Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lance Armstrong gir opp dopingkampen

- Blir sannsynligvis utestengt på livstid og mister medaljene sine.

I HARDT VÆR: Lance Armstrong blir sannsynligvis fratatt alle medaljene sine. Her sammen med Thor Hushovd. 
Foto:  ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
I HARDT VÆR: Lance Armstrong blir sannsynligvis fratatt alle medaljene sine. Her sammen med Thor Hushovd. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lance Armstrong har vunnet Tour de France syv ganger siden 1999, og er en av de største profilene innen sykkelsporten.

Armstrong har i lang tid blitt anklaget for dopingbruk, noe han har nektet hele veien, og han har kjempet hardt for å prøve å renvaske seg selv.

Gir opp Nå skriver han i en pressemelding at han gir opp kampen for å bevise sin uskyld.

Dermed er det sannsynlig at han vil bli utestengt fra sykkelsporten på livstid og vil blir fratatt medaljene sine, skriver ABC News.

Han gjorde det amerikanske anti-dopingsbyrået (USADA) oppmerksom på sin beslutning i et brev han sendte kort før fristen utløp ved midnatt torsdag der han fraskrev seg retten til en voldgiftsbehandling, noe som ville være hans siste sjanse til å bevise sin uskyld.

- Vil miste medaljene USADA betrakter beslutningen som en innrømmelse av skyld, og USADAs talskvinne Annie Skinner bekrefter at byrået vil frata ham alle titlene og idømme ham livsvarig utestengning.

- Det kommer en tid i livet hvor man bare må si at nok er nok. For meg er den tiden inne nå. Jeg har måttet tåle anklager om juksing og dopingbruk da jeg vant mine syv gullmedaljer siden 1999, sier Armstrong i en pressemelding.

Armstrong mener det er drevet en heksejakt mot ham, og mener at USADA bare er ute etter å «ta en stor fisk».

- Jeg har måttet håndtere beskyldninger om at jeg jukset og hadde en urettferdig fordel i mine sju triumfer i Touren siden 1999. Belastningen dette har vært for min familie og for meg har ført meg dit jeg er kommet nå - jeg er ferdig med dette tøyset, sier han.

Les hele uttalelsen her.

Hadde ti vitner klare
40-åringen understreker at hans avgjørelse ikke er en innrømmelse av skyld - tvert imot sier han at han ville fortsatt å kjempe dersom han hadde et snev av håp om en rettferdig rettsprosess.

Det har han imidlertid ikke.

- Hvis jeg trodde et eneste sekund at jeg kunne konfrontere disse beskyldningene på en rettferdig måte, og legge anklagene døde for godt gjennom å stille opp i USADAs prosess, ville jeg grepet sjansen på flekken. Men jeg nekter å delta i en prosess som er så ensidig og urettferdig. Uansett hva Travis Tygart sier (direktøren i USADA), finnes det ikke et eneste konkret bevis som støtter hans absurde og avskyelige påstander.

- Det eneste konkrete beviset her er de hundrevis av tester jeg har bestått med glans. Jeg gjorde meg tilgjengelig døgnet rundt over hele verden. I konkurranse. Utenfor konkurranse. Blod. Urin. Uansett hva de ba om, fikk de det. Hva er poenget med all denne
testingen, om USADA likevel ikke vil akseptere det? spør Armstrong.

Dopingnettet har likevel snørt seg sammen rundt Armstrong i det siste, ikke minst etter at USADA annonserte at så mange som ti tidligere lagkamerater sto klare til å vitne mot ham.

Det ville trolig blitt en skittentøysvask av de helt sjeldne, og når 40-åringen nå velger å resignere, slipper han trolig å høre gamle venner nagle ham til dopingbruk under ed.

Armstrong har forsøkt å gå rettens vei i hjembyen Austin for å stoppe USADAs sak mot ham, og hevdet at de ikke har myndighet til å dømme ham. Men han fikk ikke medhold av dommer Sam Sparks.

I sin kjennelse sådde likevel dommeren tvil om antidopingbyråets motiver for å forfølge dem gamle sykkelkongen.

- USADAs etterforskning reiser alvorlige spørsmål om hvorvidt deres egentlig motiv for å sikte Armstrong er å bekjempe doping, eller om de handler på mindre ærverdig grunnlag, mente han.

Sterke mistanker
Historien om Lance Armstrong ble en god stund oppfattet som et skikkelig eventyr, etter at han kjempet seg tilbake fra en dyster kreftdiagnose i 1996 og så vant Tour de France for første gang i 1999.

Deretter vant han seks til før han satte et foreløpig karrierepunktum i 2005.

Samme år skrev den franske storavisa L'Equipe at amerikaneren var dopet da han vant sin første Tour i 1999.

Ifølge avisa viste ferske analyser av nedfrossede prøver fra 99 spor etter EPO - som øker produksjonen av røde blodlegemer, som sørger for bedre oksygenopptak til musklene. Så mange som seks forskjellige prøver var analysert, skrev avisa.

Mistenkelig pengegave
Mange har også ment det har luktet mistenkelig av Armstrongs pengegave til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) - som i mange år ble holdt hemmelig.

- UCI bekreftet at Armstrong hadde overført penger til dem etter at Landis hevdet det var tilfelle, men hvorfor i all verden opplyste de ikke om det mange år tidligere, da det faktisk skjedde? Det var penger som angivelig skulle gå til en god sak, som skulle gå til antidopingutstyr. Hvorfor gikk de ikke ut med det og hyllet ham, i så fall? Det har aldri skjedd før at en syklist har donert penger til UCI. Når du først donerer 700 000 - 800 000 dollar, så er det vanlig at man får litt oppmerksomhet, sa tidligere proffsyklist Mads Kaggestad til Dagbladet.

I 2004 nektet et Dallas-basert selskap å utbetale en seiersbouns på fem millioner dollar for en Armstrong-triumf i Tour de France, etter at hans tidligere lagkamerat Frankkie Andreu og kona Betsy hadde fortalt at sykkelkongen innrømmet omfattende dopingbruk overfor legene som skulle kreftbehandle ham i 1996.

Saken havnet i retten, og under ed sverget Armstrong på at han ville hatt alt å tape på å dope seg.

- Tilliten fra alle som har overlevd kreft rundt om i verden, alt jeg har gjort ved siden av sykle, ville forsvunnet. Ikke tro et eneste sekund at jeg ikke innser det. Det handler ikke om penger for meg. Det handler om tilliten folk har vist meg gjennom mange år. Den tilliten ville forsvunnet, sa Armstrong.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!