Lance Armstrong avlegger ny dopingforklaring

Den utestengte syklisten jakter redusert straff i møte med internasjonal kommisjon.

AVGIR NY FORKLARING: Lance Armtrong er utestengt fra sykkelsporten på livstid, men amerikaneren håper på redusert straff i møte med en internasjonal granskningskommisjon (AP Photo/Thao Nguyen, File)
AVGIR NY FORKLARING: Lance Armtrong er utestengt fra sykkelsporten på livstid, men amerikaneren håper på redusert straff i møte med en internasjonal granskningskommisjon (AP Photo/Thao Nguyen, File)Vis mer

(procycling.no): For andre gang skal Lance Armstrong i møte med Sykkelsportens uavhengige reformkommisjon (CIRC). Møte skal finne sted i USA i løpet av to ukers tid.     
- Jeg har alltid sagt at jeg er tilgjengelig for en internasjonal kommisjon som skal hjelpe sporten å komme seg videre etter flere generasjoner med vidstrakt doping, sier Armstrong til Cyclingnews.com.  

Høsten 2012 ble 43-åringen utstengt på livstid da det amerikanske antidopingbyrået (USADA) avslørte hvordan han dopet seg til sju Tour de France-seire. Ved å samarbeide med CIRC forsøker Armstrong å få utestengelsen redusert.  

I kjølvannet av den altomfattende Armstrong-skandalen ble kommisjonen satt opp av det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i januar i år. CIRC ledes av den sveitsiske toppadvokaten Dick Marty, og er med mandat til å innfri reduserte suspensjoner, satt til å etterforske sportens dopingbefengte fortid.  

UCI-president Brian Cookson avviser ikke at det kan være plass i fremtidens sykkelsport for Armstrong. Det vil i så fall være avhengig av hva amerikaneren er villig til å fortelle i møte med CIRC.  

- Jeg tror det kan være en mulighet for han å gjøre opp for seg, slik er det for hvem som helst egentlig. Det kommer an på hva han sier til kommisjonen, og hvis han er forberedt på å snakke om sin egen eller andres involvering, og om han er genuint angrende og fortjener forsoning, sier Cookson til Velonews.com.  

TV2-kommentator og tidligere sykkelproff Mads Kaggestad har vanskelig for å forstå Armstrongs sterke ønske om fortsatt å ha en rolle innenfor sykkelsporten.

- Jeg synes det er rart at han på død og liv skal ha en rolle i sporten. Han er jo multimillionær og kan for så vidt bedrive med hva han vil ellers. Jeg vet ikke hvilken rolle han ser for seg, men jeg håper det er mer som en arrangør enn lageier for eksempel, sier Kaggestad til procycling.no.

- Prinsipielt er jeg tilhenger av at folk skal få en ny sjanse, men samtidig er det viktig å huske alvorlighetsgraden ved Armstrongs overtramp. Han prøvde jo å ødelegge USADA. Han har trakassert, ødelagt liv og bedrev ekstrem kynisk adferd i mange år, sier Kaggestad.

Sykkelsportens uavhengige reformkommisjon har fått tidsfrist til utgangen av 2014 til å avlevere sin rapport.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!