenias mix-lag i stafett fra VM i 2012, Klemen Bauer, Teja Gregorin, Andreja Mali og Jakov Fak, tok sølv og skapte et magisk øyeblikk for slovensk skiskyting. Nå har Gregorin testet positivt etter IOCs retesting av OL-prøver fra Vancouver. Foto: AP /Matthias Schrader/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Teja Gregorin testet positivt på veksthormon da prøvene fra Vancouver-OL i 2010 ble reanalysert av den internasjonale olympiske komite, IOC.

Da resultatene av de nye analysene var klart i oktober, gjaldt det en utøver som bare et halvt år i forveien hadde skrevet under på et opprop om langt strengere straffer for dopingdømte.

37 år gamle Gregorin tok ingen medaljer i Vancouver, og skal møte for IOCs displinærpanel i slutten av denne måneden for å forklare seg.

Uten at den slovenske skiskytterstjerna har gitt noen intervjuer i etterkant av de to positive prøvene hun avla i 2010, kan det virke som om den høringen blir en formalitet.

- Jeg beklager inderlig til alle som er berørt av mine handlinger, sa Gregorin i en kort melding ifølge den slovenske avisa Reporter.

Enkeltutøver

Det slovenske skiskytterlandslaget er tungt berørt av Gregorins positive prøve, og i et intervju med det amerikanske skimagasinet Faster Skier, snakker lagkameraten Klemen Bauer om de positive prøvene.

Bauer mener hele det slovenske laget lider under avsløringen av Gregorin.

- Absolutt, og det var også en av mine største bekymringer. Alle de gode historiene vi har skapt i løpet av åtte, ti år ble ødelagt på et øyeblikk. Forhåpentligvis blir det ikke så ille, og akkurat nå syns jeg det er avgjørende å understreke at det handler om ett enkelt individ. Personlig liker jeg ikke lag som er involvert i dopingskandaler, så jeg kan bare forestille meg hvordan de andre utøverne tenker om dette. Men, som sagt, jeg håper de innser at vi andre er milevis unna det som er skjedd, sier Bauer til Faster Skier.

Bauer fikk selv en karrierebeste fjerdeplass på OL-sprinten i Vancouver, og har vært en av sportens tydeligste antidopingforkjempere.

Antidopingforkjemper

Til alt overmål gikk både Bauer og Gregorin for samme klubb fra barndommen av. Bauer har ikke snakket med Gregorin etter at prøvene ble kjent.

- Nei, og det har jeg ingen intensjon om å gjøre heller. Jeg venter på at hun skal komme til meg og forklare seg, sier Bauer.

Tilsynelatende var også Gregorin en tydelig antidopingforkjemper. Under utøveropprøret i skiskyting i fjor var Gregorin en av dem som skrev under oppropet om strengere straffer for dopingtatte utøvere.

Utøverne ønsket å straffe utøvere med utestengelse i opp til åtte år, bøtelegge nasjonene som har dopingdømte utøvere, og kutte i utøverkvotene deres i verdenscupen.

Den amerikanske skiskytterveteranen Lowell Bailey føler seg forrådt av Gregorin etter at de positive dopingtestene fra Vancouver. Signaturen hennes på utøveroppropet gjør saken enda verre.

- Det er ganske trøblete at en med tre positive dopingprøver, som i min bok er det samme som å bryte antidopingbestemmelsene helt bevisst, skriver under, sier Bailey til Faster Skier.

- Jeg har alltid sett på henne som et godt eksempel på en utøver som har jobbet hardt innenfor regelverket. Når ting som dette blir kjent, sitter jeg igjen med en følelse av at hun har forrådt meg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer