NÅ HØRER DU PÅ MEG: I et intervju gjennomført i 2009 - der journalister i etterkant ble ansatt som speider for André Villas-Boas - snakker den nåværende Chelsea-sjefen villig om sin fotballfilosofi og sine taktiske betraktninger. Han forteller også om hvordan Didier Drogba måtte pålegges å holde seg borte fra rommene Frank Lampard liker å frekventere. - Utrolig nok var også førstetouchen til Drogba dårlig, sier Villas-Boas. Foto:    EPA/GERRY PENNY
NÅ HØRER DU PÅ MEG: I et intervju gjennomført i 2009 - der journalister i etterkant ble ansatt som speider for André Villas-Boas - snakker den nåværende Chelsea-sjefen villig om sin fotballfilosofi og sine taktiske betraktninger. Han forteller også om hvordan Didier Drogba måtte pålegges å holde seg borte fra rommene Frank Lampard liker å frekventere. - Utrolig nok var også førstetouchen til Drogba dårlig, sier Villas-Boas. Foto: EPA/GERRY PENNYVis mer

- Lampard var ofte irritert på Drogba

Villas-Boas utleverer Chelsea-spissen i to år gammelt intervju.

• I studio kl. 14.30: Stoke - Chelsea

(Dagbladet): I dag får Andre Villas-Boas sin virkelige ilddåp som Chelsea-manager, i en tøff bortekamp på intime Britannia Stadium.

Det man kan være helt sikre på er at portugiseren har fått kartlagt Stokes styrker og svakheter ned til minste detalj - han overlater nemlig ingenting til tilfeldighetene i det nitidige analysearbeidet av motstandere.

Hvordan han velger å komponere Chelsea-laget sitt i dag blir spennende å se. Flere av spillerne kjenner han godt fra tidligere, fra tida som Mourinhos egen «supernerd» på Stamford Bridge.

Da lærte han blant annet at Didier Drogba måtte instrueres til å ikke ødelegge for Frank Lampard, noe han ofte gjorde i 4-3-3-formasjonen Mourinho innførte.

- Touchen hans var dårlig
I et to år gammelt intervju (gjengitt i Daily Telegraph) - der journalisten Daniel Sousa imponerte Villas Boas såpass at han seinere ble ansatt som speider - røper den daværende Porto-treneren også at Drogba sleit med teknikken.

- Hvis du har midtbanespillere som Frank Lampard eller Steven Gerrard, ønsker du ikke at spissene skal bevege seg noe særlig inn i mellomrommet, fordi Lampard og Gerrard har en stor aksjonsradius og veldig ofte løper inn i de områdene. Lampard var ofte irritert på Drogba fordi Drogba ønsket å motta ballen i det rommet, sier Villas Boas.

- Men utrolig nok var førstetouchen hans dårlig, så han mistet ballen og vi ble sårbare for kontringer. Så vi ble nødt til å stanse Drogba fra å bevege seg der, og be ham spille dypere.

Villas-Boas elsker å snakke og diskutere fag, men han har inntrykk av at mange toppspillere på langt nær har den samme interessen for yrket sitt.

Om sin egen fotballfilosofi sier han:

- Det er mer plass og rom i fotball enn folk tror. Selv når du spiller mot et lag som forsvarer seg dypt i banen, får du umiddelbart halve banen. Offensivt på midten kan du provosere fram motstanderen, til å bevege seg sidelengs og framover, og åpne opp rommet. Men mange spillere forstår ikke spillet.

- De evner ikke å tenke eller lese kampen. Fotballspillere har det for lett: høye lønninger, et godt liv, maks fem timers jobb om dagen, og de klarer ikke å konsentrere seg om selve spillet. Barcelonas spillere er stikk motsatte. De tenker på fotball hele tida, på bevegelsene sine, og hvordan de kan provosere fram motstanderen, sier han.

Mourinhos effekt på fotballspråket
Videre snakker også villig om hvordan man bør opptre mot ultradefensive lag, hvordan ballmessig overtak bare er relevant så lenge det resulterer i målsjanser og hvordan defensive midtbanespillere bør kunne bidra med en forløsende offensiv pasning iblant.

Det siste kan være en vekker til John Obi Mikel, som for det meste har flyttet ballen på kryss og tvers så langt i sin Chelsea-karriere.

Villas-Boas mener også José Mourinho har revolusjonert måten å tenke fotball på.

- Folk har begynt å se bak formasjonen, og snakket om dynamikken innad i laget og hvordan det er viktigere enn lagets formasjon, sier den nåværende Chelsea-sjefen.

FERSK: André Villas-Boas er bare 33 år gammel, men har imponert Chelsea-spillerne med sin kunnskap. Selv var han aldri noen stor fotballspiller, men i likhet med landsmannen José Mourinho er han en fotballtrener av de sjeldne. Foto: REUTERS/Nigel Roddis
FERSK: André Villas-Boas er bare 33 år gammel, men har imponert Chelsea-spillerne med sin kunnskap. Selv var han aldri noen stor fotballspiller, men i likhet med landsmannen José Mourinho er han en fotballtrener av de sjeldne. Foto: REUTERS/Nigel Roddis Vis mer