Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lagkameratene trodde ikke det de så: - Jeg fikk sjokk

Knuste alle med supertid.

GULLGUTT: Johannes Thingnes Bø tok sitt første OL-gull på normaldistansen 20 km. Her er Bø sammen med Lars og Julie Justine Johansen-van der Hagen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLGUTT: Johannes Thingnes Bø tok sitt første OL-gull på normaldistansen 20 km. Her er Bø sammen med Lars og Julie Justine Johansen-van der Hagen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Johannes Thingnes Bø (24) gikk inn til OL-gull på normaldistansen 20 km.

Selv med to bom var han nådeløs mot mot konkurrentene og vant 5 sekunder foran Jakob Fak (som skjøt fullt) fra Slovenia.

- Jeg hadde ikke trua da jeg gikk ut etter siste skyting. Heldigvis ga jeg full gass. Jeg var heldig i dag. Det var mange gode skiskyttere som bommet, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

Supertid

Nordmannen hadde dagens klart beste langrennstid, med 22 sekunder ned til Martin Fourcade. Han slo regelrett knockout på resten av feltet i sporet.

At Thingnes Bø vant med to tilleggsminutter - overrasker hele det norske laget.

- Jeg fikk sjokk da jeg kom i mål og så at Johannes var så langt foran, med like mange bom som meg. Det var farta som avgjorde gullet i dag. Johannes imponerte voldsomt i sporet. Og han hadde litt flaks med Fourcade og Tarjei som begge bommet på siste, sier Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

Både Fourcade og Tarjei Bø hadde tre fulle hus før siste skyting, men begge misset med to runder. Dermed var de sjanseløse mot lillebror Bø i sporet.

Skiskyttertrener Egil Kristiansen forteller:

- Det var en lidelse å se de siste minuttene til Johannes. Han har to bom, men slår løpere som skyter feilfritt. Jeg hadde aldri trodd det var mulig å vinne med to bom. Johannes går vanvittig fort i sporet, sier Egil Kristiansen til Dagbladet.

- Har Thingnes Bø annen kapasitet i sporet enn de andre?

- Ja, han har helt klart bedre kapasitet enn alle andre her, sier Kristiansen.

Bror Tarjei Bø forteller:

- Det er sjeldent noen vinner med to bom på normalen når andre gode skyter fullt. Han hadde en ekstremdag i sporet, sier Tarjei Bø til Dagbladet.

Lagkamerat Lars Helge Birkeland legger til:

- Det er en helt utrolig prestasjon ute i sporet av Johannes, sier Birkeland.

Dagbladet brakte spørsmålet om den overlegne langrennstida videre til Thingnes Bø selv:

- Det er superdigg, sier gullgutten selv.

I ren langrennstid så pallen slik ut:

  • 1. Thingnes Bø: 43:11.40
  • 2. M. Fourcade: + 21,8
  • 3. J. Eberhard: + 39,0

Live-published photos and videos via Shootitlive

Ikke følt seg bra

Thingnes Bø røper også at alt ikke var som normalt tidligere i uka. Skiskytteren har herjet i verdenscupen denne sesongen, men åpnet skuffende på sprint og jaktstart. I intervjuer har han uttalt at han ikke føler særlig på presset - og at alt står bra til med formen.

Men nå avslører lillebror Bø at han ville gi fra seg en ankeretappe på stafetten - og at alt ikke var like bra som han sa uttad.

- Jeg følte meg ikke helt bra etter sprint og jaktstart. Jeg klarte ikke hente meg inn så mye som jeg trodde. Jeg synes at Tarjei hadde gjort to gode løp, men Tarjei sa jeg måtte skjerpe meg og kutte ut med sutringa, sier Johannes.

På oppløpet i dag holdt Thingnes Bø på å skape ekstra spenning da han satte staven mellom skiene og mistet balansen. Han holdt seg på beina med et nødskrik.

- Det er marginer som er på min side. Jeg hadde nok tatt det uansett, sier gullvinneren.

Thingnes Bø møtte pressen rett over klokka 23 lokal tid i Sør-Korea. Han skulle videre til dopingkontroll, før det blir feiring med kake på deltakerhotellet.

Bror Tarjei Bø startet med tre fulle hus i dag, men sprakk på siste skyting med to bom. Dermed ødela han et potensiel gulløp. Lillebror Johannes brukte mye tid på å snakke om bror Tarjei etter gullet.

- Jeg tenker at det er fortjent at Fourcade og jeg står med ett gull hver, etter denne sesongen. Du ser hvordan ting utarter seg. Det er flaks at jeg sitter her. Tarjei skjøt vekk drømmen sin. Likevel står han der, gratulerer meg, og er glad på mine vegne. Det er rørende for meg. Jeg synes han fortjener en medalje, men så er det jeg som stikker med gullet foran han, sier Thingnes Bø.

Takker kjæresten

Etter at gullet var sikret ble brødrene Bø stående lenge og klemme hverandre, mens tårene rant.

- Jeg tror jeg har grått tre ganger de siste ti åra: Etter VM-gullet, etter OL-gullet og da jeg fridde til Hedda, sier Johannes Thingnes Bø.

- Hvem går det noen takknemlige tanker til når du nå har realisert en stor drøm? spør NTBs reporter i OL.

- Det er mamma, pappa og søsknene mine, og selvfølgelig ekstra Tarjei. Hedda også, som jeg er forlovet med. Det er de som er viktige personer i livet mitt, sier Thingnes Bø.

Forloveden Hedda Kløvstad Dæhli er ikke på plass i Pyeongchang, men var rask med å gratulere gullgutten i sosiale medier etter torsdagens seier.

- Hun betyr veldig mye. Jeg måtte få ring på den fingeren før hun stakk av. Du er alltid redd for å miste det beste du kan få tak i, smiler gullvinneren.

- Hun ville komme ned og trøste meg etter sprinten, men jeg synes det var best at hun holdt seg hjemme, sier Thingnes Bø.

- SKITTENT: Skiskytterkvinnene har latt seg fascinere av landet de konkurrerer i, men innrømmer at de ikke bor så autentisk. Video: Bjørn Langsem / Redigering: Ørjan Ryland / Reporter: Fredrik Ø. Sandberg Vis mer

Fakta: 20 km menn:

Gull: Johannes Thingnes Bø, Norge 48.03,8 (2),

sølv: Jakov Fak, Slovenia 0.05,5 min. bak (0),

bronse: Dominik Landertinger, Østerrike 0.14,2 (0),

4) Sebastian Samuelsson, Sverige 0.29,1 (1), 5) Martin Fourcade, Frankrike 0.42,4 (2), 6) Benjamin Weger, Sveits 0.48,6 (1), 7) Michal Krcmar, Tsjekkia 1.15,5 (1), 8) Fredrik Lindström, Sverige 1.22,1 (1), 9) Erik Lesser, Tyskland 1.27,3 (1), 10) Emil Hegle Svendsen, Norge 1.36,7 (2).

Øvrige norske: 13) Tarjei Bø 2.01,5 (2), 60) Lars Helge Birkeland 5.43,0 (4).

86 utøvere fikk plassering.

DIREKTE: Her får du alt om dagens viktigste medaljer. Sindre Wiig Nordby er skiimitator og dagens gjest, og viser triksene til våre beste utøvere. Med Morten Pedersen som Dagbladets sportskommentator, og Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!