NEI TIL LANDSLAGET: Ada Hegerberg ønsker ikke å fortsette på det norske landslaget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NEI TIL LANDSLAGET: Ada Hegerberg ønsker ikke å fortsette på det norske landslaget. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Ada Hegerberg gir seg på landslaget:

Lagvenninne skulle gjerne stoppet Hegerbergs kryptiske TV 2-intervju

Det ulmet under EM i Nederland. Landslagsspillere er uenige i Ada Hegerbergs refs av ledelsen.

(Dagbladet): Ada Hegerberg (22) gir seg på landslaget og kommer samtidig med kritikk av landslagssjef Martin Sjögren og ledelsen i Norges Fotballforbund.

Lagvenninner på landslaget kjenner seg ikke igjen i kritikken.

- Vi er 22 andre som ikke har gitt oss, sier målvakt Ingrid Hjelmseth til Dagbladet.

Andre forteller:

- Man vil ikke ha spillere på landslaget som ikke har lyst til å være der. Hvis Ada har funnet ut at det er den beste løsningen for henne, så er det også det for oss, sier Emilie Haavi til Dagbladet.

- Vi har full tillit til landslagsledelsen og Martin Sjögren, sier Ingvild Isaksen til Dagbladet.

Det som på forsommeren var et landslag som reiste til fotball-EM med optimisme, står nå igjen som et stort spørsmålstegn.

Hva skjedde egentlig i sommer?

Regelbrudd

Fotball-EM ble som kjent en gedigen skuffelse med tre strake tap og null mål. En drøy måned etter mesterskapet kom Hegerberg med den overraskende pressemeldingen.

Fotballsommeren ble en sportslig fiasko, men også utenfor banen ulmet det.

Etter det Dagbladet vet var det intern uro på landslaget under oppholdet i Nederland.

Flere faktorer førte til urolighet innad. Flere spillere, blant annet Ada Hegerberg, skal ha brutt lagets interne regler.

Her er noen av punktene som skapte uro i EM, etter det Dagbladet erfarer:

  • Det skal ha vært spillere som ikke fulgte landslagets retningslinjer på samling. Blant annet skal Ada Hegerberg ha gått rett i garderoben etter Belgia-kampen, framfor å jogge ned med resten av laget.
  • Flere skal ha reagert på Ada Hegerbergs krasse intervjuer i media etter kamp.
  • Det skal ha vært betent stemning etter negative uttalelser om lag og lagledelse i media.
  • Landslagsledelsen skal ha stusset på Ada Hegerbergs «ingen kommentar» på spørsmål om hun tror på Prosjekt Sjögren.

Lagets retningslinjer går blant annet på hvordan spillerne skal forholde seg til hverandre og oppføre seg på samlinger. Dagbladet vet at spillere brøt med de verdier som landslaget hadde bestemt på forhånd.

Ada Hegerberg ønsker ikke å kommentere enkelthendelser til Dagbladet og forteller følgende:

- Jeg har i et langt intervju redegjort for mine synspunkter i denne saken. Jeg kommer ikke til å kommentere dette ytterligere. Jeg kommer heller ikke til å kommentere utsagn og utspill fra NFF. Håper det er forståelse for det her, sier Hegerberg til Dagbladet.

UENIGE: Fotballpresident Terje Svendsen og generalsekretær Pål Bjerketvedt svarte på kritikken til Ada Hegerberg etter at hun valgte å droppe landslaget. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kritikk

Generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, er skuffet over at Hegerberg vraker Norge - og spesielt over kritikken som rettes mot landslaget.

- Dette er selvfølgelig skuffende. Når Ada Hegerberg kritiserer Martin Sjögren og Nils Johan Sembs kommentarer om at det var skuffende, synes jeg det er underlig. Selvfølgelig er det en skuffelse at den mest profilerte spilleren ikke skal være med. Jeg tror dette er et uklokt valg av Ada for hennes karriere. Balansen mellom klubb og landslaget er en nødvendighet for å utvikle seg. Jeg personlig synes dette var trist og skuffende, sier Bjerketvedt.

FÅR KRITIKK Landslagssjef Martin Sjögren (tv) og toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR KRITIKK Landslagssjef Martin Sjögren (tv) og toppfotballsjef Nils Johan Semb. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

I et intervju med TV 2 onsdag sier Hegerberg følgende:

– Det snakkes veldig mye om takhøyde, men jeg føler det blir en fasade, det er ikke reelt. Jeg føler at jeg har forsøkt å bidra konstruktivt, men jeg har ikke lykkes. Jeg har ikke fått uttrykt meg selv. Jeg føler rett og slett at det ikke har vært plass til meg, sier Ada Hegerberg til TV 2.

Hun forteller også:

– Jeg må helt ærlig si at all sladderen og ryktene som kommer ut i etterkant burde være en tankevekker for dem som spiller på landslaget. For hvordan skal du stå opp og si din mening til neste mann som kanskje har tenkt å trekke seg fra landslaget. Man har en veldig lang vei å gå når det gjelder kulturbygging, sier Hegerberg.

