Lagvenninne puttet steroider i kiwi-juicen

Sun Yingjie fikk to år.

(Dagbladet.no): I oktober testet OL-håpet Sun Yingjie (26) positivt for bruk av steroiden androsterone. I helga ble den kinesiske langdistanseløperen frikjent for doping, i retten.

Sun trakk treningsvenninna Yu Haijiang for en domstol i Heilongjiang-provinsen, og der innrømte Yu at det stemte at hun hadde lagt stoffet i Suns flaske med kiwijuice.

Men bare for å gjøre Sun en tjeneste. For hun ante ikke at stoffet var på dopinglista.

- Jeg ville bare hjelpe Sun Yingjie, fordi hun er mitt idol, sa Yu til nyhetsbyåret Xinhua.

Forklaringen hjelper ikke Sun altfor mye, annet enn å renvaske henne i rettssystemet. Det kinesiske friidrettsforbundet står fast på dopingdommen mot Sun, melder Reuters i formiddag.

- Uansett grunn, det er slått fast at både A- og B-prøvene til Sun Yingjie var positive med androsterone. Det endrer seg ikke, og det påvirker vår endelige avgjørelse, skriver forbundet.

Det internasjonale dopingbyrået WADA åpner for at utøvere som beviser sin uskyld kan få dopingdommer hevet, men ifølge Reuters står forbundet fast på sin utestengelse på to år.

Hun mister også sølvmedaljen i mesterskapet. Kina har de siste årene fått et rykte som dopnasjon innen idretten, og kjører en hard politikk i oppladningen til sommer-OL på hjemmebane i Bejing i 2008.

Sun testet positivt etter det nasjonale mesterskapet på 10 000, der hun tok sølv. Dagen før vant hun Bejing Maraton, og testet negativt.

VANT MARATON DAGEN FØR PRØVEN: Ei venninne sier det var hun som ga Sun doping, uten at utøveren var klar over det.
VERDENSMESTER: Sun tok gull på VM i halvmaraton i 2004. Senere på året ble hun dopingtatt.