OVERRASKET: Ada Hegerberg overrasket tirsdag med beskjeden om at hun gir seg på landslaget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OVERRASKET: Ada Hegerberg overrasket tirsdag med beskjeden om at hun gir seg på landslaget. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Ada Hegerberg gir seg på landslaget

Lagvenninnene overrasket over Hegerbergs landslags-nei

Storesøster Andrine Hegerberg sier til Dagbladet at hun har planer om å fortsette på landslaget.

(Dagbladet): Ada Hegerberg kom tirsdag med en pressemelding der hun forteller at hun gir seg på det norske landslaget. Hegerberg kom med ei liste med flere kritiske punkter, og skriver at hun ikke har motivasjon til å fortsette. Dagbladets kommentator Esten O. Sæther skriver i en kommentar at det blant annet dreier seg om en konflikt etter vrakingen av storesøster Andrine under EM.

Dagbladet har vært i kontakt med mor Gerd Stolsmo, som uttalte seg kritisk mot landslaget etter EM-nedturen.

Hun ønsker ikke å si noe om det ligger noen konflikt bak datterens valg.

Beskjeden om at Hegerberg gir seg på landslaget, kom som et sjokk både på landslagsledelsen og lagvenninnene.

- Jeg så ikke den komme, sier Emilie Haavi til Dagbladet.

- Det kom så absolutt som en overraskelse. Det skal vel ganske mye til for å ta en sånn avgjørelse, sier keeperveteran Ingrid Hjelmseth til Dagbladet.

SKUFFET ETTER EM: Emilie Haavi legger ikke skjul på at landslagsjentene var skuffet etter EM. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKUFFET ETTER EM: Emilie Haavi legger ikke skjul på at landslagsjentene var skuffet etter EM. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Overrasket

Haavi er nylig tilbake i Norge og Lillestrøm etter et opphold i USA. Hun sier at hun ikke vet om noen begrunnelse annet enn det som har stått i media.

- Det var et skuffende EM, og jeg vet at hun også var skuffa, men jeg så ikke for meg at hun ville gi seg, sier Haavi.

EM-sluttspillet i sommer ble en stor skuffelse da de norske jentene tapte alle kampene og ikke klarte å ta seg videre fra gruppespillet. Nå mister laget sin største stjerne, som ble kåret til Europas beste spiller av UEFA i vår.

- Det er dumt, men vi har mange andre gode spillere som er motiverte, og da er det bedre at de spiller. Man vil ikke ha spillere på landslaget som ikke har lyst til å være der. Hvis Ada har funnet ut at det er den beste løsningen for henne, så er det også det for oss, sier Haavi.

FORTSETTER: Andrine Hegerberg sier til Dagbladet at hun fortsetter på landslaget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORTSETTER: Andrine Hegerberg sier til Dagbladet at hun fortsetter på landslaget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

VM-kvalifiseringa er fokus

Stabæk-keeper Hjelmseth legger heller ikke skjul på at EM-skuffelsen var stor.

- Men vi er 22 andre som ikke har tatt det valget, selv om vi selvsagt var kjempeskuffa over hvordan det gikk. Det var ting både vi og andre kunne gjort annerledes. Vi må bare gå i oss selv, sier Hjelmseth.

Hun sier som Haavi at det selvfølgelig er et tap å miste en så god spiller på landslaget, men at det samtidig må være en spiller som er motivert.

- Vi ønsker å ha de beste spillerne disponible, men samtidig gjør det ikke så mye godt å ha en spiller som ikke er motivert og ikke vil være der. Så lenge hun føler hun ikke er motivert og kan bidra, så må vi bruke noen andre som er lystne og kan spille med flagget på brystet, sier Hjelmseth.

Maria Thorisdottir, som til daglig spiller i Klepp, ønsker ikke å si mye om saken, men innrømmer at hun også ble overrasket.

OVERRASKET: Ingrid Hjelmseth. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OVERRASKET: Ingrid Hjelmseth. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Vi andre får bare støtte avgjørelsen og ha fokus på VM-kvalifiseringa. Jeg er helt sikker på at Ada og landslagsledelsen har fått sagt det de føler trenger å sies, sier Thorisdottir til Dagbladet.

Norge går i gang med VM-kvalik nå i september. 15. september er det Nord-Irland som gjester Norge, og 19. september møter de Slovakia.

Dagbladet har vært i kontakt med søster Andrine Stolsmo Hegerberg, som ikke ønsker å kommentere saken utover at hun selv har planer om å fortsette på landslaget. Da landslagstroppen ble offentliggjort senere tirsdag, var hun imidlertid ikke med.

Mangler motivasjon

Fotballforbundet har i noen dager visst om Hegerbergs beslutning. Tirsdag ble den offentliggjort. 22-åringen, som til daglig spiller i franske Lyon, sier at hun mangler motivasjon, og kommer med kritikk mot forbundet.

- Beslutningen har vært vanskelig, men veloverveid. Det er ikke bare en konsekvens av årets EM, men basert på mine erfaringer med landslagene over tid. Jeg vil framover bruke all min energi i Lyon, skriver Hegerberg på Instagram.

- Jeg har følt stolthet ved å spille på landslaget, men slik situasjonen er har jeg ikke motivasjon til å fortsette nå.

I fjor ble Hegerberg både fransk mester og vant Champions League med Lyon. I tillegg ble hun kåret til Europas beste spiller av UEFA, og verdens beste av BBC.