Lam person skal ta VM-avspark med tankestyrt eksoskjelett

Foreløpig en hemmelighet hvem det er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag 12. juni skal fotball-VM sparkes i gang når vertsnasjonen Brasil møter Kroatia i São Paulo.

Identiteten til vedkommende som skal ta avsparket er foreløpig holdt hemmelig. Men det som imidlertid er kjent, er at dette er en person som er lam fra livet og ned.

Personen skal etter planen bringes inn på banen i rullestol, iført en tankestyrt robotinnretning, for deretter å reise seg opp fra
rullestolen og sparke hele VM i gang.

Kontrollerer hjerneaktivitet 32 elektroder i elektroskjelettet vil fange opp hjernebølger, og videreformidle signalene som kommandoer til eksoskjelettet, som igjen vil utføre bevegelsene. Sensorer som er plassert under robotføttene vil sende signaler tilbake til brukeren, og disse signalene lurer hjernen til å tro at personen faktisk kjenner føttene berøre bakken.

- Det er første gang et eksoskjelett har kunnet kontrollere hjerneaktivitet og gi tilbakemelding til brukeren, sier nevroingeniøren Miguel Nicolelis til nyhetsbyrået AFP.

Sammen med 156 forskere fra forskjellige land har han kunnet bygge eksoskjelettet, som skal kunne gi lamme personer muligheten til å gå igjen.

- Ukjent side Han sier han fikk ideen i 2002, i den spede begynnelsen av forskningen på eksoskjeletter.

- I 2009 ble jeg spurt om å vise Brasil fra en ukjent side for det internasjonale publikum. Da foreslo jeg å gjøre en vitenskapelig oppvisning for at folk skulle kunne se at Brasil investerer i og har kapasitet til å utføre prosjekter som strekker seg langt forbi fotball, sier han.

Mer enn 65 000 personer vil befinne seg på arenaen Corinthians i São Paulo under åpningskampen 12. juni. Om lag en milliard personer er forventet å følge kampen på tv.

SENSORER:  Under føttene er det plassert sensorer som sender signaler tilbake til brukeren, og lurer hjernen til å tro at personen faktisk kjenner føttene berøre bakken. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker
SENSORER: Under føttene er det plassert sensorer som sender signaler tilbake til brukeren, og lurer hjernen til å tro at personen faktisk kjenner føttene berøre bakken. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer