Lam person skal ta VM-avspark med tankestyrt eksoskjelett

Foreløpig en hemmelighet hvem det er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag 12. juni skal fotball-VM sparkes i gang når vertsnasjonen Brasil møter Kroatia i São Paulo.

Identiteten til vedkommende som skal ta avsparket er foreløpig holdt hemmelig. Men det som imidlertid er kjent, er at dette er en person som er lam fra livet og ned.

Personen skal etter planen bringes inn på banen i rullestol, iført en tankestyrt robotinnretning, for deretter å reise seg opp fra rullestolen og sparke hele VM i gang.

Kontrollerer hjerneaktivitet 32 elektroder i elektroskjelettet vil fange opp hjernebølger, og videreformidle signalene som kommandoer til eksoskjelettet, som igjen vil utføre bevegelsene. Sensorer som er plassert under robotføttene vil sende signaler tilbake til brukeren, og disse signalene lurer hjernen til å tro at personen faktisk kjenner føttene berøre bakken.

- Det er første gang et eksoskjelett har kunnet kontrollere hjerneaktivitet og gi tilbakemelding til brukeren, sier nevroingeniøren Miguel Nicolelis til nyhetsbyrået AFP.

Sammen med 156 forskere fra forskjellige land har han kunnet bygge eksoskjelettet, som skal kunne gi lamme personer muligheten til å gå igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer