Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lamela overrasker: Det ville vært utenkelig for ett år siden

Avgjørende for Tottenham mot Manchester United.

VAR GOD: Erik Lamela spilte en nøkkelrolle for Tottenham mot Manchester United. Foto: Scanpix
VAR GOD: Erik Lamela spilte en nøkkelrolle for Tottenham mot Manchester United. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Her er fem ting vi tar med oss fra Tottenhams 3-0-seier over Manchester United:

1. En forvandlet Erik Lamela spilte en nøkkelrolle i begge ender av banen mot Manchester United.

Det er mindre enn ett år siden Lamela ble sett på som en flopp på White Hart Lane til 30 millioner pund, et produkt av en lite gjennomtenkt André Villas-Boas-kjøpefest som også inkluderte navn som Paulinho og Roberto Soldado.

Å følge i fotsporene til Gareth Bale ville aldri være enkelt, og Villas-Boas var ikke i stand til å få det beste ut av argentineren som ble hentet fra Roma. Det tok Mauricio Pochettino ett år, og det var kamper også forrige sesong hvor mange omtalte Lamela som en ekstravagant type kjent for en rabona fra tid til annen, men som i hovedsak var en stor skuffelse. Det er bemerkelsesverdig hvordan ting nå har endret seg.

Det er langt fra første gang denne sesongen at Lamela spilte en nøkkelrolle for Tottenham akkurat da de trengte ham som mest. Den rollen handlet også like mye om det defensive arbeidet som trusselen han utgjorde offensivt, noe som var utenkelig for bare ett år siden. Det er et tegn på hvor stor innflytelse Pochettinos filosofi har hatt på Lamela.

Kantspilleren fullførte imponerende ni taklinger i kampen, noe som var fire mer enn noen av de andre spillerne på banen. Åtte av dem var i defensive områder hvor han var i posisjon til å hjelpe høyre back Kyle Walker, mens Manchester United konsentrerte mye av sitt angrepsspill på venstresiden gjennom Anthony Martial.

Lamela vant også ballen sju ganger i løpet av kampen. Og da Tottenham tok over mot slutten sto Lamela i sentrum. Det var argentinerens presise frispark som ga Toby Alderweireld muligheten til å heade inn det andre målet, før han scoret det tredje selv etter en god pasning fra Danny Rose, noe som var hans 10. mål for sesongen.

2. Matteo Darmian er ingen erstatter for Timothy Fosu-Mensah.

Manchester United så faktisk OK ut i store deler av kampen, med størst ballbesittelse gikk de også for sin 16. kamp for sesongen uten baklengs. Louis van Gaals menn så ut til å opprettholde deres respektable statistikk mot lag i topp fire, som består av tre seirer, to tap og én uavgjort, men til slutt endte kampen som 3-0-tapet mot Arsenal i nord-London tidligere i sesongen.

En stor grunn til at ting falt fra hverandre, var skaden til den 18 år gamle høyrebacken Timothy Fosu-Mensah som gjorde at han måtte forlate banen etter 68 minutter. Inntil det hadde Fosu-Mensah vært fryktløs, hatt fire gjenvinninger og fem nøkkeltaklinger. Den ene stoppet Kyle Walker på vei mot mål i første omgang, en annen var en kontant takling på Dele Alli. Erstatteren hans var Matteo Darmian, en av synderne i 3-0-tapet mot Arsenal i oktober. Italieneren hadde et mareritt igjen på White Hart Lane. Åtte minutter etter at han var kommet på banen, hadde United sluppet inn tre mål. Det første kom etter at Darmian lå for nære stopperne, noe som ga Christian Eriksen muligheten til å gå på utsiden av ham og sette opp Allis mål.

Den andre scoringen kom etter et frispark hvor Darmian hadde pådratt seg gult kort for en felling av Harry Kane. Det tredje målet kom etter at han mislyktes med å stoppe Danny Rose fra å slå inn til Lamela som gjorde resten. Når det gjelder innbytterroller, var dette av det katastrofale slaget.

3. Spurs viste at de kunne respondere på Leicesters seier.

Tottenham spiller ikke flere lørdagskamper denne sesongen, og de fire neste matchene vil alle starte etter at Leicesters resultat er klart. Kampen mot United var en god indikator på om de er i stand til å respondere på tittelrivalene deres, som vant 2-0 mot Sunderland noen timer før. Det økte avstanden til 10 poeng. Mens Leicester ikke er vant til presset som en tittelkamp medfører, så må man huske at det er heller ikke Tottenham. Og det er noe som kan tale til Leicesters fordel.

Dette er ikke som i 1996, da Newcastle ikke var i stand til å holde på en stor ledelse i kampen mot et rutinert Manchester United. I en periode så det ut som Tottenham ikke responderte bra i det hele tatt, de slet innledningsvis med å komme i gang og trengte hele 16 minutter på å fullføre den første pasningen på siste tredje del.

