Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn: Landslagsuttaket

Lagkompisene støtter omdiskutert Klæbo-avgjørelse: - Jeg må gjøre det meste av jobben selv

De norske langrennsprofilene tror Johannes Høsflot Klæbo har godt av å være på sprintlandslaget før han går videre til allroundlaget.

FÅR STØTTE: Landslagsløperne tror ledelsen gjør rett i å plassere Johannes Høsflot Klæbo på sprintlaget, selv om 20-åringen ønsket seg på allroundlandslaget. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
FÅR STØTTE: Landslagsløperne tror ledelsen gjør rett i å plassere Johannes Høsflot Klæbo på sprintlaget, selv om 20-åringen ønsket seg på allroundlandslaget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

RISLØKKA (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo (20) er etter seieren i minitouren i Canada og 2. plass i minitouren på Lillehammer kvalifisert for det norske allroundlandslaget, men ble i stedet - motvillig - tatt ut på det norske sprintlandslaget.

20-åringen vant sprintcupen sammenlagt, men ønsket likevel å være på samme lag som Martin Johnsrud Sundby og co, men landslagsledelsens helhetsvurdering gjorde at de valgte å plassere unggutten på sprintlandslaget. Der er konkurransen noe lavere.

Dette skjedde til tross for at allroundlandslaget ble utvidet med én plass, slik at Simen Hegstad Krüger ble flyttet opp i tillegg til Finn-Hågen Krogh. Alta-gutten kom fra nettopp sprintlandslaget. Krogh ytret dette ønsket overfor Dagbladet i mars og ble prioritert foran Klæbo i køa på allroundslaget grunnet ansiennitet og bedre distanseresultater over tid.

- En kjempeopptur

Krogh-avgjørelsen gleder Emil Iversen, som dermed får en av sine beste kompiser og en med lignende ferdigheter på allroundlaget, som ellers domineres av kapasitetsløpere.

- Det er en kjempeopptur. Finn er en av mine aller beste kompiser, også utenfor skiløypa. Det blir kjempetrivelig å få ham med på turer. I tillegg er Finn en kjempegod skiløper med spisskompetanse som vil styrke gruppa. Det blir en veldig fin miks og et knallsterkt lag på allround. Vi skal bli sterkere enn noen gang, sier Iversen til Dagbladet.

VARM MOTTAKELSE: Springutta jubler for å få Johannes Høsflot Klæbo på sprintlandslaget.  Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
VARM MOTTAKELSE: Springutta jubler for å få Johannes Høsflot Klæbo på sprintlandslaget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror det er en fornuftig løsning for Johannes. Det er et safe valg. Det er ikke så stor forskjell på sprint og allround. Han gjør nok mye av det som han gjorde i fjor, så det bli bra også for Johannes.

Jubler for Klæbo-avgjørelse

Iversen skulle gjerne hatt med Klæbo også. I stedet er det sprintlandslaget som jubler over at de får lære av den unike 20-åringen, som også skal være mentor på junior- og rekruttlandslaget.

Pål Golberg, som er tilbake på sprintlandslaget etter ett år ute i kulden, har selv prøvd seg på junior- og elitelandslaget. Han støtter Klæbo-avgjørelsen.

- Jeg er glad for at Johannes er på sprintlandslaget. Han er en ressurs som vi kan bruke. Samtidig tror jeg det er bra for ham også. Det er ikke så mange som har kommet inn på allroundlaget og tatt det steget umiddelbart. Det kan være krevende, sier Golberg til Dagbladet.

- Det er ingen tvil om at det er utelukkende positivt å få matche med seg en som er bedre på de områdene hvor Johannes er best. Til sammenligning er det verre å matche seg med Martin i en lang motbakke. Det kan være like nedbrytende som det er oppbyggende. Men av Johannes spisskompetanse kan vi lære mer.

Klæbos reaksjon på uttaket

Like fornøyd var ikke Klæbo over utfallet, selv om han ikke ga uttrykk for det overfor Dagbladet. 20-åringen svarer - diplomatisk og moden som alltid - at han gleder seg til å være en del av sprintlandslaget og lære av deres kompetanse.