Lyon-spissen forteller også at hun «vet at hun står veldig alene oppi alt dette her».

- Pust ut

Spesielt én uttalelse fra Ada Hegerberg i EM fikk flere spillere til å undre.

Etter 0-1-tapet i den siste gruppespillkampen mot Danmark, var Hegerberg kryptisk i sin mening om landslagsledelsen.

- Har du tro på Prosjekt Sjögren? spurte TV 2 på direkten.

- Det kan jeg ikke stå og svare på nå. Vi står her med null poeng i EM. Det kan jeg ikke kommentere, svarte Hegerberg etter kampen 24. juni.

Nettopp dette utsagnet vet Dagbladet at flere medspillere skal ha stusset veldig på.

Blant annet Juventus- og landslagsspiller Ingvild Isaksen (28) opplever at spillergruppa har full tillit til landslagssjef Martin Sjögren. Hun reagerer på kommentaren om manglende støtte til landslagssjefen.

Og hun skulle gjerne sett at Hegerberg tiet om akkurat det.

- Noen ganger må man puste ut. Når Ada uttaler seg slik, kan man føle at hun blir en stemme på vegne av gruppa. Det ble helt feil. Min oppfatning er at spillergruppa som helhet har tillit til Martin. Jeg skulle gjerne gått foran i det intervjuet (Hegerberg hos TV 2) og sagt at vi har full tillit og tro på prosjektet, sier Isaksen til Dagbladet.

STØTTER LANDSLAGSSJEFEN: Ingvild Landvik Isaksen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STØTTER LANDSLAGSSJEFEN: Ingvild Landvik Isaksen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Hun forteller videre:

- Jeg føler både nå og under EM at spillergruppa sto sammen og hadde tillit til Martin, sier Isaksen.

Den tidligere Stabæk-spilleren innrømmer at det var et utfordrende EM.

- Jeg følte ikke det var uro i troppen. Gruppa var lei seg for at vi ikke presterte bedre. Vi følte at vi sviktet både NFF og Martin da vi reiste hjem med tre strake tap. Vi følte ikke noen mistillit, men vi var langt nede etter en dårlig prestasjon, sier midtbanespilleren som nylig signerte for Juventus.

Hun er ikke enig i beskrivelsene Ada Hegerberg har av landslaget.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsene Ada kommer med. Hun må gjøre det som føles riktig for henne, sier Isaksen.

Det var ikke bare kommentaren etter den siste kampen mot Danmark som skal ha vakt oppsikt hos landslaget.

Etter det overraskende 0-2-tapet mot Belgia i kamp nummer to, sa Hegerberg følgende til Dagbladet.

«Dette er et EM, og jeg skulle tro at vi ville nok».

Hun sa også:

«Du må ofre alt på dette nivået».

Ikke nok kommunikasjon

I et intervju med VG, forteller Lyon-spissen følgende på spørsmål om intern uro i laget.

- Det snakkes om at det var uro i spillergruppen under mesterskapet. Hva er din oppfatning av det? spør VG.

- Jeg opplevde at det ikke var nok kommunikasjon til å klare å holde oss sammen som gruppe. Det er det man trenger når det står på som verst. Samtidig kommer det nå mange kommentarer fra mange steder. Det kan jeg ikke kommentere, sier Ada Hegerberg.

I et intervju med Aftenposten forteller angriperen at hun ikke vet om andre spillere på landslaget som er skuffet over henne.

- Jeg regner med at hvis folk har hatt et problem med meg eller min holdning, så kommer de og tar det direkte med meg, ansikt til ansikt. Det er det ingen som har gjort, og da regner jeg med at det er det som er realiteten, sier Ada Hegerberg til avisa.

Til samme avis forteller Lyon-spissen at hun begikk regelbrudd under EM.

- Jeg gikk rett i garderoben etter Belgia-kampen, jeg jogget ikke ned med laget. Det tok han opp internt, uten å si navnet mitt. Det var den eneste regelen jeg brøt, men om det skapte så stor oppstandelse at jeg gjorde det, får stå for deres regning. Jeg var knallskuffet og gikk rett i garderoben uten å jogge ned, sier Hegerberg til Aftenposten.

Landslagssjef Martin Sjögren og toppfotballsjef Nils Johan Semb sier følgende om feiden med Hegerberg:

- Jeg tar avstand fra skittkasting. Jeg er ikke opptatt av å drive med det. Jeg er opptatt av fakta og faktiske forhold. Det går direkte på kjernen av dette. Det går på tidspunktet og innholdet i kritikken - og på påstander som jeg vil avvise, sier Semb.

- Jeg har hatt en god dialog med Ada, og har det ikke vært noen signaler om misnøye underveis. Ada kommer med en del innspill som vi tar med oss, men hun er fortsatt én av 23 spillere i evalueringen. Utover det tar vi med oss de viktigste punktene og det er utrolig viktig for hvordan vi kan forbedre oss, sier Sjögren.