Dele Alli og Eric Dier var usedvanlig rolige, og ga bort ballen ofte. Etter hvert som kampen gikk begynte man å lure på om presset var i ferd med å bli for stort på dette unge Tottenham-laget, men det spørsmålet ble ettertrykkelig besvart i løpet av oppgjørets siste 20 minutter. Alli gjorde kanskje ikke så mye før det, men målet hans viste at han kan levere også på en dag hvor han ikke er på sitt beste.

Mot slutten, selv om Manchester United hadde 53 prosent av ballbesittelsen, hadde Tottenham pepret gjestenes mål med 16 skudd. United hadde bare fire. Det var vanskelig å argumentere for at de ikke fortjente å vinne. Christian Eriksen skapte fire sjanser, Mousa Dembele toppet gjenvinningsstatistikken med 13.

Pochettino sa etterpå:

- Det var viktig for oss etter Leicesters resultat å vise personlighet og modenhet. Det var et nytt steg i riktig retning for dette unge laget, å spille med press og forsøke å tette luka. Vi ga beskjed om at vi er her, ventende og kjempende.

4. Ashley Youngs introduksjon var et nytt slag for Memphis Depay.

Louis van Gaal ble grillet av media etter kampen. En av journalistene spurte om han nå angrer på å ha gått til Manchester United i steden for Spurs i 2014, i tro om at United var bedre.

- Jeg syns fremdeles vi er bedre. Utfordringen er alltid større i en større klubb. Jeg ville også likt å signere for Tottenham, Daniel Levy vet det, men utfordringen var større i Manchester United og det vil den alltid være. Manchester United er en større klubb og jeg tenker at det er litt patetisk at du stiller det spørsmålet fordi de vant 3-0. Det er fort gjort å la seg friste til det, men OK, kos deg, sa van Gaal.

Van Gaal måtte også svare for hans overraskende valg om å sette inn Ashley Young på topp i andre omgang for Marcus Rashford i steden for å bruke Young i en mer vant rolle på kanten og flytte Anthony Martial inn som spiss. Man kan lure på hva Memphis Depay synes om den avgjørelsen, også, gitt at han kan spille både på kant og som spiss, noe han har gjort for Nederland. Depay var allerede bak Rashford og Jesse Lingard i køen, så van Gaals beslutning om å ignorere ham og på bisart vis bruke Young på topp må ha fått alarmbjellene til å ringe ytterligere for den tidligere PSV-spilleren. Young evnet ikke å ha et eneste skudd på mål i løpet av sine 45 minutter på banen, og hadde ikke noe mer innflytelse på kampen enn Rashford.

Depay ble til slutt bedt om å gjøre seg klar, men da han sto og ventet på sidenlinjen så scoret Spurs sitt tredje mål. Kampen var dermed avgjort, og Depay var tydelig frustrert. Den frustrasjonen kokte over da han entret banen, etter som han ble involvert i en disputt med Kyle Walker. Van Gaal forklarte avgjørelsen med å bruke Young slik:

- Jeg ønsket flere løp i bakrom. Vi hadde muligheter til å få det til for Tottenham er som oss, et veldig offensivt lag med backer som blir med fram. Da trenger du løp i bakrom og Ashley Young har gjort dét veldig bra på reservelaget. Marcus hadde ikke sin beste kamp i dag og det var grunnen til at jeg endret. Anthony Martial er mer en spiller som vil ha ballen i beina. Når jeg ønsker folk som kan gå på løp, er det bedre å gi muligheten til en spiller som har et ønske i hodet sitt om å gjøre det.

5. Toby Alderweireld scorer mot alle topplagene, bortsett fra Leicester.

Louis van Gaal innrømmet at han hadde advart spillerne sine før kampen mot luftstyrken til Toby Alderweireld og at Marcos Rojo hadde fått ansvaret med å markere ham. Men å være oppmerksom på en trussel og å stoppe den er to forskjellige ting. Midtstopperen har scoret fire mål denne sesongen og alle har vært mot lag som er blant topp seks, i form av Manchester City, West Ham, Arsenal og Manchester United. Av topplagene er det bare Leicester som har klart å stoppe ham. Kanskje er det grunnen til at de fremdeles topper ligaen. Alderweireld var gjenforent med Jan Vertonghen til denne kampen, etter som hans belgiske partner returnerte fra en kneskade. Kewin Wimmer har vist som en kababel vikar i Vertonghens fravær, men den belgiske duoen tok opp igjen samarbeidet hvor de slapp det sist da de stoppet United. 

Alderweireld fullførte åtte klareringer, mer enn noen andre. Anthony Martials skudd nummer to, som ble stoppet av Hugo Lloris, var gjestenes eneste ordentlige målsjanse.

Hele Norges coronakart