FORNØYD: Emil Iversen er glad for at Finn-Hågen Krogh blir en del av allroundlandslaget og tror sprintlaget er en god løsning for Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
FORNØYD: Emil Iversen er glad for at Finn-Hågen Krogh blir en del av allroundlandslaget og tror sprintlaget er en god løsning for Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det har vært en prosess. Sammen med landslaget har diskusjonen gått hva som er ønskelig og fornuftig for begge parter. Sprintlaget er et bra lag med mye erfaring som jeg kan lære av. Forhåpentligvis kan jeg ta nye steg sammen med denne gjengen, sier Klæbo til Dagbladet.

- Den endelig avgjørelsen ble tatt nylig. Det kunne ha bikket begge veier. For min del tenker jeg ikke tilbake på det som har skjedd, men det som kommer. Det er OL jeg tenker på nå. Når en beslutning er tatt, bruker jeg ikke mer tid og krefter på det, sier 20-åringen.

- Hva er hovedforskjellen mellom å være på sprint- kontra allroundlaget?

- For min del handler det nok om at jeg vil gå hakket roligere på langkjøringer og få bra matching på hurtighetsdrag. Det tror jeg skal bli bra, håper Klæbo.

Inspireres av Krogh

Finn-Hågen Krogh fikk - i motsetning til Klæbo - viljen sin og er inkludert i det norske allorundlandslaget etter flere år på sammen med sprintgutta. Nettopp Krogh, som blant annet vant en fellesstart foran Martin Johnsrud Sundby i La Clusaz og tok individuell VM-bronse på tremila i Lahti, inspirerer Klæbo.

UTFORDRINGER: Pål Golberg er glad for å være tilbake på sprintlandslaget og at han får med seg Johannes Høsflot Klæbo. Golberg vet at det er flere utfordringer ved å være på allroundlaget.  Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
UTFORDRINGER: Pål Golberg er glad for å være tilbake på sprintlandslaget og at han får med seg Johannes Høsflot Klæbo. Golberg vet at det er flere utfordringer ved å være på allroundlaget.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Finn har vist at det går an å gå fort også på distanse, selv om han er på sprintlandslaget. Det er godt å se og er betryggende for min del, sier Klæbo til Dagbladet.

Samtidig presiserer 20-åringen at det viktigste ikke er hvilket lag man er på, men hva man gjør i alle de dagene hvor man ikke er på samling.

- Jobben man gjør hjemme er fortsatt den viktigste. Der må jeg gjøre ting riktig, uavhengig av hvilket lag jeg er på. Jeg må gjøre det meste av jobben selv, sier Klæbo.

- Det er ikke noe nytt for meg. Det har jeg gjort i hele karrieren, på både junior- og rekruttlandslaget, selv om det nå blir en samling i måneden og god matching. Sammen med morfar, mor og far tar vi de beste beslutningene.

Klæbos gullplan

Trønderen har aldri vært bekymret for advarslene som har kommet vedrørende overgangen til allroundslandslaget. Det har flere profilerte langrennsløpere tidligere slitt med. Det er lett å la seg stresse av å se og kjenne på nivået som Sundby og allroundgutta viser på trening.

- Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det. Først og fremst har vi satt oss ned og sett på det som er best for meg og kommet til en god løsning, sier stortalentet.

Det var i sprint han slo gjennom denne sesongen, men Klæbo viste også sitt skyhøye toppnivå i distanserenn. Der vil han ta nye steg kommende sesong og kjempe om flere OL-medaljer i Pyeongchang.

- Sprint er nok distansen jeg har best sjanser på i OL, men jeg håper å ta nye steg på distanserenn og hevde meg bra også der. Sprintstafetten er selvfølgelig en god mulighet. Det er mye som kan passe meg bra. Jeg ser fram til å komme i gang med treningen, men må passe på at jeg ikke rusher. Det er i OL jeg skal være på topp, varsler Klæbo.

Om uttaket sier landslagssjef Vidar Løfshus:

- Vi er mest opptatt av at utøverne er på riktig lag med tanke på utviklingsmålene vi har satt. Det er veldig mange i år som har utrolig bra resultater. Det har vært heftige diskusjoner om hvem som skal inn på de forskjellige lagene. Det er ikke en enkel oppgave, men vi føler vi har kommet frem til den beste løsningen, som vil utvikle enkeltutøverne og laget på best mulig måt