Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lake Placid - 1932

To ganger trippelseier var norske høydepunkt i Lake Placid-OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kombinert vant Johan Grøttumsbråten foran Ole Stenen og Hans Vinjarengen. Etter hopprennet sto Birger Ruud, Hans Beck og Kåre Wahlberg på toppen av resultatlista.

Sonja Henie vant sitt andre OL-gull.

I 1928-OL hadde amerikaneren Irving Jaffee beste tid på 10 000 meter på skøyter, men gullet fikk han aldri. Grunn: Konkurransen ble avbrutt på grunn av isforholdene. På hjemmebane i Lake Placid fikk han endelig gullet. Jaffee vant både 5000 og 10 000 m. Også landsmannen Jack Shea ble dobbeltvinner (500 og 1500 m).

For Norges del ble ikke skøytekonkurransene noen stor suksess. En medvirkende årsak til det var at løpene ble avviklet med fellesstart. Nordmennene var tydelig ikke helt tilpass med knuffing, taktisk gåing og spisse albuer. Norges skøytefasit: To sølv.

USA vant firerbobkonkurransen. I boben satt Eddie Eagan - den eneste utøveren som har vunnet O L-gull i både vinter- og sommer-O L. Eagan tok gull som bokser i 1920.

38 år gamle Gillis Grafström jaktet sin fjerde strake OL-seier i kunstløp, men måtte se seg slått av 22 år gamle Karl Schafer.

USA toppet medaljefordelingen. Med sine seks seire tok amerikanerne dobbelt så mange gull som Norge.

Hele Norges coronakart