HERJER: Sjur Røthe har tatt luven av resten av verdenseliten i samtlige skøyrenn så langt denne sesongen. Foto: Bildbyrån
HERJER: Sjur Røthe har tatt luven av resten av verdenseliten i samtlige skøyrenn så langt denne sesongen. Foto: Bildbyrån Vis mer

Sjur Røthe vant 30 kilometer på Beitostølen

Lagkompisene hyller Røthe: – En ulv i fåreklær

Sjur Røthe har startet sesongen fantastisk og vant igjen på Beitostølen. Lagkompisene er uhyre imponert av 30-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Sjur Røthe har gått tre distanserenn i skøyting denne vinteren. Samtlige har endt med vossingen på det øverste trinnet av pallen.

Over 30 beinharde kilometer på Beitostølen skilte det til slutt 35 sekunder ned til lagkamerat Martin Johnsrud Sundby. Russiske Andrej Melnitsjenko tok tredjeplassen.

– Sjur Røthe er uslåelig for tida i skøyting. Han er rett og slett steingod. Han er fryktelig trygg på det han holder på med. I dag går han mye alene og gjør løpet sitt selv, bryr seg ikke om henging og den biten der, roser Eirik Myhr Nossum.

Landslagstrener Nossum kunne være godt fornøyd med sluttresultatet. Som på Lillehammer forrige helg endte det med norsk dobbeltseier og seks mann inne blant de ti beste i et skøyterenn.

De norske landslagsløperne viser form, men aller best er altså Røthe. Hans Christer Holund, som selv ble nummer fem, sier til Dagbladet at han er rett og slett målløs over hva Røthe har gjort så langt denne sesongen.

– Jeg er målløs. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er helt, helt rått. Jeg har vært på lag med Sjur i fire år nå og jeg vet at han er en sånn skiløper som hever seg veldig når snøen kommer, han er sjelden best på trening, sier Holund.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Går stille i gangene

Røthe har ikke ord på seg for å være den mest høylytte eller framtredende på det norske laget, men Holund mener Røthe forvandles til en annen person når han får et startnummer på brystet

– Du ser på Sjur Røthe som en veldig snill og forsiktig fyr, men når han får på seg startnummeret så er han jo helt, helt rå. Han er en ulv i fåreklær, det er det ikke noe å si på. Hvor han får det fra vet jeg ikke, men han er jo en likandes fyr og jeg synes det er moro når han vinner, sier Holund.

Konfrontert med uttalelsen fra Holund, ler Røthe godt og forklarer hvorfor han blir en annen i skiløypa.

– Jeg prøver å være litt sånn offensiv og tøff når jeg først er i konkurransesammenheng. Det er jeg og det må man være. Man må skrike litt høyt når man passerer folk i løypa og vise at her kommer det en som er litt sjef. Det er nok ikke helt sånn jeg opererer på hotellet ellers da, sier Røthe og ler.

– Jeg tror det er greit å gå litt stille i gangene ellers og så heller slenge litt med leppa innimellom og heller være litt tøffere når man får på seg startnummeret, sier Røthe.

Trekker fram lagkompisene

Nærmest 30-åringen i dag var Martin Johnsrud Sundby. Røa-løperen var godt fornøyd med egen formstigning og resultatet i dag, men kunne ikke gjøre noe mot lagkameraten.

– Han er i fantastisk form om dagen, har en fantastisk flyt. Han er på en sånn bølge, som jeg har vært på innimellom også, og jeg vet at når du først havner på den bølgen så er det litt samme hva du gjør. Ting går litt av seg selv og det gjør det for Sjur nå, og det er morsomt, forklarer Sundby.

– Vi har alle visst at det bor mye god skiløping i Sjur og så har det ikke kommet ut før denne sesongen, sier Norges beste distanseløper de siste åra.

Det norske landslagets samhold trekkes ofte fram som en av årsakene til at laget som helhet har tatt et stort steg i skisporet. Røthe, som i flere år har slitt med en kronisk, revmatisk lidelse kalt spondolyartritt, forteller at nettopp det samholdet og vennskapet innad i laget er en viktig årsak til at han fortsatte skisatsingen.

– En av hovedgrunnene til at jeg i det hele tatt orket å fortsette på slutten av sesongen i fjor, er kompisene på laget. Det høres sikkert klisjé ut, men det er hovedgrunnen.

Det var i fjor på om lag samme tid at Røthe endelig fikk diagnosen som fortalte ham hvorfor han i lang tid hadde slitt med ryggen. En tung sesong endte med en stor opptur for Røthe da han ble norgesmester både på 10 og 50 kilometer i sesongavslutningen i Alta.

Nå er Røthe verdens beste fristilsløper i langrennssirkuset og bare 32 poeng bak Aleksandr Bolsjunov i kampen om den sammenlagte ledelsen i verdenscupen. Løpet på Beitostølen omtaler han som omtrent perfekt. Nordmannen håper å gjenta bedriften i enda viktigere løp seinere i vinter.

– Jeg er ikke sikker på at jeg klarer å gå fortere på ski over 30 kilometer i vinter, men klarer jeg å gjøre det en gang til liknende i løpet av vinteren er jeg sikker på at det holder langt, sier en smilende Røthe til den norske pressen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer