Lagkompisens bronse gleder Northug mer enn gullet

Dirigerte Gjerdalen de siste kilometerne. - Det er så fryktelig fortjent, sier Petter.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Da Petter Northug tok gull på femmila i Liberec for to år siden, gjorde Tord Asle Gjerdalen en fenomenal jobb for ham de siste par kilometerne.

Lagkompisen gikk fram og bremset farten da Northug var på randen av å slippe - og den hjelpen var uvurderlig i kampen om gullet.

I dag følte VM-kongen at det var på tide å betale litt tilbake. Mot slutten av femmila snakket de to mye med hverandre, og Northug fortalte blant annet hvor han kom til å rykke og ga tips om hvor Gjerdalen burde posisjonere seg.

Samarbeidet fungerte perfekt: Northug avgjorde nok en gang på flata bak skiskytterblinkene - den han selv har gitt navnet Hellner-gropa - mens Gjerdalen spurtet inn til bronse.

Northug registerte ikke det siste der han lå utmattet i målområdet. Men han jublet høyt da han fikk beskjeden.

- Det mest artige i dag var at Tord tar bronse. Det var utrolig stort.

- Mer atig enn ditt eget gull?

- Ja, faktisk. Etter Liberec har Tord måttet trene mye alternativt. Vi må ikke glemme at han hjalp meg til gull i Liberec. Han har stått på, trent alternativt og kommer tilbake her og tar bronsemedaljen på femmila i VM på hjemmebane. Det er rørende. Og han fortjener det noe så fryktlig mye, sier Northug.

Styrte Gjerdalen
På spørsmål om hva de to snakket om de siste kilometerne, svarer gullvinneren:

- Jeg sa til Tord at han måtte prøve å ligge rundt meg og kanskje på bakskiene mine, og det fikk han opp på haugen der Vylegsjanin kjørte noe vanvittig. Jeg skjønte at det strakk seg, jeg trengte ikke snu meg. Det handlet bare om å bite seg fast.

- Var det planlagt å rykke på toppen av bakken som sist?

- Nei, jeg tenkte jeg skulle prøve å komme først inn i bakken, men der var Vylegsjanin helt rå. Så det var bare å prøve å ta bakskiene hans. Jeg håpet jeg skulle ha nok krefter rundt svingen, jeg var sliten. Heldigvis fikk jeg de nødvendige meterne, sier Northug - og legger til at han kjente krampetendenser i begge bein.

- Jeg tåler veldig lite
Men ingen er bedre til å presse ut en spurt selv om kroppen verker enn nettopp Northug. Og det skal ha mye av æren for at han står igjen som den store kongen av Holmenkollen, med tre gull og to sølv i bagasjen.

Det er en mektig prestasjon for en mann som før mesterskapet var under enormt press fra både omgivelser og seg selv.

- Nå som VM er ferdig, kan du si hvordan du egentlig har opplevd forventningspresset?

- Det presset jeg får fra dem rundt meg biter ikke like sterkt som det mitt eget hode vil. Det verste presset er alltid det jeg legger på meg selv. Det er nesten for jævlig at det ligger der, sier Northug til Dagbladet.

Han har måttet forsake mye av det livet de fleste ungdommer på hans alder har. Siden mai har han ikke rørt alkohol i det hele tatt.

I kveld blir det imidlertid en fest - men Northug varsler at han ikke kommer til å ta den like mye ut som etter femmilsgullet i Vancouver.

SAMARBEIDET TETT: Northug sier han og Gjerdalen pratet masse sammen de siste to kilometerne - kanskje litt for mye. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SAMARBEIDET TETT: Northug sier han og Gjerdalen pratet masse sammen de siste to kilometerne - kanskje litt for mye. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Da festet jeg med Hjelmeset, og det gikk jævla dårlig. Jeg er så sliten at det nok blir en tidlig kveld.

- Hvor bra er du på å feste?

- Det er jeg jævla dårlig på. Jeg tåler veldig lite. Etter å ha hatt korken på flaska siden 1. mai skal det ikke mange dråper til før det smeller, sier han og flirer.

- Har aldri opplevd maken
Om Northug er forsiktig med alkoholen mistenker han at flere av dem som sto langs løypa hadde kost seg godt og lenge før femmila.

- Det var et ekstremt trykk. Selv om du gikk på en smell opp Styggedalen i starten, fikk du ekstra krefter da du kom til Frognerseteren. Det var det et sånt trøkk som jeg aldri har opplevd maken til. Det var høy gjennomsnittspromille, men sånn skal det være på en søndag.

- Det var reine ville vesten-tilstander?

- Folk har forberedt seg for dette løpet gjennom natta. De var i storform, smiler han.

Før løpet fikk han også et MMS-bilde av noen kompiser fra Trøndelag.

- De hadde en tilitersdunk med hjemmebrent. På dunken sto det «heia Petter». Det må jo bare motivere deg!

- Hvordan vil du oppsummere VM?

- Som en drøm, over all forventning. Jeg hadde vært fornøyd om det gikk dårlig i dag også, uansett ville det vært et fantastisk mesterskap. At jeg står her med et gull ekstra etter femmila, som var den store drømmen, er bare kronen på verket.

- Er det mulig å toppe dette?

- Nei, svarer Northug kontant.

FOLKEHAV: Petter Northug sier han aldri har opplevd lignende tilstander som ute i løypa i dag. Her er han ved Frognerseteren. Foto: Dagbladet
FOLKEHAV: Petter Northug sier han aldri har opplevd lignende tilstander som ute i løypa i dag. Her er han ved Frognerseteren. Foto: Dagbladet Vis mer