PÅ BEDRINGENS VEI: Thomas Jacobsen har fått beskjed om at lammelsen i overkroppen ikke er permanent, og de siste ukene har han fått tilbake litt førlighet i armene. Men 24-åringen er sterkt kritisk til fasilitetene og standarden ved Ullevål universitetssykehus, der han er innlagt på avdelingen for fysikalsk medisin og rehabilitering. Bildet er for øvrig tatt på Sunnaas sykehus i 2009. 
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅ BEDRINGENS VEI: Thomas Jacobsen har fått beskjed om at lammelsen i overkroppen ikke er permanent, og de siste ukene har han fått tilbake litt førlighet i armene. Men 24-åringen er sterkt kritisk til fasilitetene og standarden ved Ullevål universitetssykehus, der han er innlagt på avdelingen for fysikalsk medisin og rehabilitering. Bildet er for øvrig tatt på Sunnaas sykehus i 2009. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Lammelsene i overkroppen blir mindre og mindre

Men Norges kjelkehockeykaptein tror fengsel kunne vært bedre enn Ullevål sykehus.

(Dagbladet): I starten av desember ble kapteinen på Norges kjelkehockeylandslag, Thomas Jacobsen, utsatt for nok en alvorlig ulykke.

I en kamp mot USA ble 24-åringen taklet slik at han slo hodet i vantet, og som et resultat mistet han førligheten fra halsen og ned. Fra før av var han lam fra livet og ned etter en innebandyulykke i 2008.

De siste par ukene har Jacobsen vært hjemme i Norge. Han er på bedringens vei, og har fått beskjed om at lammelsen i overkroppen ikke er permanent.

- Det går ikke så fort som jeg vil at det skal gå, men det går framover. Status nå er at jeg har delvise lammelser i armene. Jeg trener hver dag og gjør det kan for å bli fortest mulig frisk, men ingen kan spå tidsperspektiver eller noen ting. Jeg kan løfte litt på høyrearmen, og så har jeg en skumgummiball som jeg løfter og klemmer på. Jeg må bare være tålmodig og forsøke å ikke henge meg opp i detaljer, som jeg gjør nå, sier Jacobsen til Dagbladet.

Fengsel bedre enn sykehus?
Han er nemlig alt annen enn fornøyd med fasilitetene og den generelle standarden på Ullevål universitetssykehus, der han er innlagt på avdelingen for fysikalsk medisin og rehabilitering.

Det var Fredriksstad Blad som først omtalte Jacobsens sykehusslakt, etter noen twittermeldinger der han blant annet spekulerte i om trivselsfaktoren ville vært høyere om han satt i Halden Kretsfengsel.

«Halden Kretsfengsel kanskje? Bedre mat, garantert internett og sikkert finere rom! #helsenorge», skrev han.

Overfor Dagbladet understreker Jacobsen at det ikke er sykepleierne eller legene han er kritisk til, men mangelen på andre, elementære trivselsfaktorer som gjør at folk kan ha det OK på sykehus.

- Jeg er ikke veldig kresen, men en viss standard må det være mulig å holde. Vi lever i 2011, snart i 2012, og det er ikke internett på hele sykehuset. Maten er jeg heller ikke kresen på til vanlig, men når du bare får servert mikromat og sånne ting over en lang periode, blir man lei. Jeg synes det er dårlig, det må jeg ærlig innrømme.

- Jeg kom fra et sykehus i Canada der det var internett og TV på rommet. Det var ikke flatskjerm og flislagte gulv, det er ikke det jeg sier, men det var slike ting som gjør at du kan trives. Da blir alt lettere. Når man først er så uheldig at man havner på sykehus, hadde det vært fint om det kunne være litt hjemmekoselig der. Men det ser ikke ålreit ut i det hele tatt. Etter at Fredriksstad Blad skrev om saken ble jeg flyttet inn på et annet rom, som ser litt bedre ut enn det jeg bodde på. Men for all del, det er flere på sykehuset her som har det verre enn meg, og som ikke har luksusen med enerom, sier Jacobsen.

- Jeg er ikke deppet
Han fikk dra hjem til Østfold noen dager i jula, og kom tilbake en dag seinere enn det som var planlagt fordi han ville utsette returen så lenge som mulig. Når han kan reise hjem for godt, og når han blir frisk igjen, vet han foreløpig ikke.

LOVER AT HAN SKAL TILBAKE:- Det er hockey, ikke boccia. Jeg kommer til å fortsette, men jeg må sørge for å være helt frisk og klar før jeg spiller igjen, sier Thomas Jacobsen. Foto:  REUTERS/Richard Lam
LOVER AT HAN SKAL TILBAKE:- Det er hockey, ikke boccia. Jeg kommer til å fortsette, men jeg må sørge for å være helt frisk og klar før jeg spiller igjen, sier Thomas Jacobsen. Foto: REUTERS/Richard Lam Vis mer

- Du må ikke framstille det som jeg er deppa, for det er jeg langt ifra. Jeg er positiv. Men før jeg kan dra hjem, må jeg bli funksjonell nok i overkroppen til at jeg kan klare meg selv. Neste skritt for meg personlig er å bli såpass frisk at jeg kan fungere i dagliglivet, pakke bagen og si takk for meg. Ingen vet når det skjer, sier han.

Selv om Jacobsen i Fredriksstad Blad omtaler standarden på universitetssykehuset som «skammelig», roser han pleiere, leger og fysioterapeuter for oppfølgingen han får.

- Pleierne er helt fantastiske, er er kjempeflinke og yter veldig god service. Jeg har ingenting å utsette på dem i det hele tatt, sier han til Dagbladet.

Kommunikasjonsrådgiver ved Ullevål universitetssykehus, Børge Einrem, beklager Jacobsens opplevelse av sykehusoppholdet.

- Det er leit at han har opplevd det sånn. Vi må erkjenne at det er mange gamle bygg på sykehuset vårt. Enkelte sengeposter har nok internett, men de aller fleste har ikke, sier han.